Íme, a lista: ezek az egészséges étrend legfőbb összetevői

Forrás: Thinkstock -
diéta szívderítő egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ateroszklerózis, vagyis köznyelven az érelmeszesedés okozta szív-érrendszeri betegségek, különösen a koszorúér-betegség jelenti (immár jó ideje változatlanul) a vezető halálokot világszerte. A megfelelő táplálkozással azonban elébe mehetsz a problémáknak.

Bár a fejlettebb országokban csökken a szív-érrendszeri eredetű halálozás, Közép-Kelet-Európában, beleértve hazánkat is, változatlanul magas. Éppen emiatt kiemelt jelentősége van a megelőzésnek, amely igen hatékony módszer. Olyannyira, hogy a rizikófaktorok befolyásolásával 50%-nál nagyobb mértékű csökkenését lehetne elérni a koszorúér-eredetű halálozásnak, míg a hatékony kezelés "csupán" 40%-os kockázatcsökkenést eredményezne.

Forrás: Thinkstock

Az orvosok igen gyakran emlegetik a nem-gyógyszeres kezelést, az életmódváltást. Ennek jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni, semmilyen gyógyszeres kezelés nem lehet enélkül kellően hatékony, míg a megfelelő, életvitelszerű életmódváltás önmagában is sokat segíthet a szív-érrendszeri betegségek elkerülésében. Az életmódváltás magába foglalja az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülését, és a testsúlycsökkentést. Emellett a rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentősége van, még tünetmentes, „látszólag" egészséges állapotban, hiszen a magas vérnyomás, a kóros vérzsírértékek nem okoznak panaszokat, nem véletlen emlegetik őket „néma gyilkos"-ként.

Az Európai Kardiológus Társaság (ESC) módszertani ajánlása alapján az egészséges étrend legfőbb összetevőit megtalálod a Szívderítő.hu oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.