Hogyan csillapítsd hatékonyan a lázat megfázás esetén?

Forrás: Thinkstock -
betegség láz egészség nátha megfázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amint feljebb csusszan a hőmérő higanyszála, mindenki azonnal a lázcsillapításra gondol. Pedig a láz segít a szervezetnek bizonyos fertőző betegségek leküzdésében, méghozzá azzal, hogy meggátolja azon kórokozók továbbszaporodását, amelyek a szokásos hőmérsékleten érzik jól magukat. Mikor is kell tehát levinned a lázad? És ami még fontosabb, pontosan mivel?

Úgy tartják, ameddig a lázad nem szökik 39 °C föle, és amíg a tüneteid tűrhetők, nem szükséges azonnal csillapítani a lázat. Ha azonban 40 °C-nál is többet mutat a lázmérő, akkor bizony cselekedned kell. (Ugyanez az érték csecsemőknél 38 °C, nagyobb gyerekeknél pedig 39 °C.) Az ilyen magas láz ugyanis már nagy mértékben megterheli a szervezetet, és ha ez az állapot tartóssá válik, akár idegrendszeri károsodást is okozhat.

Forrás: Thinkstock

A legjobb védekezés mindig a megelőzés!

Korábbi cikkeinkben csokorba szedtük már, hogyan készülhetsz fel előre a hidegebb időszakra, milyen szerekkel védekezhetsz, ha már elkapott a nátha, valamint hogy milyen szövődmények alakulhatnak ki, ha nem megfelelően kúrálod magad. Ha azonban úgy ítéled meg, nem kell rögtön orvoshoz vagy a gyógyszertárba rohannod, az alábbi természetes gyógyító módszerekkel segíthetsz magadon.

Hűtsd le magad!

Mielőtt rögtön a gyógyszeres dobozodért rohannál, próbálkozz a jól ismert hűtőfürdővel. Engedj magadnak egy kellemes melegségű fürdővizet, majd legalább a mellkasodig merülj bele! Pár perc múlva megkezdheted a fürdővized folyamatos hűtését. Mialatt langyossá válik a vized, viszi magával a fránya lázat is. Vigyázz, hogy azért ne hűtsd ki a vizedet olyannyira, hogy kellemetlen érzést okozzon.

A Life.hu tippje:

3 tuti tipp, amitől gyorsabban múlik a megfázásod című cikkünkben említettük már a keserűsófürdőt, amelynek méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Ha egy kád vízbe 300 gramm sót szórsz, igazán pihentető és gyógyító élményben lesz részed.

A szer értékes hatóanyagai amellett, hogy begyógyítják a kisebb sebeket és horzsolásokat, könnyedén beivódnak a bőrödbe, így pedig pillanatok alatt ellazítanak. Ráadásul a keserűsóban fellelhető magnézium lelassítja a bőröd öregedését, és segíti az izmok, valamint az idegek működését. Ez a módszer akkor igazán hatékony, ha közvetlenül lefekvés előtt alkalmazod, 20 perc fürdőzés után pedig bebújsz a meleg ágyba.

Borogass!

Régóta tudjuk, hogy a hideg vizes borogatás csökkenti a testhőmérsékletet. Ha úgy érzed, a tested felforrósodott, és szinte tüzel, helyezz hideg vízes borogatást a homlokodra, a csuklód területére, de akár még a lábadra is. Eközben a tested többi része legyen jó melegben a takaró alatt. Amikor a borogatás megközelíti a tested hőmérsékletét, vagyis úgy érzed, felmelegedett, vizezd be újra!

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az is segíthet, ha nemcsak borogatod, de át is simítod a tested egy vizes kendővel vagy szivaccsal, ugyanis a párolgás is hűti a szervezetedet. Miután végigtörölted a lábaidat és a törzsedet, hagyd nedvesen a bőrödet! Hatékonyabb, hogy nem dörzsölöd magad szárazra!

Igyál még többet!

Amikor lázas vagy, a tested észrevehetően jobban verejtékezik. Ez teljesen normális reakció, így védekezik ugyanis a túlmelegedés ellen. Ha azonban emellett nem iszol eleget, a verejtéktermelés lecsökken, emiatt pedig a láz jobban megemelkedik. Hogy ez ne következzen be, igyál minél több folyadékot, például teákat. A kamilla, a citromfű, a bodza, a csombormenta, a cickafark, a borsmenta és a macskamenta is jótékony hatással lehetnek a szervezetedre.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha növelni szeretnéd a csodateák hatékonyságát, keverj hozzájuk egy kiskanálhegynyi cayenne borsot és egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd pedig adj hozzá citromlevet. Ha hidegen szereted, akkor a vízben oldj fel egy kanál mézet, keverd bele egy egész citrom levét, majd pedig kortyolgasd el!
4 imádott élelmiszer, ami megrövidíti az életedhttp://www.life.hu/drlife/20141117-megroviditi-az-eleted-az-alkohol-a-voros-husok-a-szensavas-uditoital-es-a-huskeszitmenyek.htmlA hosszú élet titkát sokan szeretnék kideríteni, ám még mindig nem lehet tudni, hogy egyesek miért élnek akár 100 évig is. Egy dolog azonban biztosan szerepet játszik a hosszú életben: az egészséges étkezés.Dr. Life--Sütő Enikő a vegetáriánus étkezésre esküszikhttp://www.life.hu/drlife/20141115-suto-eniko-a-vegetarianus-etkezesre-eskuszik.htmlSütő Enikő nem titkolja, hogy korábban húst evett hússal, de aztán megváltoztatta a gondolkodásmódját.Dr. LifeOrigoRezgő csontokkal lépett színre Angelina Joliehttp://www.life.hu/drlife/20141115-angelina-jolie-rezgo-csontokkal-lepett-szinre-californiaban-a-hollywood-film-awards-dijatadon.htmlHol van már az a nőiesen izmos lány, akinek formás alakját a Tomb Raider című filmben nők milliói irigyelték? Kérdeztük 2011-ben, amikor először szemet szúrt, hogy nagyon gyorsan fogy Angelina Jolie.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.