Az allergiások duplán szenvednek a meleg miatt

Forrás: Thinkstock -
tünet pázsit meleg idő allergia pollen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A melegedő idő miatt ismét gyorsan emelkedik a levegőben lévő virágpor mennyisége, így erősödhetnek az allergiások tünetei - figyelmeztet az ÁNTSZ.

A következő napokban főleg a pázsitfűfélék pollenje lehet jelen magas koncentrációban, sőt helyenként a nagyon magas szintet is elérheti. A hétvégén a meteorológiai előrejelzés szerint ismét lehetnek záporok, zivatarok, de ennek hatására is csak átmenetileg és helyenként csökkenhet a pollenkoncentráció.

Forrás: Thinkstock

Elkezdődött a csalánfélék virágzása is, pollenkoncentrációjuk várhatóan az ország nagy részén eléri a tüneteket okozó közepes szintet. Hetek óta tart a lórom és az útifű pollenszórása is, virágporuk mennyisége viszonylag lassan emelkedik, de helyenként ez is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Ezzel párhuzamosan a tavasszal virágzó fák pollenszezonja a végéhez közeledik, már csak a kevésbé jelentős allergénnek számító fenyőfélék virágpora lehet jelen közepes, esetleg magas mennyiségben. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a levegőben a bodza, a dió, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora. A kültéri allergén gombák koncentrációja emelkedik, elérheti a közepes, vagy a magas, esetleg a nagyon magas szintet is.

A pollenkoncentráció csökkentésért a kert- illetve földtulajdonosok is sokat tehetnek. A nyári gyomok esetében rendszeres fűnyírással, kaszálással javítható a helyzet.

A parlagfű is megtalálható már a földeken, de még nem virágzik, a növény most jellemzően 15-20 centiméter magas. Ebben az állapotában még könnyű gyökerestől kihúzni a földből. A törvény szerint az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell megakadályozniuk a parlagfű virágzását.

Az allergiásoknak hasznos lehet az Országos Környezetegészségügyi Intézet ingyenes, Pollen Napló szolgáltatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.