"Meg nem született babáim" - egy édesanya megrázó története

Forrás: Thinkstock -
betegség spontán abortusz magány egészség abortusz ikerterhesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy 42 éves anyuka, Eszter írt levelet a Life.hu szerkesztőinek. Talán azért, hogy letegye végre a terhet, amit egyedül, más nők megértése és gyengéd együttérzése nélkül lehetetlen tovább cipelni. Sorsa korántsem tipikus, mégis, biztosak vagyunk abban, hogy számos olvasónk rezonál majd érzékenyen a történetére, hiszen annyi nő kénytelen küzdeni egyedül a gyermekeiért, vagy gyászolja magányosan a meg nem született babáit.

Eszter vagyok, 42 éves. Ez az én történetem. Az enyém és elveszített ikerbabáim története.

Kapcsolatunk a gyerekek édesapjával tíz éve kezdődött. Eleinte csak beszélgettünk, mint kutyás a kutyással, majd "véletlenül" mindig lejött, mindig éppen akkor, ha késő este elmentünk a kutyámmal az ablaka előtt. Sok év beszélgetés, sétálás után egy éjjel, a zuhogó esőben a falhoz húzódott, magához ölelt, és vad szenvedéllyel csókolt. Akkor éjjel minden megtörtént köztünk.
Másnap eszembe jutott, talán ostobaságot csináltam, de még aznap megcsörrent a telefonom. Egymásba szerettünk.

Forrás: Thinkstock

Úgy tűnt, komolyan gondol mindent

Fél év múlva közölte: Ausztriába megy dolgozni. Nem nehezteltem. Nem a világ vége, és azt ígérte, hetente hazajön. Így is történt. Egyre többször tervezgettük a közös jövőnket, elhangzott az is: örülne egy közös gyereknek, hiszen neki még nem volt. Nekem az első házasságomból egy fiam született, aki ma már tizennyolc éves.

A babakérdésre vissza kell térnem, hisz nem vagyok már bakfis. Ha nem gondolja komolyan, fogamzásgátlót íratok, ha igen, minek szedjem. Komolyan gondolta, és én nem védekeztem. A másik ígéretét is betartotta: minden héten hazajött hozzám. Péntek éjjel érkezett, és vasárnap este vagy hétfő hajnalban indult vissza tőlem. Bár hiányzott, hogy minden nap együtt legyünk, elfogadtuk ezt a helyzetet.

Egyik alkalommal azonban a szokásosnál is romantikusabbra sikerült a szombat éjszaka. Nem értettem, a "nagy" sétára miért nem jött velünk a kutyával, és hogy a fiam miért tűnt el otthonról, mire hazaértem a kutyával. Rövidesen megértettem. Vacsorát készített, megterített, gyertyákkal, virággal díszítette az asztalt, behűtötte a pezsgőt. A vacsora közben néha bevillant: elfelejtettem valamit? De az évfordulónk még odébb volt. Vacsora után a zsebébe nyúlt, bement a szobába, kihozott egy hatalmas csokor vörös rózsát, letérdelt, és megkérte a kezem. Azonnal a nyakába ugrottam.

Meggyőződésem: azon a gyönyörű éjszakán fogant a kislányunk

Aztán hétfőn, úgy mint máskor, visszament a munkahelyére. Én rövidesen éreztem magamon a kora terhesség tüneteit. Nem szóltam, mikor legközelebb hazajött. Az első pozitív tesztet meg akartam várni.
A legközelebbi együttlétkor viszont, egy kicsit tartva a reakciójától elmondtam, hogy "gyerekünk lesz". Könnyek szöktek a szemébe, felkapott, ölelt. Láttam: őszintén örül.

Három hét múlva, hétvégén azonban nagyon begörcsöltem. Voltam már várandós, túl voltam néhány vetélésen, egy szülésen. Aki szült már, tudni fogja, mire gondolok, ha azt "mondom", a szülés előtti utolsó órában voltak olyan fájdalmaim. Halálra rémültem. Nem veszíthetem el a babám... Addigra nevet is adtam neki. Biztosra vettem, hogy kislány. A kedvesem mentőt hívott, ami hamar kiért, a kórházban megvizsgáltak, görcsoldókat, gyógyszereket kaptam. Feküdnöm, pihennem kellett egy hétig. De utána újra munka. Három héten át dolgoztam éjszaka, fizikai munkát végeztem, 8-10-12 órán át, közben rettegtem a kisbabámért, és biztattam magamban: "Nők vagyunk, kicsim, és erősek, és együtt ügyesen végigcsináljuk. Kibírjuk..."

Forrás: Thinkstock

Bár úgy festett, jobban vagyunk, a három hét alatt történt valami. Párom a kórházi napok utáni hétvégén furcsa volt. "Beszélnünk kell" - mondta. Soha nem voltam féltékeny, gyanakvó típus, ha belém fészkelődött a gyanú, mindig kiderült: van rá okom. Jól éreztem hát ezt is, hogy valami nem stimmel a viselkedésével. Aztán kiderült gyorsan, hogy mi a helyzet. Elmondta, hogy van valakije. Alig néhány hete tart ez a kapcsolat, de segítsek eldönteni, kit válasszon. Én segítsek? Mikor a gyerekét hordom? Egyáltalán mi ez az egész?

Ha neked is van olyan történeted, amit megosztanál velünk, írj az info@life.hu email címre. Megértéssel, szeretettel várjuk leveled!

Sokkolt a vallomása, de szeretem megkönnyíteni a dolgokat. Mondtam is gyorsan, ha befért egy harmadik most, akkor menjen el, és vissza se nézzen.
Mi lesz a babával? - kérdezte.
Ő az enyém - feleltem. - Eldöntheted még szűk hét hónap alatt: mennyire akarsz részt venni az életében. Ha anyagilag nem támogatod, elfogadom, de ha mint apa kilépsz az életéből, előkereslek bárhonnan, és széttéplek!
Nem véletlenül voltam ennyire indulatos ezen a téren - a most már nagyfiamon sokat rombolt az apja hol ilyen, hol olyan hozzáállása. Komolyan sérült. Azt akartam, ez az én kislányommal ne történhessen meg.

"Ha megszülöd, tönkreteszed az életem"

Ő azonban, bár néhány hónapja biztatott a gyerekvállalásra, néhány hete pedig látszólag örült a babának, ki tudta mondani ezt a mondatot: "Ha megszülöd, tönkreteszed az életem". Ez volt az a pillanat, mikor bennem elszakadt valami. Általában megválogatom a szavaim, de akkor képtelen voltam rá, és üvöltve zavartam el.

Véget ért a sok munkával telő két hét, a harmadikon újra begörcsöltem, folytatódott a korábbi pecsételő vérzés. Bementem a kórházba, de addigra a vérzés már nagyon erős volt. Azonnal a műtőbe vittek. "Megműtöttek" - istenem, milyen üres ez a szó arra, ami ilyenkor a nőkkel, a kicsikkel történik...
Mire felébredtem, nem volt kisbabám, újra üres volt a méhem. Zokogtam. Belázasodtam. Tovább tartott a felépülésem, mint kellett volna, és alig értem haza, durva alhasi görcsökkel visszakerültem. Kiderült, kétpetéjű ikrekkel voltam várandós, a másik baba a petevezető kimenetébe tapadt. Újra betoltak a műtőbe, újra elaltattak, és kivették a testemből az eleve halálra ítélt Picit is.

Mindez az elmúlt év decemberében történt. Még mindig siratom a babáimat, akikről a vizsgálati eredmények nyomán ma már tudom: kislányok voltak. A kislányaimat veszítettem el. Egyiküknek első pillanattól volt neve, másikuknak csak a műtét előtt adtam nevet. Nóra Viktória, Luca Veronika. Kicsi Magzatjaim: legyetek nagyon boldogok az angyalokkal...

Az édesapjuk a "vallomása" óta nem keresett minket. Elment, vissza se nézett. Én meg nem hívtam vissza. Szóval ez a történet csak az én történetem, és a meg nem született babáim története.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.