Hihetetlen: Doktor House életet mentett a valóságban is

Forrás: AFP/Getty Images/Frederic J. Brown -
diagnózis rajongó életmentés Doktor House ritka betegség Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
House diagnózisa alapján ismert fel egy ritka kórt egy német orvos, aki a sorozat nagy rajongója.

Egy 55 éves német beteg életveszélyes tüneteit hónapokon át vizsgálták: súlyos szívproblémái, magas láza volt, nyirokmirigyei megnagyobbodtak, gyomorsavtúltengés kínozta, hallása és látása romlott – írja az MTI.

Forrás: AFP/Getty Images/Frederic J. Brown

Addig senki sem tudott biztosat mondani a betegségéről, amíg Jürgen Schäfer orvoshoz nem került, aki Doktor House nagy rajongója volt. Schäfer abban a marburgi egészségügyi központban dolgozik, ahová a fel nem ismert betegségekkel kezelt pácienseket irányítják. Kollégáival együtt megvizsgálták a beteg addigi élettörténetét. Egyetlen műtétet találtak: a férfi nemrég csípőprotézist kapott.

A doki azt mondta: öt perc kellett, hogy rájöjjön, miről van szó. A német férfi tünetei szinte tökéletesen megegyeztek azokkal, amelyek alapján House a tévésorozat egyik epizódjában kobaltmérgezésként diagnosztizált. Eszébe jutott az a rész, amelyben a cinikus House leendő anyósa egy hibás fém csípőprotézis beültetése után súlyos beteg lett.

A német beteg vérvizsgálatának eredménye megerősítette a gyanút. A fémprotézist kerámiára cserélték, ezután vérének kobalt- és krómszintje gyorsan visszaállt a normálisra, állapota pedig stabilizálódott. 14 hónappal később szíve már kapacitása 40 százalékán működött, hallása és látása viszont csak lassan javul.

Az amerikai sorozat – sokak bánatára - nyolc évad után, 2012-ben ért véget, a címszerepet Hugh Laurie brit színész játszotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.