immunrendszer tudomány vonzerő stressz LifeNight szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás szerint a túl sok idegeskedés nyomot hagy az arcon. És még a férfiak is észreveszik.

Valóban árt a stressz a szépségnek - derül ki a Turkui Egyetemen végzett kutatásból. A tanulmány vezetője, Markus Rantala meglepődött az eredményen. Eddig ugyanis úgy vélték, a vonzerő nem a stresszel, hanem az immunrendszerrel hozható összefüggésbe. Bár pszichológusok és biológusok is egyetértenek abban, hogy a szépség kultúránként és egyénenként mást és mást jelent, a stressz által termelődő hormon mégis sokat nyom a latban.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A kutatásban összesen 25 nő vett részt, akiket a tanulmány vezetői megkértek, fotózzák le magukat a ciklusuk legtermékenyebb időszakában. Ezen kívül mindnyájukat beoltották hepatitis B vírus ellen, amit egy egészségi állapotukat felmérő vérvétel és egy testzsírszázalék-mérés előzött meg.
Ezután 11 férfit kértek fel arra, pontozza a hölgyeket a róluk készült fotók alapján 0-11-es skálán. Az eredmények azt mutatták, nem feltétlenül a legerősebb immunrendszerrel rendelkező nőt találták a legvonzóbbnak, az alacsonykortizol szinttel rendelkezőeket azonban annál inkább. A stresszhormon ugyanis nemcsak hízásra vagy épp túlzott mértékű fogyásra tesz hajlamossá, hanem a termékenységet is rossz irányba befolyásolja. Azt pedig már jól tudjuk, hogy a nemek közötti eltérő reprodukciós stratégiák miatt a férfiak olyan nőt keresnek, akik minél több utódot képesek kihordani - amit a sok stressz kedvezőtlenül befolyásolhat.

Tudni szeretnéd, hogy maradhatsz kiegyensúlyozott a zaklatott hétköznapok során is? Sajátítsd el a hatékony stresszkezelési metódust a Life.hu segítségével!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



A nők többet stresszelnek, mint a férfiak!http://www.life.hu/gyogyulj/20130510-a-nok-tobbet-stresszelnek-mint-a-ferfiak.htmlÍgy szabadulnak meg a sztárok a stressztőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130418-igy-szabadulnak-meg-a-sztarok-a-stressztol-david-lynch-michelle.htmlBálnahangokkal a stressz ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-stresszoldo-technikak-mozgas-uszas-relaxacios-technikak-lazitas-vitaminok.htmlAz öt leggyakoribb stressz okozta betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130319-a-leggyakoribb-stresszokozta-betegsegek-szivproblemak-gyomorfekely-magas-vernyomas-alvaszavar-es.htmlStresszes vagy? Nem ciki a pszichológushttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130314-hazankban-meg-sokszor-kinos-pszichologushoz-jarni.htmlHa sportol a gyerek, nem lesz stresszeshttp://www.life.hu/anyaskodj/20130313-a-testmozgas-megvedi-a-gyerekeket-a-stressztol.htmlJobban kedvelik a dundi nőket a stresszes férfiakhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120905-a-tulsulyos-nok-vonzobbak-a-stresszes-ferfiak-szamara-mint-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.