Törd meg a csendet! "Hátrafordultam, de már késő volt - az idegen srác a hátamra élvezett"

Forrás: Thinkstock -
szexuális erőszak onanizálás molesztálás Törd meg a csendet!
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb történet érkezett a Life.hu Törd meg a csendet! felhívására. Erika története 12 évvel ezelőtti, szintén egy magyar egyetem épületén belül szemelte ki magának az erőszaktevő. Ebben az esetben nem tartozott sem az egyetem tanári karához, sem hallgatóihoz a zaklató. Bár fizikai támadás ez esetben nem volt, a történet így is mély nyomott hagyott benne.

"Visszahúzódó, egyszerűen öltözködő lány voltam. Kémiát hallgattam. Sokszor az órák közti szünetekben az emeleteken kerestünk nyugodt helyett a körasztalok mellett, ahol készülhettünk a következő órákra. Nem emlékszem már pontosan, de velem szemben egy srác ült, mellette két lány és úgy tűnt, hogy mindenki tanul valamit. Akkor azt hittem, a srác is a lányok csoporttársa. De nem az volt" - kezdte levelét Erika, aki az egyik hazai egyetem hallgatója volt.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Cuppogó hangot hallottam

"A lányok elmentek, lassan kiürült a körasztal, és én maradtam ott egyedül, velem szemben meg a srác, aki valami könyvet olvasott. Fel sem tűnt, hogy mögém állt, beletemetkeztem a könyvembe. Egyszer csak valami 'cuppogó' hangot hallottam a székem mögött. Idegesített, ezért hátrafordultam, de már késő volt: a srác a hátamra és a kabátomra élvezett. Én felálltam, idegességemben rákiabáltam valamit, ő meg vigyorgott, és leszaladt a folyosón.

Féltem, hogy kiröhögnek

Senki nem jött ki a folyosón lévő termekből. Földbe gyökerezett a lábam. Még kiabálni sem volt energiám. Elmentem a mosdóba lemosni a kabátomat, undorodtam az egésztől. Senkinek nem mertem elmondani, még a földszinten lévő biztonsági őröknek sem. Féltem, hogy kiröhögnek, hogy úgysem történt semmi. Bennem mély nyomott hagyott... Főleg azért is, mert pár hónappal korábban, a kora reggeli órákban támadott meg valaki a szülővárosomban, de a sikolyomra szerencsére az az illető elmenekült.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A srác nem volt az egyetem hallgatója, és nem volt alkalmazott sem. Az új épületbe bárki bejöhetett az utcáról, senki nem kérdezte, hogy ki vagy és hová mész.
Pár héttel később hallottam egy petykát az egyetemen, hogy van egy rosszul öltözött, egyáltalán nem férfias fiú, aki garázdálkodik az egyetem folyosóin és lányokat zaklat olyan mód, ahogy engem is. Állítólag figyeltek rá a biztonsági őrök is ezek után. Ráismertem a történtek alapján, de hallgattam tovább. Hálát adok Istennek, hogy nem történt fizikai bántalmazás, de lelkileg végigkísér a történet. Ezt nem lehet elfelejteni."

Ha kell, meséld el százszor!

Erika ezt üzeni mindenkinek: "Tanácsom nem sok lenne, csak annyi, hogy a lányok járjanak önvédelmi tanfolyamra, és ne titkolják el, ami történt velük, mert évtizedek múlva is önmarcangoló tud lenni, ha nem tudják feldolgozni. Egyedül nem fog menni.
De a legfontosabb: mindenképp kell egy megbízható lelkitárs, akinek el lehet mondani mindent, akinek nem unalmas, ha százszor szeretnéd elmesélni a történetet - mert csak így lehet a gyógyulás útjára lépni."

A történetnek itt nincs vége

Erika a támadás évében ismerte meg a férjét, akinek elmondta a vele történteket. A férfi tud a háttérről, mégis megviseli a kapcsolatukat az esemény. Erika ugyanis képtelen feloldódni a mások számára természetes intim helyzetekben. Megkérdeztük Deáki Tímeát, a Life.hu párterapeuta szakértőjét, mit gondol a kialakult bizalomvesztésről, és hogyan lehet ilyen helyzetek ellen védekezni.

"A feldolgozatlan sérelmek valóban komoly és mély nyomokat képesek hagyni. Ugyanakkor nem mindegy, hogy kit avat be a sértett a dologba, mert rosszul is elsülhet a dolog. Nagy lelkierő szükséges ahhoz, hogy sorozatosan szembe nézzen az ember a történettel, amit az ügy lezártáig többször is el kell mesélnie. De megéri! Megéri, mert azáltal, hogy kimondja, el is kezdi a feldolgozási folyamatot. A legtöbb esetben nem bűnhődik a tett elkövetője, ami további keserűséget okoz a sértettnek. A tény, hogy az elkövető megbűnhődik, valamiképp képes enyhíteni a fájdalmat, hiszen ez azt mutatja, hogy a rossz embereket megbünteti a társadalom.
Járhatnak a lányok önvédelmi tanfolyamra, de félő, hogy nem ez a legjobb védekezési mód. Sajnos ebben a történetben sem oldotta volna meg a problémát, hiszen a lány már későn vette észre a bajt.
Vannak helyzetek, amikor szinte kivédhetetlen a 'támadás'. Mégis mit lehet tenni? Korábban is igaz volt, de ma különösen így van: nem lehet feltétlenül megbízni az idegenekben. Egy kis egészséges szkepticizmus hasznos lehet olykor. Bármennyire is fájó, résen kell lenni és igenis figyelni kell a jelekre és megérzésekre. Ha egy nő hirtelen egyedül marad egy ismeretlennel, azonnal tovább kell állnia. Nem túl gyakran fordul elő ilyen helyzet, így nincs szó állandó félelemről. Különben is, egy ilyen helyzetben sokkal jobb biztonságban lenni, mint utána évekig dolgozni a kialakult lelki problémákon."

Ha ezek után ráadásul szülővé válik valaki, és lánygyermeket nevel, még inkább foglalkoznia kell a történtek feldolgozásával, mert anyaként nagyon nehéz objektíven és nem túlaggódóan nevelni a gyermekét egy olyan valakinek, aki valamilyen szexuális abúzust élt át - álltíja a szakértő. "Nagyon kell figyelni, hogy a gyermek saját maga alakítson ki képet a világról. Ha ezen negatív sérelmek miatt a gyerek csak az anya szemével nézi a dolgokat, félő, hogy nem a valós képet kapja. Olyan ez, mikor a szülő valamelyik tagja mondjuk fél a hüllőktől, de mégis meghagyja a gyereknek, hogy megismerve az állatokat, maga alakítson ki véleményt róluk. Az ilyen szülő nem fogja vissza a gyermeket, s bemegy vele az állatkerti Mérgesházba is."

Törd meg a csendet! "Ha nem állnak ki melletted, az rosszabb, mint maga az erőszak"http://www.life.hu/drlife/20141008-a-torsd-meg-a-csendet-felhivas-negativ-kommentek-aldozathibaztatas.htmlA Törd meg a csendet! felhívásunk nyomán sorra érkeznek a történetek. Megrázó, borzalmas emberi, női sorsokat olvasunk és adunk közre. A cikkek alatti kommentek azonban megdöbbentőek. Egyik levélírónkat éppen az áldozatokkal szembeni, gyűlölettel teli megnyilvánulások késztették arra, hogy maga is feltárja a valóságot. Vanda levele valóságos vádirat az előítéletekkel szemben.Dr. Life--Törd meg a csendet! igaz történet: "Anyunak nem mondtam semmit, belehalt volna"http://www.life.hu/drlife/20141007-tord-meg-a-csendet-szexualis-eroszak-tortenet.htmlA Life.hu az elmúlt héten felhívást tett közzé, amelyben olyan nőkhöz szólt, akik szexuális erőszakot szenvedtek el. Arra kértük őket, hogy jelentkezzenek, ne hallgassanak tovább, ne cipeljék tovább a terhet. A Törd meg a csendet! felhívásra sorra érkeznek a levelek. Az egyik legtanulságosabb és rendkívül megrázó történet Eszter története.Dr. Life--Szexuális erőszak: Nem tehetsz úgy, mintha mi sem történt volna - Törd meg a csendet!http://www.life.hu/drlife/20141003-a-szexualis-eroszak-aldozatai-hallgatnak-te-tord-meg-a-csendet.htmlA minap újabb gólyatáborban elkövetett szexuális erőszakra derült fény. Az áldozat, egy egykori ELTE-s joghallgató lány, több mint egy évig hallgatott arról, ami vele történt a gólyatáborban. Most megtörte a csendet. A Life.hu sztárszerzője, Takács Nóra - oldalunk teljes támogatása mellett - felhívást tett közzé, amelyben őszinteségre biztat mindenkit, akivel hasonló történt. Törd meg a csendet te is!Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.