Száműzik a transzzsírsavas termékeket

zsír szigorú növényi olaj törvény szabály gyártó transz-zsírsavak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár első hallásra azt gondolnánk, valami zsírégető programról van szó, pedig ismét a transzzsírok világába kalauzolunk el titeket. 

Ahogy a Life.hu is megírta, pár hete hatályos hazánkban az EU-n belül is az egyik legszigorúbb transzzsírsav-rendelet, amely az élelmiszerek zsírtartalmának 2%-ban határozza meg a transzzsírok határértékét. Leginkább a kis gyártókat sújtja a transzzsírsav száműzése, ezért lesz olyan termék, amit a jövőben nem is gyártanak majd – írja az Origo.hu.

Az étcsokis bevonók transzzsírt tartalmaznak Forrás: Thinkstock

A nyolcvanas években kezdett bekerülni a köztudatba, hogy a részleges hidrogénezés során keletkező transzzsíroknak káros hatása van, és a rendszeres fogyasztók körében megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

"A nagyiparban holnaputánra kutatnak, nem az utolsó percben kapkodnak. A nagy cégek már régen dolgoznak azon, hogy áttervezzék, vagy leállítsák az érintett termékek gyártását. Ez a rendelet legfeljebb a technológilag kevésbé felkészült, kisebb gyártókat, pékségeket, és a transzzsírsavval egyáltalán nem foglalkozó cseh, szlovák és elsősorban a lengyel élelmiszeripar import termékeket érinti, ahol az áttervezés tudás, vagy anyagi érdek hiányában nem valósulhat meg." - magyarázta Benke Anna, a hazai Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

Egy hidrogénezett zsírral készült terméket áttervezni nem egyszerű feladat, és csak részben múlik az alapanyagok megfelelő kiválasztásán - a receptúra módosítása és a technológia átgondolása is szükséges lehet.

Miért volt jó cukrászati alapanyag a részlegesen hidrogénezett zsír?

Az állaga miatt. Nagyon jól kristályosodik, jól szilárdul, kellően kemény. Tudják, milyen, amikor a kakaós bevonómassza olyan élesen és keményen roppan? Abban ezek a zsírok segítik. Tészták esetében megtöri a glutén szerkezetét, ezzel egy sajátos lágyságot biztosít.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.