Rovarinvázió lehet hazánkban?

Forrás: Thinkstock -
rovarok enyhe idő fertőzések időjárás támadások
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több hír szól arról, hogy az enyhe időjárás miatt több rovarra lehet számítani az országban. A hétköznapi embert legjobban foglalkoztató kérdés azonban nyilván az, hogy melyek azok a rovarok, amelyek nagy tömegben való felbukkanásuk miatt kellemetlenné válhatnak, illetve melyek azok, amelyek veszélyesek lehetnek a család, különösen a gyerekek számára. A Life.hukérdéseire egy, a mezőgazdaságban több évtizede dolgozó agrárszakember válaszolt.

Darazsak

A darazsak túlélését az áttelelés biztosítja. Ez azt jelenti, hogy a bár a darázsfészek összes lakója, a herék és a dolgozók ősszel elpusztulnak, a megtermékenyített nőstények életben maradnak és „átvészelik” a telet, hogy a következő tavasszal királynőként uralkodhassanak.
Darazsak esetén tehát az enyhe időjárás azt eredményezi, hogy a szokásosnál nagyobb számban maradnak életben a megtermékenyített nőstények, és más évekhez képest több fészekben, nagyobb „lélekszámú” darázscsalád fogja fenyegetni az emberi életteret. Az igazsághoz tartozik azonban az is, hogy nem csak a méheknél, de a darazsaknál is megfigyelhető volt az egész télen át tartó "mozgás". Többször lehetett kirepülő egyedeket, csoportokat látni, ami azt (is) jelenti, hogy az enyhe időjárás miatt a darazsaknál se pusztult el az összes dolgozó. Ráadásul a királynő-jelöltek számára a napsütéses idő, és a magas hőmérséklet miatt egész télen bőséges energiatartalékok álltak a rendelkezésükre. Nem kellett a begyűjtött-tárolt táplálékot testük melegítésére felhsználni - más évekhez képest erősebb-röpképesebb utódokat tudnak a fészekből szárnyra ereszteni.

Forrás: Thinkstock

A darazsak elpusztítása ráadásul nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a fészkeket jellemzően jól elrejtett helyeken építik fel, ahol az emberi beavatkozás nem feltétlenül valósítható meg. A természet - a hosszú ideig tartó hideg idő - a szokásos módon nem tizedelte meg a nőstényeket, így számítani lehet népes és erős darázscsaládok megjelenésére.

Kullancsok

A kullancsok egyrészt az avarba húzódva várják meg a tél végét, másrészt áttelelésüket a gazdaállatok biztosítják. Vagyis azok a kistermetű, melegvérű rágcsálók, amelyek télen üregekbe húzódva várják a tél végét. Az enyhe időjárás így közvetlenül és közvetve is hat a kullancsok életképességére. Ha a gazdaállatok életben maradására nagyobb az esély, akkor a kullancsok életben maradásának esélye is növekszik. Mivel a kullancsoknak kevés természetes ellenségük van - néhány madár csupán - tömeges elszaporodásukat megelőzésében rendkívül fontos szerepe van a természetnek.

Forrás: Thinkstock

Szúnyogok

Az enyhe időjárás elősegíti ugyan a szúnyogok szaporodását is, bár szúnyogok esetén legalább ilyen fontos a csapadék mennyisége is. A szúnyogok áttelelésében a vizes élőhelyeknek van hatalmas szerepe. Hosszan tartó, alacsony hőmérséklet és jég esetén a fatörzsek repedéseibe, egyéb természetes búvóhelyekre húzódó szúnyogok is nagyob veszélynek van kitéve, elpusztulhatnak. Az összes azonban sosem fog elpusztulni, ezt ne is várja senki. Az enyhe időjárás azonban azt idézi elő, hogy magasabb létszámban telelnek át, és a petéiket is korábban tudják lerakni. Vagyis mivel a vizes élőhelyek nem fagytak be, a szúnyogok életben maradására, a peterakásra, vagyis a lárvák kikelésére idén nagyobb volt az esély. Jó hír azonban, hogy a jó idő, a szúnyogok természetes ellenségeiknek is kedvez (a békáknak,a halaknak is), a halak például jóval előbb ívtak az idén a szokásosnál, jó lehet a szaporulat, vagyis pánikra ezen a területen továbbra sincs ok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.