Kerüld a vadat és a halat! Nem mindegy, milyen húst veszel

Forrás: Thinkstock -
szívderítő táplálkozás húsfogyasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy azt a Life.hu korábban megírta, hazánkban évente közel ezer ember válik veseelégtelenné, ám a művesekezelések segítségével a betegek élete megmenthető, meghosszabbítható. Az életminőség természetesen ebben az esetben is az egyik legfontosabb kérdés.

A test belső kémiai összetétele, annak egészséges egyensúlyának fenntartása javarészt a vesék működésén múlik. Valójában az életben maradás feltétele a veseműködés, így nem lehet eleget beszélni róla.

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Milyen hús fogyasztása javasolt vesebetegeknek?"

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő szakértője, Huszáros Bernadett tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"A veseelégtelenség esetén a fehérjeszegény (0,6gr/tskg/nap), alacsony kálium- és foszfortartalmú étrendet szoktam javasolni. A húsok magas fehérjetartalma miatt a megszokottnál jóval kevesebb mennyiség fogyasztható (a megszokott mennyiség fele, harmada).

Javasolnám a csirke-, a pulyka és a sovány sertéshúst, inkább rakott, töltött ételeknek elkészítve. A halak fogyasztását a magas foszfortartalom miatt nem ajánlom. Ebben az étrendben inkább az úgynevezett húspótlókat, zöldséggel rakott, töltött ételeket, zöldséges vagdaltat, zöldségpörköltet javasolnék. Egyes zöldségek magasabb káliumtartalma előfőzéssel csökkenthető."

Csínján a sóval, ha kedves a szívedhttp://www.life.hu/drlife/20141006-a-tul-sok-so-megterheli-az-errendszert.htmlAz egészséges táplálkozás mértékletességet is jelent. Azt is, hogy óvatosan bánunk a fűszerekkel, kevés zsíradékot használunk, na és persze a sónál is tudjuk, hol van a határ. Ellenkező esetben a vérnyomásunk bánja.Dr. LifeThinkstockTáplálkozás a jól működő pajzsmirigyérthttp://www.life.hu/drlife/20141002-a-pajzsmirigy-alul-vagy-eppen-tulmukodese-befolyasolhato-etrenddel.htmlAzt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.Dr. Life--Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!http://www.life.hu/drlife/20141002-az-ujszulottek-szivzoreje-ijeszto-tunet-a-szulok-szamara.htmlAz újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.