Drónnal érkezhet az életmentő segítség

Forrás: AFP/Bas Czerwinski -
szívderítő életmentés defibrillátor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Defibrillátorral felszerelt sürgősségi drón - pilóta nélküli repülőgép - prototípusát mutatták be Hollandiában.

"Az Európai Unióban évente nagyjából 800 ezer embernél jelentkezik hirtelen szívmegállás, és közülük mindössze 8 százalék éli túl" - mondta a Delfti Műszaki Egyetem belga származású mérnökhallgatója, Alec Momont. Ő az a 23 éves fiú, aki kifejlesztett egy olyan drónt, amely akár a 100 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti.

Forrás: AFP/Bas Czerwinski

Momont szerint az alacsony túlélési ráta legfőbb oka, hogy viszonylag hosszú idő, nagyjából tíz perc telik el az ilyenkor szükséges szakszerű beavatkozásig, miközben már 4-6 perc alatt is visszafordíthatatlan agyi és szívkárosodások léphetnek fel. "A sürgősségi drón egy perc alatt képes defibrillátort szállítani egy 12 négyzetkilométeren belül lévő pácienshez, 8 százalékról 80 százalékra növelve a túlélés esélyét" - mondta Momont, akinek különleges, életmentő fejlesztéséről a Szívderítő.hu oldalon olvashatsz bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.