Miért nem javasolják a melegeknek a véradást?

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd -
hepatitis C nemi preferencia Országos Vérellátó Szolgálat véradás HIV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„A meleg férfiak ne adjanak vért! Egy újabb példa a magyar egészségügyben jelen lévő, melegekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra” – írta a 444.hu az Országos Vérellátó Szolgálat véradóknak szóló tájékoztatója alapján. Felmerül a kérdés, mi lehet a baj a meleg férfiakkal?

A vérátömlesztés nem veszélytelen beavatkozás: a véradó számos betegség kórokozóját átadhatja a vért kapó betegnek. Ezért a vérellátó szolgálatok világszerte tesztelik a levett vért több kórokozóra, mint a Hepatitis vagy a HIV.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ám még ez sem teljesen biztonságos: vannak speciális esetek, amikor a tesztek fals eredményt mutatnak. Például, ha valaki röviddel a véradás előtt fertőződött meg HIV-vírussal, előfordulhat, hogy a véradásig a vérében még nem termelődik annyi antitest, amennyit a teszt már kimutat. Ilyenkor van szerepe a kérdőívnek, amelyben a véradók a kockázatot jelentő szokásaikról, betegségeikről nyilatkoznak. Németországban a nyolcvanas évek vége óta tesztelik a levett vért HIV-vírusra, és harminc év alatt hat olyan eset fordult elő, ahol a vért kapó megfertőződött, mert a teszt nem mutatta ki a véradó fertőzöttségét. Mind a hat eset megelőzhető lett volna, ha a véradó őszintén vallott volna szexuális szokásairól.

Statisztikákkal alátámasztott tény, hogy a meleg férfiak körében a gyakoribb partnerváltás miatt a HIV-vírussal és a hepatitis C-vírussal való fertőzöttség kockázata jóval nagyobb, mint az átlagnépesség körében. Az USA-ban az új HIV-fertőzöttek közel kétharmada, itthon 70 százalékuk kerül ki a homoszexuális vagy biszexuális férfiak köréből.

Máshol...

Vannak országok, ahol a problémára már többé-kevésbé sikerült megoldást találni. Több országban a meleg férfi adhat vért akkor, ha saját bevallása alapján a véradást megelőzően egy átmeneti ideig nem létesített anális és orális kapcsolatot férfival. Ez az átmeneti idő a legtöbb ilyen országban 12 hónap, de van ahol csak 6 hónap (Dél-Afrika), és van olyan is, ahol öt év (Kanada, Új-Zéland). Ennél is tovább ment többek között Olaszország és Spanyolország, ahol nincs átmeneti idő, hanem a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem.

Nem csak a melegek jelenthetnek kockázatot

A vérellátó szolgálatok biztonsági okból azonban nem csak a meleg férfiakat próbálják kiszűrni a véradásból, világszerte nem adhatnak vért a HIV-fertőzöttek, azok, akiknek volt valaha hepatitis C-fertőzésük, szifiliszük vagy HTLV-fertőzésük, az intravénás droghasználók, vagy akik valaha dolgoztak prostituáltként.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye

Az OVSZ május 15-én egy közleményt adott ki "Nem kizáró ok a nemi preferencia a véradásból" címmel, e szerint: "Az OVSZ vérellátással kapcsolatos valamennyi tevékenysége arra fókuszál, hogy a legnagyobb biztonsággal történjen a hazai betegellátás, miközben meg kell felelnie az Európai Direktíváknak és az Európa Tanács által rendszeresen aktualizált Guide előírásainak. Alapfeltétel, hogy valamennyi véradáshoz kapcsoltan kötelezően ki kell vizsgálni a véradókat azokra a fertőző (hepatitis-B, hepatitis-C, HIV 1-2, luesz) ágensekre, amelyekről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy vérrel átvihetőek, és a vért kapó betegekre fokozott kockázatot jelenthetnek a transzfúzió során. A fenti rendelet kimondja, hogy a kockázatos magatartásúak kiszűrendők, az említett kategória ide tartozik, több más egyéb, a tájékoztatóban felsorolt kategóriával együtt."

Tévhitek a szőrtelenítésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20140430-kulonbozo-tevhitek-keringenek-a-szortelenitesrol.htmlA borotválástól megerősödnek a pihéink, vagy épp fordítva? Létezik valóban végleges megoldás? A Life.hu most összeszedte a leggyakoribb tévhiteket a szőrtelenítéssel kapcsolatban.Dr. Life--Szívgyilkos szokások - így teszed tönkre a szíved!http://www.life.hu/drlife/20140513-eletmodunk-alapvetoen-befolyasolja-keringesunket-es-szivuk-allapotat.html7 merénylet, amit te követhetsz el a keringésed és a szíved ellen!Dr. Life--Súlyos műtéten esett át Zana József - mindenki a felépüléséért izgulhttp://www.life.hu/drlife/20140517-sulyos-muteten-esett-at-zana-jozsef-orakig-mutottek-a-depressziobol-felgyogyult-szineszt.htmlHónapok óta aggódunk az egykor sztárként ünnepelt Zana Józsefért. A depresszión túljutott színésznek még az epeköveivel is meg kellett küzdenie, de most már sokkal jobban van.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.