betegség hajszálanalízis haj hajhagyma egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Töredezett, gyenge és marékszám hullik a hajad? Az ijesztő tünetek alapján a szakemberek pontosan tudják diagnosztizálni a szervezet betegségeit.

A test rejtett, láthatatlan folyamatairól árulkodik a szemünk, a bőrünk, a körmünk, valamint a hajunk is. Minden egyes hajszál valóságos térkép szervezetünk aktuális állapotáról. Ennek az állapotnak a felismerését és pontos felmérését segíti a hajszálanalízis néven ismert diagnosztizáló eljárás.

Alapvetően kétféle hajvizsgálati eljárást végeznek hazánkban. Az egyik a szélesebb körben elérhető és elterjedt, de kevésbé személyre szóló, a hajas fejbőrre és a hajra fókuszáló mérés - ez konkrétan a haj állapotával foglalkozik. A másik sokkal bonyolultabb és összetettebb eljárás, amely során a haj állapotának vizsgálata után, a teljes szervezet egészségi állapotára vonatkozóan vonják le a megfelelő következtetéseket.

Forrás: Thinkstock

Ez utóbbira fókuszál most a Life.hu is!

Nagyító alatt a haj

A mikrokamerás vizsgálatok százszoros nagyításban mutatják meg a fejbőrt és a hajszálakat. A hajszálak hossza, vastagsága, a hajtüszők száma, elhelyezkedése és állapota mind árulkodó lehet a szakember számára. Ahogy az is fontos információ, hogy a hajas fejbőr mely részét érinti az elváltozás, hol csökkent a hajhagymák száma, honnan, milyen irányba tart az esetleges hajhullás vagy az annál is súlyosabb kopaszodás. A fejbőr minősége is rendkívül fontos a diagnózis felállítása szempontjából: a szaru- és hámréteg állapota például megmutatja, hogyan táplálkozunk, elegendő folyadékot juttatunk-e a szervezetbe, utal dohányzási, alkoholfogyasztási szokásainkra, valamint azt is elárulja, hogy milyen gyógyszereket szedünk rendszeresen. A hajhagymák formája egyértelműen árukodik a vérkeringésről, hiszen a nem megfelelő vérkeringés meghökkentő formákat eredményezhet. Egy profi szakember a haj és a hajas fejbőr állapota alapján meglepően pontos diagnózist képes felállítani.

Íme egy (korántsem teljes) lista a lehetőségekről:

1. Gyenge, rossz minőségű, száraz haj - bár valószínűleg a haj nem megfelelő kezelésének is lehet eredménye az elvékonyodó hajkorona, ennél mélyebb, súlyosabb oka is lehet a problémának. Például pajzsmirigy-alulműködésére is utalhatnak ezek a jelek, bár emellett érdemes más tüneteket is figyelembe venni hozzá, a hirtelen súlygyarapodást vagy a krónikus fáradtságérzést is.

2. Pikkelyes, hámló foltok a hajas fejbőrön - a legvalószínűbb a pikkelysömör, amely jól elkülöníthető az egyéb korpás elváltozásoktól, mert a pikkelysömör nyomán vastag, heges bőrfelület alakul ki.

3. Megnövekedett hajhullás - a szervezet gyulladásos folyamatai, akár egy "egyszerű" fog- vagy mandulagyulladás is állhat mögötte, de okozhatja vitaminhiány, és a túl sok, fel nem dolgozott, el nem hárított stressz is.

4. Kopaszodás - nőknél, férfiaknál egyaránt jelentkezhet ez a beteg életminőségét súlyosan befolyásoló hajvesztés. Az ok általában a nemi hormonok szintjének megváltozása. Ezt természetesen olyan betegségek is kiválthatják, amelyek a szervezet hormonháztartásába avatkoznak bele.

5. Sérült, törékeny haj - a kémiai hatások a legvalószínűbbek, például a gyakori hajfestés valamint egyéb más, a hajon használt vegyi anyagok. Egészségügyi elváltozások is állhatnak a háttérben, az egyik lehetséges például a Cushing-szindróma. A mellékveséket érintő rendellenesség fennállása esetén a mellékvesék a szükséges mennyiségnél több kortizolhormont termelnek. Töredezett, sérült haj esetén harmadik ok lehet mindössze annyi is, hogy kevés omega-3 zsírsav kerül be a szervezetbe, és ennek nyomán sérül a haj szerkezete.

6. Korai vagy hirtelen őszülés - a háttérben a közvélekedés erős traumás folyamatokat, vagy nagyon hosszú ideig tartó, tartós stresszt feltételez, és ez úgy tűnik, igaz is. Ma már egyre több kutató véli úgy, hogy a stressz valóban képes "beleszólni" a hajhagymák melaninszállító tevékenységébe és megzavarja azok működését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.