Fogszilánk az ínyben: fogorvosszakértőnk segít

Forrás: Thinkstock -
foghúzás fogászat ínygyulladás fájdalom Dr. Budai Zsolt szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvasónk foghúzás után pár nappal érezte úgy, hogy egy fogdarabka maradt az ínyében. Bár eleinte nem zavarta, később mégis kellemetlen panaszokat okozott a fogszilánk. Ezzel a problémával fordult a Life.hu szakértőjéhez, dr. Budai Zsolthoz.

"Tisztelt dr. Budai Zsolt!

Olyan kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy pár éve kihúzták egy fogam, de a helyén maradt egy csontdarab, talán fogdarab, de ebben nem vagyok biztos, mert nem mozdul. Eddig nem volt vele gondom, de pár hete ráharaptam valami keményre, és azóta fáj, bármi ér hozzá. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni: ezt hogyan tudják eltávolítani? Még nem volt időm elmenni a fogászatra, több műszakban dolgozom, de a napokban szeretnék rá sort keríteni. Jó lenne tudni, hogy mire számíthatok, bevallom, félek tőle! Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Anikó"

Forrás: Thinkstock

Kedves Anikó!

A foghúzások utáni bent maradt fog- és csontdarabok sajnos elég gyakran okoznak problémát.

Szeretném megnyugtatni, mert az esetek többségében az ilyen, ínyből „kilógó” darabkák eltávolítása a könnyebb feladatok közé tartozik mind a páciens, mind a kezelőorvos számára. Rendszerint elég egy helyi vagy felületi érzéstelenítés, és másodpercek alatt ki lehet szabadítani a betört részt az ínyből. Azt ajánlom, minél előbb végeztesse el ezt a kezelést, mert ahogy múlik az idő, a környező szövetek egyre erősebben begyulladhatnak, felesleges fájdalmak és vérzés kíséretében.

Az is fontos, hogy a beavatkozás első lépéseként egy tájékozódó röntgenfelvételt készítsünk a kérdéses területről, mert meg kell bizonyosodnia a fogorvosnak, hogy a mélyben nincsenek-e további darabkák, illetve milyen állapotban van a csont.

A rövid kezelés után 1-2 napos, enyhe fájdalomnak nem nevezhető érzékenység még zavarhatja önt, de inkább a megkönnyebbülés fog dominálni az érzetek közül.

Szóval ne féljen, nincs mitől, nézzen szembe a problémával, de minél hamarabb!

Kívánok önnek „tünetmentes” 2014-et a továbbiakban!
Dr. Budai Zsolt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.