Agyhártya és nem agyvelőgyulladás okozta a szentgotthárdi kislány halálát

betegség agyhártyagyulladás Szentgotthárd egészség agyvelőgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eddigi információk szerint járványos agyvelőgyulladásban halt meg egy hatéves szentgotthárdi kislány. Az ANTSZ főosztályvezetője, Ócsai Lajos ma reggel azonban több sajtónak is úgy nyilatkozott, hogy nem agyvelőgyulladás, hanem baktérium okozta agyhártyagyulladás miatt veszítette életét a kicsi. 

Tegnap délután lapunknak adott tájékoztatást a Szentgotthárdon praktizáló Dr Tőkés Anna gyermekorvos, aki ügyeleti időben fogadta és vizsgálta a kislányt, és aki azonnal esetkocsit hívott a súlyos tünetek láttán a beteg gyermekhez.

Dr Bense Tamás család és gyermekorvos, a Life.hu szakértője arról beszélt lapunknak, hogy mind az agyvelő mind az agyhártyagyulladás tünetei hasonlóak, azokat kórházi körülmények között lehet pontosan diagnosztizálni, illetve fontos tudni azt is, hogy az agyhártyagyulladás mellett nagyon sok esetben felléphet bizonyos fokú agyvelőgyulladás is. E kettő nem zárja ki egymást.

Az agyhártyagyulladással kapcsolatban a következőket mondta el a szakember:

"A meningococcus fertőzést baktérium okozza. A jelentősebb megbetegedést okozó altípusok a meningococcus A, B, C, W, Y.
Hazánkban a legtöbb megbetegedést a B és C típus okozza. Évente 40-60 megbetegedés fordul elő. Ezeknek fele 5 éves kor alatti. Sajnos minden ötödik, hatodik beteg elveszíti a harcot a baktériummal szemben.
Cseppfertőzéssel terjed, zárt közösségekben halmozottan fordulhat elő. Ezen agyhártyagyulladás kórokozóját akárki hordozhatja a torkában orrában, anélkül hogy beteg lenne. A lakosság 3-20 % -a tünetmentes hordozó. Ha a baktérium a nyálkahártyáról a vérkeringésbe jut, könnyedén éri el az agyhártyát, ahol gyulladás fog kialakulni.
Az időben felfedezett, korrektül kezelt betegekből is minden tizedik meghal. Akik túlélik, maradványtüneteik lehetnek - végtagelvesztés, agykárosodás, halláskárosodás, szellemi képesség beszűkülése.
Tünetei rendkívül hasonlóak az agyvelőgyulladás tüneteihez: kezdetben láz, fejfájás, étvágytalanság, hányás, hasmenés, fokozott fájdalom iránti érzékenység. Fél nap után kiütés, bőrvérzés, tarkómerevség, fényérzékenység majd eszméletzavar, görcsölés alakulhat ki. Gyanú esetén is azonnali kórházi kezelést igényel.
A csecsemők fejletlen immunitásuk miatt fokozottan veszélyeztetettek. Az egyedüli hatékony megelőzés a védőoltás beadatása.
A, C, W, Y és most már a B csoportú meningococcus ellen létezik oltóanyag, csecsemőkorban javasolt a beadása. Több oltásból áll az oltássor - az oltóanyag darabonkénti ára 19000-26800 forint között van."

Agyhártyagyulladás

Az agyat és gerincvelőt burkoló szövetek megbetegedése. Baktériumok, vírusok , gombák és kullancsok által terjesztett kórokozók okozhatják. A sokfajta baktérium közül a fenti csak az egyik. Okozóként szerepelhet még coli, streptococcus listéria, haemophylus influenzae B ,Tbc.

Agyvelőgyulladás

Az agy heveny gyulladása - vírus, baktérium, egysejtűek okozhatják. Veszettség szövődményeként is felléphet. Láz, fejfájás, fénykerülés , merev végtagok ügyetlen mozgás jellemzi. Zavartság láz, ingerlékenység is kísérheti a tüneteket. Az agyduzzadás fellépése halálhoz vezet.

Az agyhártya és agyvelő gyulladás tünetei nagyon hasonlóak. A kettő elkülönítése szakorvosi feladat, kórházi körülmények között.

A szenttgothárdi tragédiával kapcsolatban Dr Bense Tamás elmondta, hogy az ANTSZ ebben az esetben rendkívül szigorú protokoll szerint jár el, és a fertőtlenítés mellett a szükséges körben kiosztja - ki is osztotta - azokat a gyógyszereket, amelyek védenek az életveszélyes baktérium ellen! Bár természetes, hogy a szülők nyugtalanok egy ilyen esetben, ahol ennyire váratlanul súlyos fertőzés következményeként veszíti életét egy kicsi, - főleg úgy, hogy előtte még egy gyermeközösségben volt - véleménye szerint az üggyel foglalkozó szakemberek megnyugtató módon képesek kézben tartani az ügyet.

Fertőző agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi kislány – megszólalt a gyermekorvoshttp://www.life.hu/drlife/20141021-fertozo-agyvelogyulladasban-halt-meg-egy-hateves-kislany.htmlA kislány agyvelőgyulladását bakteriális fertőzés okozta, az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosa elmondta, megtették az ilyenkor szükséges intézkedéseket, egyetlen tragikus kimenetelű megbetegedés után azonban nem beszélhetünk járványról. A kislányt kórházba utaló Szentgotthárdon praktizáló gyermekorvos, dr. Tőkés Anna a Life.hu-nak szólalt meg.Dr. Life--Nézd meg, mennyi idő alatt ér ki hozzád a mentő!http://www.life.hu/drlife/20141021-egy-terkepes-alkalmazas-mutatja-meg-mennyi-ido-alatt-er-ki-hozzad-a-mento.htmlAz előírás szerint a hívástól számított 15 percen belül kell megérkeznie a mentőnek a helyszínre, egy nemrég elkészült térképes alkalmazás szerint azonban ez nem feltétlenül valósul meg a gyakorlatban.Dr. Life--Értsd meg az immunrendszered nyelvét - így jelez a szervezethttp://www.life.hu/drlife/20140909-az-immunrendszer-nyelve-beszedes.htmlSokszor csak legyintünk a fejfájásra, bekapunk egy fájdalomcsillapítót, úgyis majd elmúlik alapon. A cserepes szánkat ajakápolóval kenegetjük, és legfeljebb bosszankodunk miatta, de eszünkbe se jut jelként tekinteni a tünetekre. Pedig sokszor így üzen az immunrendszer, hogy valami nincs rendben.Íme, néhány apróságnak tűnő jelzés, amelyek hátterében betegség állhat.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.