veszettség Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal veszett róka oltás háziorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem húsz róka bizonyult fertőzöttnek veszettség vírusával az utóbbi időben Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében - figyelmeztett közleményében a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal. 

Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állat-egészségügyi hatóság, évente kétszer. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett vakcinát, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Forrás: Thinkstock

A fertőzött területeken a járási főállatorvos a házimacskák veszettség elleni rendszeres, megelőző védőoltását is előírhatja. Ezzel mind az ebtartók, mind a macskatartók nagyban hozzájárulnak a veszettség elleni védekezés sikeréhez. A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a természetellenesen viselkedő (barátságos vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen senki, ha pedig elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál valaki, ne érintse meg! Azt is kiemelik, ha valaki veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát, és senki se feledkezzen meg az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.