Nem is mindig egészséges a szója? A szakértő válaszol

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő szója táplálkozás egészség szívbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tofu valamint a szójából készült egyéb élelmiszerek csoportja egy időben kifejezetten trendi volt és az egészséges táplálkozás egyik alapvető elemeként tekintettünk rájuk. Ám mi az igazság valójában? Valóban annyira egészséges a szója fogyasztása?

A szívderítő oldalán is felmerült a kérdés: "Mennyire egészséges a szója?"

A Szívderítő szakértője Huszárik Bernadett terápiás diétetikus válaszolt a kérdésre: "A szója kérdése ma nagyon ellentmondásos és vitatott. A szója, maga a szójabab, ami hüvelyes növény. Magas a B-vitamin-, többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, kálcium, fólsav, szelén tartalma, valamint nincs benne koleszterin. A magnézium, mangán, vas, cink tartalma is jelentős, nem elhanyagolható szempont, hogy a növények közül a legmagasabb a fehérjetartalma.

Forrás: Thinkstock

Fitoösztrogén csökkenti a daganatok kialakulását. Hormonális hatásuk változókorban csökkenti a menopauza tüneteit (hőhullám, vérnyomás ingadozás, hangulat változás) segíti a csontritkulás kezelését. Az viszont tudni kell, hogy nagy mennyiségű fogyasztása káros is lehet az emberi szervezet számára. A szójában található fitoösztrogén a saját hormonjainkkal vetekednek, főleg ha nagy mennyiségben visszük be a szervezetbe."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.