Születés blog károsodás szülés vegetálás anya ápolás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
El tudod képzelni, milyen érzés lehet az, amikor valaki hosszú évekig vár egy gyermekre a párjával, s mikor végre megfogan a kicsi, akkor olyan súlyos károsodásokat szenved az agya születés közben, hogy semmiféle jelét nem mutatja, hogy akár csak felismerné az őt napi 24 órában ápoló édesanyját? Ha csak belegondolunk is összeszorul a gyomrunk. Móni szívszorító történetét a Bezzeganya blogon mesélte el.

Móni azért szánta rá magát az írásra, mert a való életben nem tud erről beszélni szemtől szemben senkivel. Nem tud teljesen őszintén megnyílni, sírás nélkül végigmondani az érzéseit. Ezért a virtuális teret, a Bezzeganya blogot választotta, hogy kinyissa a lelkét, és elmesélje a történetét.

"A történet dióhéjban összefoglalva: van egy másfél éves kisfiam. Nagyon vártuk, 3 év küzdelem után lett pozitív a tesztem, repestünk a férjemmel a boldogságtól. Problémamentes terhesség, minden vizsgálatnál jó eredmény, minden arra utalt, hogy az utolsó puzzle-darab is a helyére kerül az életünkben. Aztán az első kellemetlenség abból adódott, hogy a kiírt időpont eltelt, de semmi jele nem mutatkozott annak, hogy szülni fogok.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Türelmetlen voltam, nem bírtam, hogy mindenki százszor kérdezi meg egy nap, hogy egyben vagyok-e még. Napi szinten jártam CTG-re, az orvos mindig nyugtatott, bármelyik percben eljöhet az idő, legyek nyugodt, készüljek a babám érkezésére. Igyekeztem így tenni, bár bevetettem minden népi praktikát a csípős ételektől a sétálásig. Aztán eljött a 40+6 nap. Éjszaka szörnyű álmom volt, a mai napig emlékszem rá. Nyár volt, csuromvizesen ébredtem az éjszaka közepén, valami megmagyarázhatatlan rettegés keltett az álmomból. Én se hittem sosem az ilyesfajta dolgokban, a világ legracionálisabb embere vagyok, de utólag visszagondolva félelmetes az egész. Persze hamar túltettem magam rajta, ittam egy pohár tejet, éreztem, ahogy a babám rúg egy hatalmasat, és megnyugodva aludtam tovább. Reggel szokás szerint a CTG-vel kezdtük, jókedvűen ültünk a váróteremben, egy hatalmas szendvicset majszoltam a várakozás alatt, miközben az összes nővérke odaszólt egy-két biztató szót, mint pl. "remélem, még ma találkozunk a szülőszobán". Én következtem, a nővérke rám tette a gépet. Nagyon nem akarózott rendesen hallani a szívhangot, és mozgástevékenység szinte abszolút nem volt. Semmi rosszra nem gondoltam, mivel régi gép volt, azt hittem, nehezen találja meg és ennyi. Aztán 2-3 perc múlva rossz érzés kapott el, láttam, hogy valami nagyon nem jó. Telefonon lehívták a dokimat, aki szintén megpróbálta ide-oda tologatni a CTG-fejet a hasamon, kevés sikerrel. Kérte, hogy menjek le vele az ultrahangra. Egy árva szót sem szólt, meg se mutatta a monitort, nem válaszolt arra, hogy baj van-e. Kb. 5 perc nézegetés után annyit mondott, megyünk a műtőbe, császár lesz, a baba nem érzi jól magát.

Megkönnyebbültem, hiszen ez számomra azt jelentette, nincsen annyira nagy baj, csak kiveszik és kész. A műtőbe menet útközben rám kötöttek megint egy CTG-t, ami akkor már semmit nem jelzett. Rohantak velem, nekem perceknek tűnt az egész, fel se eszméltem és már kivették belőlem a kisfiam. Nem sírt fel. Nem mutatták meg, annyit mondtak, hogy kisfiú. Kértem, hogy mondják meg, mi van vele, de csak azt a választ kaptam, hogy egyelőre nem tudnak semmit. Kb. egy óra múlva bejött az orvosom, aki azt mondta, a kisfiamnak már nem volt szívhangja, amikor kivették, újra kellett éleszteni, ami sikerrel járt, de nem tudják, mekkora a károsodás mértéke. Kérdeztem, hogy mi történt vele, mi volt a baj, de azt mondta az orvos, hogy ezt egyelőre senki nem tudja, annyi biztos, hogy a lepény el volt öregedve nagyon. Igyekeztem higgadt maradni és boldog voltam, hiszen élt, és most csak ez számított."

Móni szívszorító történetét, vívódásait, lelki megpróbáltatásait a Bezzeganya blogon, ITT olvashatod el teljes egészében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.