Törd meg a csendet! - "Azt kérdezte, van-e már melltartóm"

Forrás: Thinkstock -
agresszió szexuális erőszak szex molesztálás család Törd meg a csendet! pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pici gyerekkorom óta kísért és kísértett, hogy szépnek tartanak, és a szüleim ezerszer hallották, hogy "de sok bajotok lesz még az udvarlókkal!" Tinédzserként már komolyan féltem attól, hogy elrabolnak, nem mertem visszautasítani a fiúk ártatlan szerelmesleveleit sem, mert attól rettegtem, hogy bosszúból megerőszakolnak - írta a Törd meg a csendet! felhívására egy olvasónk. Ám kiderült, nem az idegenektől kell félnie.

Szóval nem tudtam élvezni a helyzetemet, pedig sosem történt semmi negatív a környezetemben lévő fiúk részéről. A baj családi közelségből érkezett.

Forrás: Thinkstock

Azt hittem, a sötétben véletlenül rossz helyre csúszott a keze

13 éves koromban a keresztszüleimnél nyaraltam. Nem mentem a gyerekeikkel sem biliárdozni, sem a parkba bandázni. Inkább a nyugis esti tévézést választottam. Keresztanyu vacsorát főzött, keresztapuval meg bedőltünk a kanapéra. Nem volt gyanús, mikor megölelt, hiszen jó viszonyban voltunk. Csak aztán a vállamról a mellemre csúszott a keze, és finoman simogatni is kezdett. Meglepődtem, de először még azt hittem, hogy nem vette észre, és véletlenül került rossz helyre a keze a a sötétben. Feltűnés nélkül fészkelődtem arrébb, hogy ne érhessen oda a keze. De sajnos pár perc múlva már megint azt csinálta. Egyértelmű volt, hogy nem véletlenül. És még mondta is, hogy milyen szép vagyok, egyre szebb, és egyre nőiesebb, kérdezte, hogy van-e már melltartóm. Gyorsan válaszoltam, és kimentem "inni" a konyhába. A torkomban dobogott a szívem, majdnem hánytam, de a vacsorakészítés keresztanyuval végül elterelte a figyelmemet.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!
Szexuális erőszak esetén hívható a NaNE segélyvonala is a 06-80-505-101 számon (hétköznap este 6 és 10 között), illetve a KERET koalícióis elérhető az ingyenesen hívható kék számon, a 06-40-630-006-on!
Mindhárom vonalon felkészült szakemberek fogadják a hívásokat.

Hosszú idő után mondtam csak el az anyukámnak

Sok év telt el ezután, talán már egyetemista voltam, amikor adódott a helyzet, és én tényszerűen, egyszerűen elmondtam anyukámnak a történteket. Nem hitt nekem. Szerinte félreértettem, biztos véletlen volt, és hát rosszul is emlékszem, hiszen még gyerek voltam.

Forrás: Thinkstock

Ma sem az édesanyámmal, sem a keresztszüleimmel nem valami szoros a kapcsolatom. Keresztékkel nem volt nehéz leépíteni a kínossá vált találkozásokat. De anyámban csalódtam. 15 éves koromban, az első hivatalos randim előtt akart felvilágosítani, mert attól félt, hogy felmegyek a fiúhoz - merthogy a szex az fáj, és még vagy 4-5 évig nem szabad nekem. Majdnem kiröhögtem.

A felnőtt életemben szexuális téren semmilyen hatását sem tapasztaltam a történteknek, de az édesanyámmal való viszonyom örökre tönkrement.

Vitákat és szégyent hoz - inkább hallgassunk?

Deáki Tímea párkapcsolai szakértő, párkapcsolati tréner véleménye szerint az emberek többnyire örülnek a bóknak. Aki azonban már egész kicsi kora óta mindig pozitív visszacsatolást kap a szépségét illetően, egy idő után immunissá válik rá. Aztán vannak, akik az állandó dicséret miatt nehezebben alakítanak ki társas kapcsolatokat, hiszen róluk könnyen képzelik az emberek, hogy kiemelkedő szépségük okán megközelíthetetlenek. Jó volna tudni, hogy a történetben szereplő hölgy szülei hogy élték meg azt, hogy a leányukat gyakran mondják szépnek, illetve, hogy az átlagnál jobban féltik őt mások a fiúktól. Ha a szülőktől ebben a félelemben megerősítést kapott, akkor nem csoda, hogy neki is kétségei adódtak.
Mindennek ellenére nem a fenti félelem okán alakultak úgy a dolgok, ahogy. Mert hiába fél egy lány attól, hogy esetleg majd megerőszakolják a szépsége miatt, attól még az nem következik be. Sőt, az ilyen lányok mindent elkövetnek, hogy a lehető legkisebb ponton érintkezzenek idegen emberekkel. Ez az eset a keresztszülő miatt történt meg. S ilyenkor felmerül a kérdés: kikben bízhatunk igazán? Ha már a családtagjainkban sem, akkor kiben?
Teljesen természetes, hogy először fel akarjuk menteni az elkövetőt és ésszerű magyarázatot keresünk a cselekedetére. Ahogy az is, hogy a fájdalmas felismerést követően – hogy nem véletlen érintésekről van szó – a számunkra legfontosabb emberhez fordulunk.
Nagyon jó, hogy az események nem hatottak negatívan a hölgy szexuális és társas kapcsolataira, de így is óriási veszteség érte. Az édesanyjával ugyanis megromlott a viszonya, ami egyik félnek sem üdvös. Korábban már írtam arról, hogy a szülők vajon miért nem veszik komolyan gyermekük ilyesfajta kijelentését. Itt is felmerült, hogy a lány biztos csak félreértette a dolgot, esetleg rosszul emlékszik. Ha a szülő nem elég erős jellem, akkor nem fog konfliktusos helyzetbe kerülni a rokonaival, ismerőseivel. Egyrészt szeretné nem meghallani a dolgot – ami egy védekezési mód -, másrészt nem hiszi, hogy ez negatívan hat majd a gyerekével való kapcsolatára. Abban viszont biztos, hogy egy ilyen ügy kirobbanása vitákat és szégyent hozna magával, amit nem szívesen vállalna. Még akkor sem, ha később emiatt majd egy olyan igazán nagy veszteség érheti, amit már nem lehet könnyen helyrehozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.