8 kérdés Schumacherről - és a válaszok

Forrás: AFP/Sascha Schuermann -
síbaleset pilóta kóma Forma-1 Michael Schumacher állapot kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ex-pilóta december 29-i síbalesete óta kómában van a grenoble-i kórházban. A Focus Online összegyűjtötte a Forma-1-es legenda szerencsétlenségével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket – tudósít a hvg.hu. 

1. Életveszélyben van-e még Michael Schumacher?
A hét elején ellentmondásos hírek jelentek meg. A Bild és a német RTL is lehozta, hogy Schumi túl van az életveszélyen. Menedzsere, Sabine Kehm viszont cáfolta ezt és azt mondta: az autóversenyző állapota stabil, de nincs túl az életveszélyen. Azóta a család kérésére nem adnak ki újabb tájékoztatást a sportoló állapotáról.

Forrás: AFP/Sascha Schuermann

2. Hogyan kezeli Schumacher családja a helyzetet?
Erősnek tűnnek, de megviseli őket a komoly médiaérdeklődés és a grenoble-i kórház előtt táborozó forgatócsoportok. Felesége, Corinna Schumacher azt kérte a sajtótól, hogy támogassák őt és férjét közös harcukban, hagyják a családot békén, az orvosokat pedig nyugodtan dolgozni és hagyják el a kórház területét.

3. Milyen esélyek vannak arra, hogy Schumacher állapota javulni fog?
Bernhard Meyer professzor, a müncheni idegsebészeti kórház igazgatója a Focus Online-nak adott interjújában kifejtette: az ehhez hasonló esetek mindig egyediek. Az is lehet, hogy 2014 végén már újra a tévében szerepel Schumacher, de az is, hogy súlyos fogyatékosságokkal tér magához és él élete végéig. Legkorábban hat hét múlva látható csak, hogy merrefelé dől a mérleg nyelve. Korábban egy magyar sebész is azt mondta az Origónak: nem az a kérdés, hogy maradandó károsodása lesz-e Schumachernek, hanem hogy életben marad-e egyáltalán.

4. Ki felelős a síbalesetért?
Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, szerdán a francia nyomozó hatóság sajtótájékoztatót tartott, ahol elhangzott: Schumacher nem síelt túl gyorsan, felszerelése jó állapotban volt. A pálya üzemeltetésének felelőssége még nem tisztázott.

5. Milyen következtetéseket lehet levonni a Schumacher sisakjába beépített kamera felvételeiből?
Segítenek rekonstruálni a baleset részleteit. A felvételek a hatóság szerint fontos dokumentumok, de még tart a képről képre elemzés.

6. Meddig tartják még mesterséges kómában Schumachert?
Bernhard Meyer professzor ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ezt a Schumachert kezelő orvosi csapat dönti el. Ha úgy látják, sikerülne felébreszteni anélkül, hogy nőne a nyomás az agyában, akkor meg fogják ezt tenni. Ezért folyamatosan mérik a nyomást, majd elkezdhetik csökkenteni az altatószert és megnézik, hogy a nyomás emellett is alacsony marad-e. Ha igen, akkor nem adnak több altatót, ha viszont emelkedik a nyomás, akkor újra növelik az altató mennyiségét.

7. Miért csak ilyen kevés információt közölnek az orvosok?
Az orvosok ennyit is csak azért nyilatkozhatnak, mert Schumacher családtagjai felhatalmazták erre őket. Egyébként köti őket az orvosi titoktartás.

8. Mi történik most a grenoble-i kórház előtt?
Mivel az orvosi csapat csak kevés információt ad a klinika előtt táborozó sajtónak és miután Corinna Schumacher is megkérte az újságírókat, hogy menjenek el, a médiamunkások nagy része már elhagyta a területet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.