Gátvédelem - gyengéd megoldás a szülésnél

Forrás: Thinkstock -
szülésznő szülés család egészség Jön a baba Hadas Krisztával masszázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A  gátmetszés a 20. század elején terjedt el, és az volt a célja, hogy a szülés során elkerüljék a gát, esetenként a végbél záróizmait is érintő, durva repedéseket. Amikor azonban alkalmazni kezdték, valószínűleg senki sem gondolta, hogy a szülészetben rutineljárássá válik, és akár szükséges, akár nem, a szülési folyamatot sebészollóval  teszik majd „könnyebbé”.

Egyre többen vélik azonban úgy, hogy a gátmetszés nem törvényszerű, a beavatkozást pedig el lehet kerülni, és a gát ennek hiányában sem reped vagy sérül feltétlenül. A gátvédelem, mint fogalom, és mint alkalmazható szülés közbeni elem (vagy módszer) pedig egyre több kismama számára tűnik szimpatikus megoldásnak. Leginkább azért, mert a védett gátszövet sokkal gyorsabban regenerálódik a szülést követően, mintha bármilyen, a gátat érintő beavatkozás történt volna.

Forrás: Thinkstock

Hangsúlyoznánk azonban, hogy van az a helyzet, amikor nagyon is célszerű, sőt fontos, hogy a baba vagy az édesanya sérülései elkerülése miatt sor kerüljön gátmetszésre.

Gátmetszés: a gátmetszés egy szülés közben ejtett vágás, amelyet a szülést vezető orvos vagy a szülésznő végez el. Ilyenkor közvetlenül a kisbaba fejének megszületése előtt ejtik a metszést a végbél és a hüvelybemenet között.


Magdi, aki a negyedik gyermekét hozta világra gátvédelem mellett azonban úgy érzi, nagyon is jól döntött, hogy ezt a megoldást választotta:

„Azt hiszem, ha előtte hallok a gátvédelemről, akkor a korábbi szüléseimnél is kértem volna ezt a lehetőséget. De hát ez nem egy olyan nagyon kommunikált módszer, és szerintem sokan tartanak tőle. Illetve előkészületeket is igényel, ami kényelmetlen lehet. Például a terhesség 36. hetétől kezdve speciális masszázsolajjal, masszírozással kell - lehet - felkészíteni a gátat erre a megoldásra. Ez mondjuk azért nem egy bonyolult dolog, akár mosogatásnál a pohár szájának törölgetése, nagyjából úgy zajlik ez is. Óvatos, kifelé ható mozdulattal, körkörösen kell a gátat masszírozni néhány percig. Illetve a szülésznőm még a málnalevéltea fogyasztását ajánlotta a siker érdekében. Mások azért tartanak ettől, mert 'kiszámíthatatlan', mekkora baba jön, illetve hogy mennyire képes tágulni adott szülésnél majd a hüvelynyílás, így a baba gyors érkezése érdekében inkább maradnak a gátmetszésnél. Én azonban úgy gondoltam, a helyzetet lehet rugalmasan is kezelni: úgyis kiderül majd, mennyire sikerül a tágulás, mennyire eredményes a gátvédelem, ahogy a baba mérete is dönthet majd. Végső esetben jön az olló és kész. Szerencsére teljesen rendben lezajlott a dolog, a szülésznőm remekül kezelte a helyzetet (a szülés során ő az, aki megtámasztja a gátat és óvatosan segíti az izmok tágulását), pedig a fiam elég nagy súllyal, több mint négy kilóval érkezett - ez egy kilóval több, mint az előző csemete. Szóval ilyen alapon már tényleg ott is választhattam volna a gátvédelmet. Miután a negyedik babáról volt szó, rendkívül fontos volt számomra a gyors gyógyulás, el kellett látni a többi gyerkőcöt is. Szóval biztos fontos lehet az a tapasztalat, hogy a szülés után másfél héttel már kerékpároztam. Az előző szüléseknél, a szülés utáni harmadik napon is csak félfenékkel tudtam ülni, és az utána következő 2-3 hétig fájt a vágás helye. Ráadásul a fájás és a rossz ülés miatt az anyukák felvesznek egy kényszertartást, amitől az egész test fájni kezd és gyorsabban fárad el. Így azonban nem volt mellékhatás.

Forrás: http://jonababa.postr.hu

Magdi babavárásának időszakát és a szülés gyönyörű eseményét a szeptember 20-án induló Jön a baba Hadas Krisztával című sorozatban láthatod majd a LifeNetwork tévén. A sorozatban szereplő kismamák történetét, az aktuális eseményeket a produkció blogján ismerheted meg és követheted nyomon. Az őszinte hangvételű műsor kapcsán nem csak Hadas Kriszta nevét érdemes megjegyezned, a produkció fáradhatatlan szerkesztője Kéky Kira videoújságíró.

Hadas Kriszta: "Amikor én szültem, azt hittem, a gátvédelem az valami nagy történés, pedig tulajdonképpen egy nagyon egyszerű, ősi módszer. A szülés során a szülésznő a gát támasztása és óvatos masszírozása mellett finom, meleg vízbe mártott gézlapokkal körberakja a gátat, a hüvelynyílást, és a meleg, a meleg víz hatására, plusz az óvatos masszázs miatt sokkal könnyebben lazulnak a gát környéki izmok. Tényleg ennyire egyszerű, de nagyon is hatékony módszerről van szó."
Peteérés: a nők megvadulnak, megszépülnek, de irigyek lesznek!http://www.life.hu/drlife/20140714-a-peteeres-alatt-megvaltozik-a-nok-viselkedese.htmlA fogamzóképes korban lévő nők életében minden hónapban van néhány nap, amikor szinte kivetkőznek önmagukból. A termékeny időszakban alapvetően változhatnak meg viselkedési, öltözködési, vásárlási szokásaik, és mindennek mozgatórugója az ádáz harc a másik nem figyelméért.Dr. Life--Ők így válnak anyává? - Magzat és gyermekrablásra is vetemedhetnek a nőkhttp://www.life.hu/drlife/20140709-edesanyjuk-mehebol-raboltak-el-a-magzatokat.htmlAz anyaság utáni vágy olykor olyan erős, hogy képes átlépni az ésszerű gondolkodás, sőt nem egy esetben az épelméjűség határát is.Dr. Life--Korai klimax - amikor túl gyors a természethttp://www.life.hu/drlife/20140716-korai-klimax-eseen-jelentkezo-tunetek-megelozes.htmlA változókor rendkívül erős hormonális változások eredménye, amely súlyos testi-lelki tünetekkel jelentkezhet. Néha ezek a tünetek azonban az egészségesnek tekintett időponthoz képest több évvel korábban is beköszönthetnek és felborítják az egyén teljes életét, például a családalapításra vonatkozó elképzeléseit.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.