Törd meg a csendet! - "Anyám franciaágyán erőszakolt meg - anyám szerint nem történt semmi"

betegség erőszak Törd meg a csendet! szexuális bántalmazás egészség szexuális bűncselekmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kriszta csak 18 éves volt, amikor édesanyja "aktuális" szerelme megerőszakolta. A lány sírt, könyörgött, menekült volna és valamikor az aktus közben elhányta magát. Ez volt az egyetlen, amire reagált bántalmazója: ráparancsolt, hogy takarítsa fel a mocskot maga után. Az anyja meg ne lássa, mi történt.

Felesleges volt az aggodalom, az édesanyát nem zavarta a lánya elleni durva, lélekgyilkos támadás. A Törd meg a csendet újabb története következik.

Anyám miattam pasizott

"18 éves voltam, éppen nagykorú. A szüleim már évekkel ezelőtt elváltak, így anyukámmal laktunk kettesben egy másfél szobás panellakásban. Anyámnak nagyon sok pasija volt, nyomon sem tudtam követni őket. Kiélte magát, mert azt mondta, apukámmal túl korán összekötötték az életüket, ugyanis terhes lett velem. Nem örültem ennek az átjáróháznak, ami a lakásunkban volt. Amikor ott volt egy férfi, akkor én bevonultam a szobámba, és ki sem mentem, csak ha muszáj volt. Ennél a férfinél sem tettem másképp. Nem akartam vele barátkozni, bár ő próbálkozott. Magam sem értem, miért voltam vele elutasító, pedig ő próbált kedves lenni velem.

Forrás: Thinkstock

Minél inkább ellenkeztem, annál jobban bevadult

Már egy ideje járt anyámhoz, amikor egyik nap beállított hozzánk napközben, amikor anyukám dolgozott. Azt mondta, hogy hozzám jött, mert szeretné, ha jobb lenne a kapcsolatunk. Hozott egy üveg vodkát, hogy igyuk meg a pertut és innentől ne magázzam tovább. Belementem. Vesztemre. Addig itatott, míg végül eléggé becsíptem. Akkor anyukám franciaágyára cipelt és megerőszakolt. Nagyon durva volt velem, és minél jobban ellenkeztem, annál inkább bevadult. Arra már nem emlékszem, hogy az aktus közben vagy után, de elhánytam magam. Rettenetesen mérges lett, és rám parancsolt, hogy takarítsak el magam után, mert az anyám nem láthatja meg, hogy összehánytam az ágyát. Még hajszárítóval is meg kellett szárítanom, hogy véletlenül se maradjon semmi nyom. Iszonyatosan megalázó volt az egész. Alig vártam, hogy elmenjen, és kibőghessem magam.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!
Szexuális erőszak esetén hívható a NaNE segélyvonala is a 06-80-505-101 számon (hétköznap este 6 és 10 között), illetve a KERET koalíció is elérhető az ingyenesen hívható kék számon, a 06-40-630-006-on!
Mindhárom vonalon felkészült szakemberek fogadják a hívásokat.

Ha a saját anyám nem hisz nekem, más se fog

Este, amikor hazajött anyukám a munkából, rögtön elmondtam neki mindent. Sajnos a pasija addigra már beszélt vele, ugyanis anyám azt mondta, hogy én félreértettem a helyzetet, nem történt semmi ilyesmi. Akkor törtem össze igazán lelkileg, hogy az egyetlen személy, akiben vakon megbíztam, a saját anyám, nem hisz nekem. Tudta, hogy már nem voltam szűz, tehát nem volt ezen az egészen mit félreérteni. Csak neki könnyebb volt elhinni a pasija hazugságát, mint beismerni egy ilyen szörnyű tettet. Viszont ezáltal, hogy ő nem hitt nekem, nem mertem elmondani senkinek. Úgy voltam, hogy ha a saját anyám nem hisz nekem, akkor úgysem fog más sem. Az egészben még az a pláne, hogy a pasinak volt egy velem egyidős lánya. A történteken hamar túllépett anyám a pasival együtt, akivel továbbra is találkoztak a lakásunkon. Rettenetes rossz volt ez nekem. Akárhogy is, de nem bírtam sokáig ezt a helyzetet, és végül elköltöztem az anyámtól.

Forrás: Thinkstock

Soha többé nem beszéltünk erről

Ez az eset a mai napig hatással van a férfiakkal és az anyámmal való kapcsolatomra is. Az anyámnak sohasem tudtam megbocsátani. A történtekről soha többet nem beszéltünk. Mostanra már normális a kapcsolatunk, de még mindig bennem van a tüske, ami valószínűleg örökre ott is marad. Nekem is van egy óvodás lányom, és megfogadtam, hogy bármi történjék is, én meg fogom védeni, és anyatigrisként fogok harcolni érte, bárkivel szemben. Nem fogom hagyni, hogy meg kelljen tapasztalnia azt a csalódást, amit én átéltem az anyámmal kapcsolatban. Nekem ő az első, és történjen bármi, én mellette állok és bízom benne, ahogyan remélem, ő is bízik bennem.

Ennyi a történet, most, hogy kiírtam magamból, egy kicsit talán jobban is érzem magam. Köszönöm, ha megosztják másokkal is."

Mit mond a szakértő?

Deáki Tímea párkapcsolati tréner, párkapcsolati terapeuta véleménye szerint fontos kérdés, hogy az anya hogyan volt képes gyermeke segélykiáltását semmibe venni. Az anya dolga az lett volna, amit a leánya ma tart az anya-gyermek kapcsolatról: megvédeni a gyermeket minden áron.

Ha kicsit belehelyezkedünk az anya helyzetébe, kiderül, a nő a folyamatos párkapcsolatokkal, az „éléssel” akarta rátörő magányát enyhíteni, s ennek oltárán a saját lányát is képes volt feláldozni. Bármilyen hihetetlen, de nem feltétlen volt tudatos ez a reakció. Valószínűleg a férfiban egyfajta megmentőt látott. Bár nem derült ki, hogy végül az agresszor mivel ámította, s hitt inkább neki, mint a lányának, de ez mindegy is. A tény, hogy nem hitt, nem ment a dolgok után.

Bárhogy is nézzük, a lányának ezzel a bizalmatlansággal olyan sebeket okozott, ami az élet számos területére kiható problémák sorozatát okozta. Nem mondom, hogy az anyában nincs benne ez a történet, de mivel csak egyetlen alkalommal került a dolog szóba, épp ideje lenne annak, hogy felszínre kerüljenek az ebből eredő tények. A lánynak el kellene mondania a benne lévő érzéseket az üggyel kapcsolatban. Ez eredményezheti persze, hogy a ma már normálisnak mondható viszony (nem ok nélkül nem volt az korábban) esetleg újra sérül.

Mégis, az erőszakot elszenvedett lány hiába anya már maga is, ahogy írja, soha nem tudja a tüskét lenyelni. Amíg nem adja ki magából a vétkes félnek (hiába a férfi az elkövető, ő az anyjára haragszik igazán) az erőszakkal kapcsolatos érzéseit, nem is fogja tudni megbocsátani a dolgot. Épp ideje lenne, hogy az anya szembe nézzen egykori önmagával s immár nagymamaként más ember legyen a lánya szemében.

Figyelem! A cikk alatti kommentek egy része traumatizáló lehet erőszakot elszenvedett áldozatok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.