A babavállalás genetikai kockázatai - mit érdemes vizsgáltatnod?

Forrás: Thinkstock -
családtervezés genetikai kockázatok genetika család várandósság örökletes betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mielőtt gyermeket vállalnál a pároddal, nem árt előre tisztában lenni azzal, milyen öröklődő betegségeket hordoztok esetleg magatokban, vagy mire lehet majd hajlamos a pici. 

Fontos vizsgálatok a tervezés időszakában

Minden szülő álma, hogy gyermeke teljesen egészséges legyen, és ezért a legtöbben mindent meg is tesznek - odafigyelnek minden tényezőre a terhesség alatt, és vigyáznak a születendő babára. Egy tudatosan tervezett várandósság előtt viszont három hónappal érdemes egy teljes körű belgyógyászati kivizsgáláson is részt venni, hogy az esetleg lappangó, a terhesség alatt komoly gondot okozó betegségeket kezelni lehessen. Ebben általában vér- és vizeletvizsgálat, EKG is szerepel, de rendszeres gyógyszerszedőknél vagy krónikus betegeknél az adott problémát is alaposabban fel kell deríteni – bizonyos gyógyszerek például nem szedhetők a várandósság alatt. Mindezek mellett felmerül a genetikai vizsgálatok elvégzése is, hiszen ezeket csak bizonyos életkor felett végzik el a nőknél, vagy ha beteg gyermek van a családban. Pedig a lappangó gének miatt tünetek nélkül is alapvetően 2-3 százalék az esély arra, hogy egy átlagos pár babája valamilyen genetikai betegséget hordozzon. A vizsgálatot külön-külön kell elvégezni az apánál és az anyánál is, hiszen bizonyos betegségek nemhez kötődően öröklődnek, mások pedig csak akkor okoznak bajt, ha a hibás gént mindkét szülőtől megkapja a pici.

Forrás: Thinkstock

Mit vizsgálnak pontosan?

A genetikai tanácsadás, illetve vizsgálat főként azoknak lehet ismerős, akik valamilyen oknál fogva évek óta nem tudnak természetes módon életet adni, vagy a családban ismert egyfajta örökletes betegség. Azt viszont soha nem lehet teljes bizonyossággal tudni, hogy egy egészségesnek tűnő pár, akiknek hamar megérkezik a gyermeke, nem adott-e át valamilyen betegséget a babának. Egy vizsgálat viszont fényt deríthet mindenre, így az aggodalom helyébe a tudatosság léphet - egy egyszerű vérvétel általában elég ahhoz, hogy akár több száz genetikai betegséget azonnal ki lehessen zárni.

Egy új módszer a magzatot vizsgálja

A gyermeket tervező pároknál a genetikai vizsgálatot értelemszerűen a leendő szülőkön végzik, de ma már egy új módszer segítségével a fejlődő magzat állapota is felmérhető. Ez a lehetőség csak azoknak adott, akiknél a sorozatos vetélések vagy más probléma miatt mesterséges megtermékenyítő módszereket alkalmaznak - nekik viszont nagyon sokat jelenthet. A preimplantációs genetikai vizsgálat során a csupán néhány sejtből álló kis embriónál képesek megállapítani azt, hogy hordoz-e valamilyen kromoszómahiányból vagy kromoszómatöbbletből adódó betegséget. Ha valamilyen gond van a kicsivel, gyakran meg sem tapad a méhfalon, vagy korán elveszti az életét, ez pedig súlyos érzelmi megterhelést jelent a párnak – ezt lehet bizonyos mértékben megelőzni a speciális vizsgálattal még a beültetés előtt.

Tizenhét ellobbant élet után érkezett Szofihttp://www.life.hu/drlife/20140828-tizenhet-sikertelen-lombikbaba-beultetes-utan-szuletett-meg-szofi.htmlA meg nem született babák miatt érzett fájdalom akkor is rendkívül erős, ha azok fogantatása nem spontán, ha a szülők tudják, hogy a beültett "lombikbébi" létezése törékeny és illanó. Van, aki azonban nem adja fel, és az újra meg újra elsiratott kis életek után is esélyt ad a következőnek. Hátha az a baba erősebb lesz, akaratosabb vagy makacsabb, hátha jobban kapaszkodik a földi létezésbe, az édesanyjába. Dr. LifeThinkstockMéhnyakrák-megelőzés - a rutinszűrés kevés!http://www.life.hu/drlife/20140828-az-idoben-felismert-mehnyakrak-jol-gyogyithato-megis-sokan-belehalnak.htmlKét hete halt meg Urbán Zsófia, a Soffi zenekar egykori énekese. Blogján fájdalmas őszinteséggel számolt be betegségének körülményeiről, a diagnózis okozta sokkról és a haláláig tartó küzdelemről. A 33 éves énekesnő, aki egy kislányt hagyott maga után, méhnyakrákkal küzdött. Bár olykor a betegség erősebb az óvatosságnál és az élni akarásnál, az évente egyszeri szűrést ennek fényében sem szabad kihagyni. Ne adj esélyt te se a betegségnek!Dr. LifeOrigoMell- és petefészekrák: öröklődő tragédiahttp://www.life.hu/drlife/20140728-a-mell-es-petefeszekrak-tunetei-megelozese.htmlA BRC1 és BRC2 gének felelősek a generációkon végigvonuló mell- és petefészekrákok nagy részéért. Híres színésznőktől egészen az átlagos háziasszonyokig bárki hordozhatja, ám a korai felismerés többségüket megmentheti a rák kialakulásától vagy végzetessé válásától.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.