Törd meg a csendet! - "Elvette a kezem a sebváltóról és a nemi szervére tette"

Forrás: Thinkstock -
szexuális erőszak gúny hatalom molesztálás Törd meg a csendet! szégyen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ági csak jogosítványt szeretett volna, ehhez azonban mindenképpen be kellett ülnie egy idegen ember kocsijába. Az oktató-tanítvány viszony, és maga a tanulás folyamata is a bizalomra épül, enélkül egyszerűen nem működik. Néha azonban visszaélhet a hatalommal rendelkező fél a bizalommal, ahogy ez Ági esetében is történt. Íme, a Törd meg a csendet! felhívására érkezett újabb történet.

"Talán senki sem hiszi el, de tanulóvezetőként és egyben tanítványként is érhet valakit szexuális erőszak. Velem is ez történt meg ama bizonyos napon, amely a mai napig végigkísérti az életemet, és szinte minden nap látom azt az embert, aki ezt tette velem.

Nem értettem, miért az eldugott helyeket választja

A történet úgy kezdődött, hogy fiatal lányként jogosítványt akartam szerezni egy budapesti autóvezetői iskolában. Már túl voltam a sokadik KRESZ-vizsgán és stresszen, amikor végre eljutottam oda, hogy elkezdjem a vezetést is. Az oktató egy középkorú, családos ember volt. Sok helyre mentünk a rutinvezetés alatt, és sokszor naiv lányként fel sem merült bennem, hogy miért ezeket az eldugott helyeket választja. Aztán egy alkalommal, amikor az "Y" beállást, a parkolást és a tolatást gyakoroltam, lehúzta a nadrágja cipzárját, a kezemet elvette a sebességváltóról és rátette a nemi szervére. Én ettől nagyon megijedtem és azonnal visszahúztam a kezem, de később újra megpróbálta, és újra és újra annak ellenére, hogy mondtam neki, ne tegye.

Forrás: Thinkstock

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!
Szexuális erőszak esetén hívható a NaNE segélyvonala is a 06-80-505-101 számon (hétköznap este 6 és 10 között), illetve a KERET koalíció is elérhető az ingyenesen hívható kék számon, a 06-40-630-006-on!
Mindhárom vonalon felkészült szakemberek fogadják a hívásokat.

Elintézi, hogy soha ne legyen jogosítványom

Egy másik alkalommal azt mondta, hogy menjünk el a tanpályára gyakorolni a gyorsítást és lassítást, és a pálya mellett lévő kis házba is behívott, ahol KRESZ-órákat is tartottak azzal a "magyarázattal", hogy megmutatja a teremben lévő táblánál, hogyan is csináljam a két autó közé beállást, és ott ugyanúgy, ahogy azt megelőzően, erőszakoskodott velem. Akkor is mondtam neki, hogy hagyja abba, ne csinálja, feljelentem szexuális zaklatásért, erre mindössze annyi volt a válasza, hogy úgysem hinnének nekem, ő pedig elintézi, hogy soha ne legyen jogosítványom. Sajnos akkor annyira megfélemlített, hogy nem tettem semmit, amit ma már bánok, mert ez az ember utólag kiderült, nemcsak engem molesztált és zaklatott, hanem mást is, és sajnos még mindig oktat.

Engem ez az emlék sok-sok éve nyomaszt, és még ma is, több mint 10 év után is félek tőle, akárhányszor látom. Remélem, legalább ezen a levélen keresztül sok embert tudok figyelmeztetni, hogy legyen óvatosabb, mint én voltam akkor, és ne legyen olyan naiv és jóhiszemű, különösen az autóvezető oktató férfiakkal szemben.

Megjegyzés: nagyon konzervatív és zárkózott voltam akkor mind a személyiségemben, mind az öltözködésemben.

Biztos kézzel választják ki az áldozataikat

Deáki Tímea párkapcsolati terapeuta, párkapcsolati tréner, a Life.hu szakértőjének véleménye szerint az agresszorok felismerik az áldozatot.
Az autóvezetést tanulók között mindenfajta ember megfordul. Emiatt az oktatókról eléggé nagy biztonsággal kijelenthető, hogy igen jó emberismerők. Ennél is többet tudnak a szexuális aberrációval küzdő, visszaélésre hajlamos emberek: tudják, hogy ki olyan, hogy nem fog feltétlen segítségért folyamodni egy ilyen helyzetben. Így könnyen vissza is élhetnek a helyzettel. El lehet képzelni, hogy egy ilyen eset után milyen erős negatív érzés alakulhat ki a férfiakkal szemben. Pedig nyilván nem minden oktató ilyen, sőt, tévedés is azt hinni, hogy ettől kezdve nem engedhetik el fiatal lányaikat vezetni tanulni a szülők.
Ilyen esetben nyilván az lenne a kézenfekvő, hogy az első gyanús, nem a helyzethez illő lépést jelezni kell a megfelelő személynek. Ehhez azonban nagy magabiztosságra van szükség és olyan családi, szociális háttérre, amely ezt a magabiztosságot megalapozza. A félelem és a szégyen is nagy visszatartó erő, hiszen mi van akkor, ha a környezet azt mondja: te tehetsz róla, biztosan "így" akarsz jogsit szerezni, csak túl messzire mentél. Mi va akkor, ha az oktató tényleg rendelkezik azzal a hatalommal, amellyel fenyegetőzik, és megakadályozza, hogy a tanuló sikeres vizsgát tegyen? Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ezek a helyzetek a legritkább esetben váltanak ki "harci kedvet" a szituációban lévő nőkből, maga a cselekmény "lehetetlensége", az abszurditás, hogy vele megeshet önmagában félelmet keltő érzés, mintha kihúznák valaki alól a szőnyeget. Ráadásul ilyenkor - éppen a szégyen és a megfélemlítés miatt irreális módon erősebbnek - hatalmasabbnak, nagyobb hatalommal bírónak tűnik az agresszor, mint valójában.

A cikk alatti kommentek egy része traumatizáló lehet erőszakot elszenvedett áldozatok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.