Megfázott a kisbabád? Így enyhítheted a pici kínjait

betegség megelőzés kisbaba egészség nátha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi hideg beköszöntével a leggyakoribb betegség a nátha, ami a felnőttnél csupán kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okoz, de a csecsemőknél vagy pici gyerekeknél könnyen súlyossá válhat. Ráadásul szívszorító látvány, amikor megfázástól látod szenvedni a kisbabádat. Megmutatjuk, mit tehetsz ellene.

Ijesztőnek tűnhet, de a csecsemők megfázása igen gyakori jelenségnek számít. A picik átlagosan hat megfázáson esnek át, mire egyáltalán elérik az egyéves kort. Korábbi cikkeinkben csokorba szedtük már, hogyan készülhetsz fel előre a hidegebb időszakra, mit tehetsz, ha már elkapott a nátha, valamint, hogy milyen szövődmények alakulhatnak ki, ha nem megfelelően kúrálod magad. A legkisebbekre azonban nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint rád, így rájuk, ahogy oly sok más területen is, teljesen máshogy kell tekintened nátha estén.

Forrás: Thinkstock

Úgy tartják, a nátha súlyossága a beteg korával fordítottan arányos, így nem csoda, hogy a kisbabák gyakran betegek. Ilyenkor a náthás csecsemő nyugtalanná, nyűgössé válik, az étkezésében is zavar keletkezik, a lenyelt váladéktól pedig megfájdulhat a hasa, széklete nyákossá válhat. Így persze minden szülő kétségbeesetten törekszik arra, hogy minél hamarabb enyhítse gyermeke problémáit.

A rettegett orrszívó porszívó

Neked a megmentőd, a kicsiknek vélhetően a legrettegettebb ellenségük a porszívóra csatlakoztatható orrszívó szörnyűség. Szily László Kitolás című, kispapáknak szóló 2003-as könyvében így mutatja be ezt az egészen különleges magyar találmányt:

Mi a legfontosabb különbség egy apa és egy gyermektelen fiatalember között? Az utóbbi el sem tudná képzelni, hogy lefogjon egy védekezésképtelen kis újszülöttet, aztán feldugjon az orrába egy csövet, amely a porszívóra van csatlakoztatva, majd 1400 wattos lendülettel megpróbálja kiszippantani az agyvelejét, míg az előbbinek ez mindennapos rutinfeladat.
Forrás: Thinkstock

Vannak, akik megkérdőjelezik ennek a módszernek a hatékonyságát, pedig az orrszívás bizonyítottan nem tesz kárt a nyálkahártyában, a baktériumoktól hemzsegő orrváladék eltávolításával pedig nemcsak a fertőzés továbbterjedésének mehetsz elébe, de az orrjáratok is szabaddá válnak, ami áldás a picinek.

A Life.hu extra tippje:

Furcsának hangzik, de a csodálatos anyatej orrcseppként is tökéletesen alkalmazható. Akkor érdemes ezt a módszert használni, amikor a babának annyira el van dugulva az orra, hogy a porszívózás sem segít rajta. Ilyenkor néhány csepp lefejt tejet kell a pici orrába csepegtetni, majd várni egy kicsit. Utána pedig jöhet is az orrszívó.

Lázcsillapítás vízzel

A gyermekorvosok ajánlása szerint 38 fokig nincs szükség lázcsillapításra, és semmiképpen sem szabad azonnal különböző gyógyszerrel tömni a picit. Az immunrendszer vízkúrával való erősítése kétéves kortól ajánlott, ezt pedig a talp, illetve az alsó lábszár hideg és meleg vízzel való váltakozó fürdetését jelenti.

Forrás: Thinkstock

Érdemes először egy kád meleg vízbe ültetni a gyermeket, amit 10 perc alatt kell lehűtened nagyjából 28 fokosra. Ha ettől hamar lemegy, de aztán vissza is szalad a láza, jöhet a kanalas lázcsillapító, esetleg a kúp.

A Life.hu extra tippje:

Gyors segítség lehet a talpacskák hideg vízzel való zuhanyoztatása is. Csak annyit kell tenned, hogy beállítod a gyermeket a kádba, majd felemelt és feléd fordított talpát a lábujjaitól a sarka irányába körülbelül 20 fokos vízzel leöblíted. Ezt mindkét lábacska esetében kétszer ismételd meg!

Teázás féléves kortól

Ha a gyermek elmúlt féléves, akkor már a nem túl meleg gyógyteákkal is próbálkozhatsz. A csipkebogyótea rengeteg C-vitamint tartalmaz, a mentateának pedig kiváló fájdalomcsillapító hatása van, valamint segíti a picik emésztését is. Köhögésre, illetve lázcsillapításra a bodzatea, valamint az izzadást elősegítő hársfatea ajánlott. Az a legjobb, ha a teákat semmivel sem ízesíted.

!

Ha mindezek ellenére a kisgyermeked orrfolyása napokra elhúzódik, melyet tartósan magas láz kísér, valamint ha a köhögése sem enyhül, a közérzete sem javul, és továbbra sem eszik rendesen, mindenképpen keresd fel a gyermekorvost!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.