táplálkozási zavarok önértékelés bulimia anorexia nervosa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A táplálkozási zavarok nemcsak a nőket, a férfiakat is érinti. Ráadásul az erősebb nem számára még nagyobb a veszély, mert nehezebben látják be, hogy a probléma leküzdéséhez szakember segítségére van szükségük.

Egy brit felmérés szerint a férfiak mintegy 10%-át érinti a táplálkozási zavarok valamilyen változata, minden tizedik brit férfi, jellemzően fiatal fiú vagy anorexiás vagy bulimiás. Körülbelül ugyanekkora százalékban vallották azt a férfiak, írta a Daily Mail, hogy nem elégedettek a testükkel, bár ők nem vékonyak, hanem izmosak szeretnének lenni. Két százalékuk azt mondta, hogy ennek érdekében már használt olyan táplálékkiegészítőt, amely tartalmazott növekedési hormon származékot. A kutatás vezetői úgy vélik, a fiatalok gyakran szerzik be a net segítségével ezeket a szereket, és használják fel úgy, hogy fogalmuk sincs arról, valójában azok forgalmazása engedélyezett-e vagy sem. Úgy tűnik, az ideális forma elérésének érdekében a férfiaknak sem drága semmi. Ha kell, koplalnak, ha kell, lenyúlnak a torkukon, és ha úgy vélik, erre van szükség, akár az egészségükre veszélyes szerek alkalmazásától sem riadnak vissza.

Forrás: Thinkstock

Műanyag formák vonzásában

Szakemberek szerint a probléma kialakulásának kockázata nőknél és férfiaknál ugyanakkora, és a kiváltó ok is azonos: súlyos önértékelési zavarok állnak a háttérben. Természetesen az irreális társadalmi elvárások csak rontanak a helyzeten, számtalan fórumról érkezik az üzenet: akkor vagy értékes, ha hasonlítasz a szépségipar, a média által „gyártott" szépségideálhoz.
A tanulmány szerint az üzenet a férfiakhoz is elért, így egyre több férfi, illetve fiatal fiú elégedetlen a külsejével, és változtatja meg drasztikusan táplálkozási szokásait.

Sokszoros a kockázat

A férfiak azonban, ha lehet, még veszélyesebb játékot űznek, mint a nők:
- Sokkal később fordulnak szakemberhez, ha egyáltalán eljutnak oda, hogy szükségük van külső segítségre. Úgy vélik az anorexia, a bulimia csak a nőket érintheti, így annak bevállalása még kínosabb számukra.
- A férfiak a drámai koplalás miatt nemcsak zsírt, de izmot is veszítenek.
- „Ráedzenek" a problémára. Vagyis a kóros fogyást egy ideig remekül tudják leplezni testük szálkásított látványával.
- A bulimia szinte észrevehetetlen náluk, hiszen a környezet elnéző a túlevő férfiakkal szemben. Sőt, bizonyos körökben „férfiasnak" számít a falás. A nagy, „férfias" adagok bekebelezése.

Forrás: Thinkstock

Megkerülhetetlen rizikófaktorok

- Hamis ideálok átvétele, azok értékként való kezelése, követése.
- Súlyos önértékelési zavarok, amelyek egy része az elvárt férfias tulajdonságokkal függnek össze. Ilyenek az agresszivitás, a versenyszellem, a függetlenség. Annak felismerése, hogy ezeknek az elvárásoknak nem, vagy csak kicsit felelnek meg. A szülői elvárások rendkívül meghatározóak ebben a helyzetben.
- Súlyos gyermekkori elhízás, valamint az ebből fakadó korcsoport által történt kirekesztés, megbélyegzés, megszégyenítés.
- Olyan sport felvállalása, amelynél a teljesítmény háttérbe szorul a külső mellett.
- Súlyos érzelmi trauma: egy szeretett személy elvesztése, a szülők válása.

Manorexiás világsztárok?

A férfiak néma küzdelme a manorexiával éppen azért annyira megdöbbentő, mert ma már tudjuk, hogy a kamerák által szeretett világsztárokat sem kerüli el a probléma. Többször felröppent a hír, hogy amíg Colin Farrell, Billy Bob Thornton, Tobey Maguire anorexiával küzd, addig Elton John a bulimiával vívja harcát. Őszintén beszélni a problémáról azonban, ha hinni lehet a külföldi híreknek, egyik sem akar.

Gazdag Enikő, pszichológus, a Life.hu szakértője szerint nem olyan rég került az egészségügy látóterébe a férfiakat érintő táplálkozási probléma, a manorexia. Ennek egyik oka az, hogy a férfiak nagyon kicsi arányszámban fordulnak szakemberhez, és nemcsak azért, mert kínosnak érzik a segítségkérést, azért is, mert egyszerűen nem ismerik fel, hogy betegek, nem hajlandóak tudomásul venni a gyengeségüket, a betegségtudat nehezen érik be náluk.

A táplálkozási zavarok hátterében pedig, valóban, ahogy a nők esetében is, önértékelési zavarok, testképzavar, perfekcionizmus (tökéletességre törekvő magatartás), az elfogadás vágya áll. Férfibeteg esetén rendkívül fontos a környezet elfogadó, segítő, támogató magatartása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.