Elmebeteg gyilkosok a rács mögött – most beleshetsz a világ legveszélyesebb zárkáiba

Forrás: Jenn Ackerman -
bűnöző fotósorozat börtön Amerika elmebeteg kábítószerfüggő kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jenn Ackerman hónapokat töltött egy amerikai börtönben, ahol különböző mentális betegségekben szenvedő veszélyes bűnözők – kábítószerfüggő sorozatgyilkosok, erőszaktevők – raboskodnak. A Trapped elnevezésű projekt keretein belül elkészült fotók a társadalom peremén élők hétköznapjait mutatják meg.

A súlyos elmezavarral küszködő, erőszakra hajlamos kábítószerfüggők száma napról napra növekszik világszerte. Azon túl, hogy számos országban létrehoztak már különböző büntetés-végrehajtási intézményeket számukra, ahol a szabadságvesztés ideje alatt orvosi ellátásban is részesülhetnek, a szakemberek folyamatosan kutatják, hogyan csökkenthetők az erőszakos cselekedetek a súlyos elmebetegségben szenvedő emberek esetében.

/1410/Less_2014102716195

A Journal of Substance Abuse Treatment internetes számában megjelent új kutatásból az derül ki, hogy a kábítószerfüggés elsőként való kezelésével nagyobb valószínűséggel csökkenthetők az erőszakos cselekedetek a súlyos elmebetegségben szenvedő emberek esetében. Az elmezavarban szenvedő betegek többsége nem erőszakos, de a súlyos elmebetegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel követnek el erőszakos cselekedeteket, mint az általános népesség tagjai. A kutatók azt is hozzátették, hogy gyakran áll fenn összefüggés a súlyos elmezavar, a kábítószer-függőség és az erőszak között. Annak ellenére azonban, hogy sok szakértő véli úgy, az elmebetegség tüneteinek kezelésével csökkenthető az erőszak kockázata, a friss kutatás ennek ellentmondó eredményt hozott.

Forrás: Jenn Ackerman

A kutatók háromszáz beteget követtek nyomon hat hónapig, akik kábítószer-függőség és elmezavar miatt egy járóbeteg-kezelési programban vettek részt. "Eredményeink azt mutatták, hogy a kezeléseken való részvétel rendkívül fontos ezeknél a betegeknél, és a programoknak olyan intervenciókat kell tartalmazniuk, amelyek valószínűleg csökkentik a függőséget, mivel ez a későbbi erőszakosság kockázatának járulékos előnyével is járhat a kettős diagnózissal rendelkező betegek esetében” – mondta a tanulmány társszerzője, Clara Bradizza, a Buffalói Egyetem munkatársa. "Ez pedig nem pusztán javítja az érintett személyek és családtagjaik életminőségét, hanem az egész társadalom számára is biztonságosabb környezetet teremt."

Bomlott elmék egykori otthona: Greystone Park Pszichiátriai Kórházhttp://www.life.hu/csalad/20140509-elmebetegek-egykori-otthona-greystone-park-pszichiatriai-korhaz-new-jersey-ben.htmlA Greystone Parknak, közismertebb nevén a New Jersey állami bolondokházának egy részét, egészen pontosan 30 épületét még ma is használják, a lezárt részekre azonban tilos a bemenet. Ez persze nem gátolja meg az igazán bátrakat abban, hogy belopózzanak ide és fotóikon keresztül megmutassák a nagyvilágnak azokat a helyiségeket, amiket elzárnak a kíváncsi szemek elől. Elhagyatott helyek című sorozatunk 10. része következik. Család--Skizofrén vagyok, gyereket nevelek – vagy megölöm…http://www.life.hu/csalad/20141014-egy-skizofren-no-megolte-a-sajat-gyereket-megprobaltunk-utanajarni-milyen-mentalis-betegseggel.htmlEgy skizofrén nő éppen a bölcsődébe készült gyermekével, amikor egy hang azt mondta neki, hogy ölje meg a kicsit és saját magát is. A nő ennek megfelelően besétált a Dunába, elengedte gyermekét, aki megfulladt, ő maga pedig egy idő után zavartan kisétált a folyóból. Az eset 2013 szeptemberében történt, 2014 októberében vádat emeltek a zavart anya ellen. Mégis ki a felelős egy ilyen halálesetért?CsaládOrigoBenéztünk Al Capone cellájába – ez az USA egyik legkegyetlenebb börtönehttp://www.life.hu/csalad/20140603-eastern-state-penitentiary-az-egyesult-allamok-egyik-legkegyetlenebb-bortone-ahol-al-capone-is.htmlAz Eastern State Penitentiary, vagyis a Keleti Állami Fegyház (más néven ESP) az Egyesült Államok legkegyetlenebb börtöne volt. 1829-től 1971-ig működött. Amerika első igazi, modern börtönében úgy különítették el a rabokat - köztük Al Caponét is -, hogy azok nem látták és nem hallották egymást. Íme Elhagyatott helyek című sorozatunk következő része. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.