A brazil őserdő csodanövényei

Forrás: Thinkstock -
Brazília őserdő fociVB trópusok gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte sehol sem találni olyan hihetetlenül változatos állat- és növényvilágot, mint a brazil őserdőkben. A titokzatos, sokszor ember nem járta területeken ráadásul olyan növények nőnek, melyek erős gyógyító hatásúak, vagy más módon hasznosak számunkra. 

Ananász

Ez a különlegesen szép növény Brazíliából származik, a fogyókúrázók nagy barátja, hiszen magas a rosttartalma, karcsúsít, mégis nagyon finom. Az ananászfák közt is megkülönböztetünk dísznövényként tarthatókat, illetve az itteni klímát nehezen bíró, terméséért tartott ananászfát. Egyébként jó tudni, hogy egy sima boltban vásárolt ananászból könnyedén nevelhetünk saját ananászfát, mely ha szerencsénk van, még termést is hoz. Csak le kell vágni az ananász zöld leveles részét egy kis gyümölcshússal együtt, szárítani egy hétig napon, majd beletenni egy pohár vízbe, ahol pár hét alatt meggyökeresedik.

Forrás: Thinkstock

A brazil menta

Ősi fájdalomcsillapító növény, melyet a brazil őslakosok régóta használnak. A mentalevelekből főzött tea fájdalomcsillapító hatású, hatását azóta a kutatók is megerősítették. A fejfájástól a hasi görcsökön át sok mindenre használható: lázcsillapítóként és influenza elleni szerként is beválik.

Forrás: Thinkstock

Brazil dió

A paradióként is ismert növény már hazánkban is kezd egyre ismertebbé válni. Maga a fa Brazília trópusi erdeiben, egészen pontosan a Pará szövetségi államban őshonos. Termése a kókuszdióéhoz hasonló, éretten lepottyan a fáról, és ugyanúgy meg kell szabadítani makacs, vastag héjától.
Ha ez sikerült, akkor jutunk hozzá termésenként 10-25 darab, 3-6 cm hosszú paradióhoz. Íze a dióhoz és a mandulához hasonlít, és egészséges is, hiszen tele van telítetlen zsírsavakkal, ásványi anyagokkal, és természetes formája a szelénnek. Rendkívül tápláló finomságról van szó, hiszen tíz dekányi már hat-hétszáz kalóriát jelent, de akik nem fogyókúráznak, azoknak ajánlott a fogyasztása - a brazil népi gyógyászatban májbetegségek ellen is kitűnően bevált.

Forrás: Thinkstock

Kaucsukfa

Mi lenne velünk egy másik brazil kincs, a gumifa vagy más néven kaucsukfa nélkül? Ez a fa szinte csak az Egyenlítő-közeli trópusi sávban található meg, és az Amazonas térségében őshonos. Egyik legfontosabb technikai haszonnövényünk, a természetes kaucsuk 95 százalékát szolgáltatja, melyből rengeteg terméket készítenek. A fából nyert latextartalmú tejnedvet a kéreg átlós irányú bevágásával nyerik ki, ez a nyersgumi, mely melegben ragacsos, de hidegben törékeny. A vulkanizáció felfedezése óta sokoldalúan felhasználható.

Forrás: Thinkstock

Sztívia

A természetes cukorpótlók kedvelői már biztosan ismerik ezt a csodanövényt, mely eredetileg egy másfél méter magasra növő trópusi cserje. Levelei igen kedvező élettani hatásúak, az indánok évezredek óta használják gyógynövényként és édesítőszerként. A sztívia levele nemcsak különböző bőrbetegségek, sebek esetén hatásos, de serkenti a máj és hasnyálmirigy működését, gyulladásgátló, baktériumölő hatású is. Nem mellesleg pedig 300-szor édesebb a cukornál, így természetes cukorpótlóként is használható. Ma már a kertben is termeszthető, igaz, kisebbre nő, és a teleltetésnél gondok adódhatnak, de így bármikor hozzájuthatunk édes leveleihez.

Forrás: Thinkstock

Kakaó

Egyik legnagyobb brazil kincsünk a kakaófa, hiszen termése nélkül nem létezne a csokoládé. A Dél- Amerika őserdeiben őshonos magas fa sok-sok hosszúkás termést nevel, melyekben átlag 60 kakaóbab lapul. A babok telve vannak kakaóvajjal, egy finom és kiváló bőrápoló hatású zsiradékkal, mely a fehér csokik fő alapanyaga. A babokat a bennszülöttek évezredek óta felhasználják, tápszerként, izgatószerként, és sokáig fizetőeszközként is. Mi inkább a megpörkölt és porított kakaóbabból nyert kakaóporral találkozunk, mely mára nem fizetőeszköz, hanem inkább örömforrás.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.