Az egészséges nő nem arra született, hogy éjjel-nappal rettegjen

Forrás: Thinkstock -
nemi erőszak videó Törd meg a csendet! áldozat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfőn kora délután találták meg az Északi Színház román társulatának egyik színésznője, Gabriela Dorgai holttestét Szatmárnémetiben. Gabriela szinte teljesen meztelen volt, táskájában mobiltelefon és pénz. Nem rabolták ki. A színésznőt megerőszakolták és megölték. Ezt a borzalmat nem lehet titokban tartani.

Nők, akik eddig hallgattak

A Törd meg a csendet! felhívás hetek óta meghatározó eleme a Life.hu-nak. Folyamatosan érkeznek a levelek, amelyekben évek óta rejtegetett szörnyű titkokat osztanak meg velünk olvasóink. Nők, akiknek elrabolták a gyermekkorát, összetörték a világba vetett hitüket, és a bizalom természetes érzését a férfiak iránt. Nők, akiket molesztáltak, megvertek, bemocskoltak, megerőszakoltak. Nők, akik túlélték az erőszakot, és akik mindeddig hallgattak.

Forrás: Thinkstock

Hetek óta szembesülünk a cikkek alatt megjelenő kommentekkel is. Egy részük támogató, ám sokkal többen vannak (még mindig azok), akik egyértelműen az áldozatokat hibáztatják a történtek miatt. A vádaskodó hozzászólások közül talán még azok a legenyhébbek, amelyek olyan kis csendesen „kurváznak”… Mert szerintük, akit megerőszakolnak, ártatlan nem lehet. Megérdemelték, amit kaptak, írják. Mert túl rövid, túl magas, túl piros… tudjuk, tudjuk, tudjuk. Így hárít a lélek, így könnyebb eltaszítani magunktól a rettegést, és annak érzését, hogy ez akár velem, veled, a lányoddal, a húgoddal, a szerelemeddel is megtörténhet. Ennek valóságát még inkább tudják az áldozatok, akiket meglehet tökéletesen ártalmatlan körülmények között, szűzies, bokától nyakig zárt ruhában "kívánt meg" vagy cserkészett be az agresszor.

Áldozattá válhatsz te is

A levelek alapján tudjuk, hogy az elkövető bárki lehet – az egykor imádott és tisztelt dédpapa, a szomszéd, a mostohaapa, az autóvezető-oktató vagy éppen a főiskolai tanár. Áldozattá is bárki válhat, ha akadnak is ésszerű "szabályok", amelyek betartása csökkentheti a kockázatot, a történetekből kiderül, nem feltétlenül kell ahhoz "szabályszegés", hogy az erőszak bekövetkezzen.

Forrás: Thinkstock

Tanulságosak és beszédesek a történetek. Arról üzennek, hogy az egészséges ember, a nő is, alapvetően bízik a világban, és teljesen természetes módon bízik meg másokban. Idegenekben is. Férfiakban is. Talán azért, mert a bizalom velünk születik, vagy jó esetben a gyengéd, szerető és gondoskodó család bizalomra és elfogadásra tanít. Nem gyanakvásra. Nem arra, hogy légy résen éjjel-nappal, nem arra, hogy rettegj, ha idegen lép melléd és nem arra, hogy reszkető szívvel szaladj, ha elment az utolsó busz is. Mert normális életet élni így aligha lehet.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az ésszerű óvatosság felesleges, mert nem az, de ha megtörtént az erőszak, akkor a lehető legártalmasabb közeledés az áldozat irányába a felelősségre vonás. A kérdések özöne, a kioktatás, hogyan kerülhette volna el a támadást, miért engedte, miért nem volt ügyesebb, szemfülesebb, gyorsabb vagy bátrabb.

A levélírók közül néhányan azt is vállalták, hogy kamerák előtt is elmondják mindazt, ami velük történt. Az áldozatokkal Szily Nóra, a Life.hu sztárszerzője beszélgetett. Nóra egyébként nem mellékesen pszichológus is, és az ezen a héten, csütörtökön induló videosorozatból kiderül, hogy az áldozatoknak, bár évek teltek el a támadás óta, óriási szükségük van a teljes gyógyuláshoz szakemberek segítségére.

Különleges szakértői csoport jön létre

A Life.hu a szexuális erőszak minden aspektusát szeretné megvilágítani, így természetesen a prevenció kérdése is rendkívül fontos, ahogy az áldozat támogatása, az esetleges rendőrségi eljárás, az egészségügyi vizsgálatok vagy az agresszió hatásainak feldolgozása is. Éppen ezért folyamatban van egy hatékony szakértői csapat felállítása, amelyhez a pszichológus, szexuálpszichológus, szociálpedagógus, önvédelmi oktató mellett neves jogász és az áldozatvédelem területén elismert rendőr is csatlakozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.