1777 óta ismerjük, de mára ültethetjük csak a szívünkbe: mi az?

Forrás: Thinkstock -
svájci szívdaganat beültetés pacemaker óra szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az automata karórák viselőjük csuklójának mozgásából, egy megbízhatóan működő mechanikus szerkezettel nyerik a szükséges energiát - immár 1777 óta. Akkor miért is nem jutott eszünkbe ez korábban a pacemakerek kapcsán?

A szív rendellenes működését korrigáló pacemakerek fejlődése hosszú utat járt be a külső vákuumcsöves monstrumoktól a modern, implantálható típusokig, azonban az áramforrás lemerülése, és az ezt követő kellemetlen és kockázatos operáció eddig elkerülhetetlennek tűnt.

Forrás: Thinkstock

Egy svájci orvos azonban most úgy tűnik, megtalálta a megoldást, a technológia pedig nem kevesebb, mint két évszázada ismeretes az emberiség számára.

Egyre nagyobb kapacitású és mind kisebb méretű akkumulátorok kerülnek a piacra, de valóban tökéletes megoldással csak most állt elő egy Adrian Zurbuchen nevű kutató, aki jó svájciként feltette magának a kérdést: miért ne szolgáltathatná egy automata (vagyis önfelhúzó) óra az apró elektromos ütésekhez szükséges energiát?

A különleges szerkezetről és eljárásról a Szívderítő.hu oldalon olvashatsz.

Hamis szíverősítő: bődületes tévedés a pálinkárólhttp://www.life.hu/drlife/20141102-szivderito-mikor-sziverosito-a-palinka-tevhitek-az-alkoholrol.htmlA magyar néphagyomány a pálinkát szíverősítőnek tartja, az írek a whiskyről mint az élet vizéről beszélnek. Az elmúlt évtizedben több mint száz kutatás igazolta, hogy a népi gyógyászat nem téved: nemcsak a vörösbor, hanem a tömény italok is védik a szívet - de csak mértékkel fogyasztva!Dr. LifeThinkstockDrónnal érkezhet az életmentő segítséghttp://www.life.hu/drlife/20141030-szivderito-defibrillatort-repit-magaval-a-dron.htmlDefibrillátorral felszerelt sürgősségi drón - pilóta nélküli repülőgép - prototípusát mutatták be Hollandiában.Dr. Life--Hányszor lehet röntgeneztetni, hogy az ne legyen káros?http://www.life.hu/drlife/20141027-rontgen-sugarzas-karos-milyen-ertekben-nem-okoz-egeszsegkarosodast.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, nemrég egy különleges videóban mutatták meg, hogy néz ki az emberi test jógázás közben. De nem akármilyen módon, hanem röntgen alatt.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.