Dandora – a szeméttelep, ahol a belélegzett levegő is ölhet

betegség egészségügyi kockázat víz világnapja Dandora egészség szeméttelep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ egyik legnagyobb szeméttelepe Kelet-Afrikában, Nairobiban található, ahol naponta több száz tonna hulladékkal növekszik a halálhegy.

A város nyomornegyede és a halál szagát árasztó hulladékhegy összeépült. Nincs határ az élet és a pusztulás tere között. A város legkiszolgáltatottabb rétege - ami több százezer embert jelent - otthonának tekinti a szeméttelepet is. Munkát, élelmet, életteret, magát az életet jelenti számukra a hely.

Forrás: AFP/Tony Karumba

Ebéd és csecsemősírás a véres tűk felett

Egész generációk nőnek fel a dögletes bűzt árasztó, mérgező hulladékhegyen, ahol a szemét lerakása legális. Bárki, bármit otthagyhat. Ipari, vegyi, mezőgazdasági hulladékot, sőt használt egészségügyi eszközöket, gyógyszereket, injekciós tűket is. A 30 hektáros területen, ami valamikor egy hatalmas, csodaszép völgy volt, mára gigantikus méretű szeméthalom keletkezett. Felmérhetetlen az egészségügyi kockázat, amivel a szemetet guberáló embereknek számolniuk kellene. Nem számolnak vele. Ha félnek is, egyféle fatalista nyugalommal fogadják el a helyzetet. A gyerekek a szemét között játszanak, az asszonyok ott főznek. És új élet is fogan az irdatlan szeméthalom tetején. A fém, gumi, elektronikai alkatrészek guberálásával átlagosan, naponta 2,5 dollárt keresnek az emberek.

Forrás: AFP/Simon Maina

Napokig füstölög a halál

A fővárosban naponta 2500 tonna hulladék keletkezik, ennek egyharmada Dandorára kerül. A maradék a 38 másik illegális szeméttelep valamelyikére, ahol éppúgy, mint Dandorán, semmilyen egészségügyi szabályozás nem fogja keretek közé a hulladék szállításának, elhelyezésének, tárolásának módját. Naponta lobbannak tüzek a telepen, amit eloltani szinte lehetetlen. Ha a tűz el is alszik, a lefojtott lángok füstje korommal, gyilkos gázokkal teríti be a szeméttelepet. A szeméthalom bomlásának gázai, a válogatás nélkül lerakott vegyi anyagok mérgezik a levegőt és a talajvizeket.
A kenyai főváros és a szeméttelep közelében kanyargó Nairobi folyó vize éppen ezért súlyosan mérgezett, ihatatlan. A szeméttelepen guberáló, élő, minimum 250 ezer ember ennek ellenére issza, főz vele és fürdik benne.

Forrás: AFP/Simon Maina

Hasonlóan gyilkos szeméttelepek a Föld más pontjain is találhatóak. A legismertebbek a következők:

Puente Hills Landfill: az Egyesült Államok legnagyobb szeméttelepe. Hetven éve működik, naponta 12 ezer tonna hulladék érkezik ide.
Lagus szeméttelep: a Nigériában található telepre naponta 10 ezer tonna szemét érkezik.
Nagy Csendes-óceáni szemétfolt: a hulladék jelentős része a szárazföldről sodródik ide.Hhazán területének többszörösére rúg az úszó szemétsziget.

Jardim Gramacho, Brazília legnagyobb szeméttelepe 2012-ben zárt be. A szeméttelep „életéről” Vic Muniz készített megrázó dokumentumfilmet Waste Land címmel.

2014. március 22. - Ma van a víz világnapja.

Veszélyes környezetvédelem - Vacsora a kukábólhttp://www.life.hu/drlife/20110419-kukabol-szerzett-falatok-az-egeszsegtudatossag-jegyeben.htmlPolgárpukkasztás vagy valóban környezettudatos gondolkodás állhat annak az amerikai zöld csoportnak az akciója mögött, amely során a mások által kidobott - kikukázott - élelmiszereket gyűjtik be és fogyasztják el?Dr. LifeTúlzott tisztaságban élünk?http://www.life.hu/csalad/20130423-tisztasagmania-a-mai-kor-betegsege-emiatt-is-egyre-no-az.htmlEgyre több az allergiás felnőtt és gyermek: sokak szerint ennek épp a túlzott tisztaság az oka. Valóban átestünk volna a ló túloldalára? A Life.hu ennek járt utána.CsaládFő a tisztasághttp://www.life.hu/ez-zsir/20120525-fo-a-tisztasag-zewa.htmlNincsen főzés maszat nélkül. De ki takarítson fel a konyhában, és főleg hogyan? Konyhai tisztaságtippek a biztonságos étkezésért.Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.