Semmit sem jelent, hogy Schumacher kinyitja a szemét

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff -
pilóta kóma Forma-1 Michael Schumacher
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy megírtuk, Michael Schumacher már ki- ki nyitja a szemét, és úgy tűnik ébredezik a kómából. Nos, sajnos a jó hír mégsem ad okot arra, hogy megnyugodjunk és biztosak legyünk benne, hogy a pilóta felépül. 

Michael Schumachert az elmúlt hónapokban a családja mellett több volt kollégája is meglátogatta, és rendszerint bátorító üzenetekkel jöttek ki a kórházból. Legutóbb Jean Alesi számolt be arról, hogy a hétszeres világbajnok állapota optimizmusra ad okot. Az eddigi legpozitívabb hivatalos közleményből viszont csak annyi derül ki, hogy: „Michael állapota egyre javul. Pillanatokra már magához tér, és tudatánál van.” Erről Schumacher menedzsere, Sabine Kehm beszélt április 4-én.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az Origo szakértők segítségével utánajárt (a Michael Schumacher állapotát több szempontból megvilágító, elemző cikket itt olvashatod) mi várhat a világbajnokra.

"Orvosilag nehezen értelmezhető Michael Schumacher menedzserének, Sabine Kehmnek a legutóbbi nyilatkozta, hogy a beteg magához tér, és tudatánál van, mivel nem határozta meg azokat a konkrét jeleket, amelyekből erre következtettek. A rendelkezésre álló információkból pedig nem lehet megmondani, hogy ez milyen jellegű javulás" – mondta az Origónak dr. Veres Róbert idegsebész, aki 2009 nyarán részt vett a szintén súlyos koponyasérülést szenvedett Forma-1-es pilóta, Felipe Massa műtétjében. „Ilyenkor minden, és mindennek az ellenkezője is előfordulhat” – érzékeltette a helyzet bizonytalanságát dr. Veres Róbert. Schumacher esetében is esélyekről és valószínűségekről lehet csak beszélni, minél hosszabb ideig van kómában egy beteg, annál kisebb az esélye a felépülésének. Három hónap pedig hosszúnak számít" - jelentette ki.

Peter Hutchinson, a Cambridge-i Egyetem idegsebész-professzora, a Brit Nagydíj orvosa is arról beszélt a Guardiannek, hogy még semmit sem jelent, ha Schumacher kinyitja a szemét. Az agysérülés utáni első hat hónapban egyébként is nehéz bármilyen prognózist felvázolni, így Sabine Kehm nyilatkozta szerinte sem mond sokat.

Gary Hartstein, a Forma-1 volt főorvosa az Origo Twitteren feltett kérdésére azt mondta, a rehabilitáció most nem is lenne semmilyen hatással sem Schumacher agyára, mindössze arra lenne jó, hogy az izomgörcsöket kontrollálják, és a meglévő testi funkciókból kihozzák a lehető legtöbbet.

Az agysérülésekkel élő embereket segítő brit Headway nevű szervezet szóvivője, Luke Griggs eloszlatta azoknak a rajongóknak a reményeit is, akik azt várják, hogy Schumacher az ébredése után mindent azonnal ott folytathat, ahol abbahagyta. Hosszú és fokozatos folyamatról van szó, a betegek általában azzal kezdik, hogy kinyitják a szemüket, aztán reagálni kezdenek a fájdalomra, végül arra, hogy az emberek beszélnek hozzájuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.