Alkohol és szívbetegség

Forrás: Thinkstock -
betegség szív és érrendszer szívderítő szívbetegség alkohol egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alkohol szívre és az érrendszerre gyakorolt hatása máig vitatott kérdés. Időről időre felröppennek egymásnak ellentmondó állítások, melyek szerint használ, vagy éppen árt az (akár kis mennyiségű) alkohol is.

A Szívderítő oldalán is találtunk olyan kérdést, amely az alkohol hatásait firtatja: "Aki szívbeteg vagy gondja van a vérnyomásával az már nem is ihat alkoholt vagy csak kis mértékben?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus véleménye szerint a kis mennyiségű vörösborral kapcsolatban nem változott az egészségügy általános véleménye:

Forrás: Thinkstock

Alapesetben is azt javasoljuk, hogy a nők napi 1 italt (ez kb. 1 dl vörösbor), a férfiak 2 italt (2 dl vörösbor) fogyasszanak, ne többet. A tömény több szempontból is rossz: emeli a vérnyomást, sok kalória van benne, az idegsejtekre és a májra gyakorolt hatásáról nem is beszélve. A sör kevésbé tanácsos, hiszen hizlal, illetve bizonyos esetekben a szívelégtelenség kialakulását elősegítheti. Ha valaki szívbeteg, az előbbiek hatványozottan igazak, ugyanakkor a kis mennyiségű vörösborfogyasztás jótékony hatásai (erek ellazítása, érvédelem, koleszterin csökkentése, antioxidáns hatás) igazoltak és például infarktus után sem ellenjavallt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.