Így bánj gyengéden a náthás orroddal - tippek a gyulladás kezelésére

Forrás: Thinkstock -
orrnyálkahártya betegség orr gyulladáscsökkentő egészség nátha gyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek ismerős lehet a téli, megfázós időszakra jellemző kipirult, sebes orr. Természetes, hogy az orrdugulás, a folyamatos fújás és a dörzsölés miatt fájni kezd a náthás testrész, de nem kell napokon keresztül szenvedened miatta. Íme a Life.hu életmentő tippjei.

Állj le az orrspray-kkel!

Az első és legfontosabb dolog, hogy befejezd a náthás orrod tönkretételét. Ha ugyanis rendszeresen spricceled a nózidba a különböző készítményeket, előbb utóbb többet ártanak majd, mint amennyit használnak, akkor pedig sosem teheted le az ártó zsepiket.

Forrás: Thinkstock

Az orrcseppek ugyanis a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártyád vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, és az addig jelentősen duzzadt nyálkahártyád mérete lecsökken. A szerek túlzott, huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érsz el. "Az orrcseppek a gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát" - figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész korábbi, az orrdugulás anatómiájáról szóló cikkünkben.

A nagyi után szabadon

Ha sikerül kigyógyulnod a náthából, előbb utóbb az arcod igénybe vett bőre is rendbe jön. A kamillás gőzöléssel pedig rögtön két legyet üthetsz egy csapásra. Köhögés, vagy bedugult orr esetén kiváló megoldást nyújt az inhalálás.

Tégy egy lábosba három kanál szárított kamillavirágot, önts rá forró vizet, majd pedig néhány percig hajolj rá, és lélegezz jó mélyeket! Amint kitisztultak a légutak, megszűnik az orrdugulás, és ha már nem kell újra meg újra papírral dörzsölnöd, megkezdődhet a felületi kezelés is. Balzsamokkal és orrkenőcsökkel hűsítheted a náthás felületet, melyekkel kívül és belül is kezelheted az orrod. A legfontosabb pedig, hogy a kezelésed ideje alatt ne spórolj a minőségi papírzsebkendőn, mert a gagyi még több kínt okoz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az eukaliptusztartalmú készítmények kellemes érzést biztosítanak, és csökkentik a gyulladást is, de jótékony hatással bírhat még a körömvirág krém, valamint a mentolt, vagy shea vajat tartalmazó orrkenőcs is.

Hámosíts és hidratálj!

Ahogy a babák kisebesedett bőrén, a náthás orr gyulladásának kezelésében is jó szolgálatot tehetnek a különböző, illatanyagmentes védőkrémek, melyek csípés nélkül enyhítik a fájdalmat. A cinkkenőccsel is elősegítheted a kellemetlen, húzó érzés mielőbbi gyógyulását, de a földimogyoró-olaj is ápolja, valamint megnyugtatja az irritált bőrfelületet.

Ha pedig semmiféle aloe verát, panthenolt, vagy E-vitamint tartalmazó készítményt nem találsz otthon, tüneti kezelésként akár ajakápolóval is segíthetsz magadon, vagy olyan testvajakkal és sóterápiás szerekkel, melyek felkenése nem okoz fájdalmat.

Rapid csodacinkkúra

3 tuti tipp, amitől gyorsabban múlik a megfázásod című cikkünkben írtunk már a cink jótékony hatásáról. Ugyan nem használ mindig mindenkinek, és az íze is elég rossz, de a cink segít a fertőzések elleni harcban, és akkor is javít a szervezeted állapotán, ha már náthás vagy. A cinkről itt olvashatsz bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.