Megújul a mellrák kezelése

Forrás: Thinkstock -
mellrák javulás teszt módszer kutató kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Forradalmian új módszert dolgoztak ki, amellyel javulhat a mellrákban szenvedők kezelése.

A Nottinghami Egyetem kutatói olyan klinikai tesztet dolgoztak ki, amelynek segítségével javulhat a mellrákban szenvedő betegek kezelésének hatékonysága – írja az Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

A jelenleg használt Nottingham Prognosztikai Indexet (NPI) 30 éve dolgozták ki. Ez egy olyan világszerte használt mérőszám, ami figyelembe veszi a szövettani lelet bizonyos sajátságait, és ennek segítségével prognosztizálja a betegség kiújulásának kockázatát. A mellrák azonban biológiailag sokkal komplexebb kór, mint eddig gondolták, különböző típusainál eltérő végkimenetelre lehet számítani.

A British Journal of Cancer című szaklapban publikált eredmények lehetővé teszik, hogy sokkal részletesebb információ álljon rendelkezésre egy beteg mellrákjának típusáról és annak viselkedéséről. A kutatást vezető Ian Ellis szerint ez jelentős segítséget jelenthet abban, hogy személyre szabottabb kezelésekkel növelhessék a páciensek gyógyulásának esélyeit. Ez tulajdonképpen az eredeti NPI bővített változata, amelybe tíz, újonnan felfedezett, rákos sejtekben megtalálható fehérjét foglaltak bele. Az engedélyezési eljárásokat figyelembe véve az új NPI+ teszt előreláthatólag két év múlva lesz bevezethető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.