Végzetes hiba a nőgyógyászaton – meghalt a beteg

Forrás: Thinkstock -
felújítás halál műtét Mosonmagyaróvár nőgyógyász altató oxigén hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt egy nő a mosonmagyaróvári Karolina kórházban tavaly nyáron, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket. Négy ember ellen vádemelést javasol a rendőrség.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében felidézte: a kórház vezetője 2013. július 26-án bejelentette, hogy előző nap egy nőgyógyászati műtét közben komplikáció lépett fel, és egy 62 éves asszony meghalt. Másnap egy 31 éves nő altatásakor alakultak ki hasonló tünetek: a műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a lélegeztető gépről, a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be – tudósít az MTI.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A rendőrségi és szakértői vizsgálat megállapította, hogy a betegek altatására használt orvosigáz-ellátó hibás működése okozta a komplikációt, amely az elsőként műtött beteg halálához vezetett. A nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket - áll a közleményben. A felújított kórházat egy héttel korábban adták át. Az orvosigáz-ellátó előírt üzembiztossági vizsgálatát viszont elmulasztották. A gázazonossági próba elvégzésével a végzetes hiba kiküszöbölhető lett volna - hangsúlyozták.

Négy műszaki szakember ellen indított halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt, és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, korábban nyíregyházi nőgyógyászokat büntetett meg a NAV, akik engedély nélkül praktizáltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.