fertőtlenítés higiénia borotva sebek szőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy a gyönyörű, sima bőröd egészséges is maradjon, fokozottan oda kell figyelned a szőrtelenítés mellett a higiéniára is – ezekhez ad a Life.hu  tippeket. 

Borotválás: csak a magadét használd!

Az egyik leggyakrabban használt szőrtelenítő eszköz a borotva, hiszen gyorsan és hatékonyan használható, ráadásul teljesen fájdalommentesen szabadít meg a nem kívánt szőrszálaktól. Hátránya viszont az, hogy a szőr hamar, borostásan visszanő, és a nem megfelelő használat mellett könnyen kialakulhat valamilyen bőrgyulladás. Mivel a szőr hamar kinő, sok nő minden nap borotválkozik, ami idővel meggyengítheti a bőrt, hiszen a felső hámrétegét folyamatosan „lecsiszolják” a pengével. Ez gyulladáshoz, fájdalomhoz, irritációhoz vezethet, különösen az intim területeken. Ha ezt szeretnéd elkerülni, próbáld meg minél kevesebbszer szőrteleníteni az érzékeny részeket, hogy a bőrnek legyen ideje regenerálódni, illetve fertőtlenítsd rendszeresen a borotvádat. Ha eldobható verziót használsz, az valóban dobd el használat után, a tartós borotvát pedig rendszeresen fertőtlenítsd alkohollal. Soha ne használd más borotváját, mert ezzel új kórokozókat juttathatsz az amúgy is érzékeny bőrfelületre. Mindezek mellett fontos tudnod, hogy a borotva okozta mikrosérüléseken át számtalan kórokozó juthat a bőrödbe, amik fertőzést okozhatnak, ezért például közvetlenül uszoda vagy strand előtt nem érdemes leborotválni magad – egyenes utat mutatsz ugyanis a baktériumoknak, vírusoknak.

Forrás: Thinkstock

+ 1 jó tanács: Bár kényszerhelyzetben sokan megteszik, sose borotváld a lábad szórakozóhely mosdójában, főleg ne szárazon. Ilyen helyzetben képtelenség figyelni a higiéniára, ráadásul a bőröd megfelelő tisztításáról és fertőtlenítéséről sem tudsz gondoskodni, ami viszont alapfeltétele minden egyes borotválásnak.

Gyantázás: ne forrázd le magad!

A borotvánál jóval fájdalmasabb, ám tartósabb megoldást nyújt a gyanta használata. A megfelelő hosszúságúra megnőtt szőrszálakat egyszerűen és viszonylag gyorsan kitépheted, így később nem jelenik meg a borosta, helyette vékonyabb szálak nőnek vissza. Viszont gyantázás közben is előfordulhatnak balesetek, főleg akkor, ha eleve érzékeny rá a bőröd, vagy nem tisztítottad meg megfelelően. Egy nagyobb gyantázás előtt egy nappal érdemes kis felületen próbát végezni, hogy még időben kiderüljön, ha allergiás vagy a termékre, vagy csak nem bírja a bőröd az effajta eljárásokat. Mindezek mellett a fő veszély a bőr megégése: a meleg gyantáknál gyakran nehéz ellenőrizni a megfelelő hőmérsékletet, és fájdalmas égési sérüléseket okozhatsz magadnak. Hogy ezt elkerüld, használj gyantamelegítő gépet, vagy válaszd az egyszerűen és az égés veszélye nélkül használható hideggyanta-szalagokat.

Forrás: Thinkstock

Szőrtelenítő krém: figyelj a megadott használati időre

A borotvához hasonlóan teljesen fájdalommentesen használhatod a szőrtelenítő krémeket, habokat, géleket. Ezek előnye az egyszerű használat mellett az, hogy nem húzol végig több pengét a bőröd felületén, hátránya viszont, hogy ezekben a termékekben vegyszerek találhatók, melyek nemcsak a szőrszálakat távolítják el, de a bőrödet is irritálhatják. A bőrgyulladás és az irritáció elkerülése érdekében mindig végezz előzetes bőrpróbát egy kisebb felületen, s csak akkor használd ezeket a krémeket, ha biztosan bírja őket a bőröd. Rendszeres használatuk mellett kifejezetten figyelned kell arra, hogy a bőrödet utólag hidratáld, és hagyj neki időt megnyugodni – állandó szőrtelenítési módnak a vegyi anyagok miatt ez a módszer nem feltétlenül ajánlott.

+1 jó tanács: mindig olvasd el és tartsd be a szőrtelenítő krém használati utasításában foglaltakat, a megadott kezelési időt pedig soha ne lépd túl!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.