Szunyókálásra fel! Tények és tévhitek a délutáni sziesztáról

Forrás: Thinkstock -
munkahely tévhit délután alvás kávé szieszta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokak szerint a délutáni pihenés jó hatással van a szervezetünkre. Akadnak azonban kételkedők, akik egyáltalán nem így gondolják. Íme, néhány tévhit, amit te is gyakran hallhatsz! 

Tudtad?

Az alváshiány rendkívül rossz hatással lehet az egészségedre és az életminőségedre. Arról, hogy milyen károkat okozhat, ITT olvashatsz bővebben!

1. Csak azok alszanak délután, akik lusták.

Az amerikai felnőttek körülbelül egyharmada szundít naponta és jó okuk is van rá: egy rövid szundítás fokozhatja az éberséget, a memóriát és a kreativitást is. Nekünk nem úgy hangzik, mintha ez lustaság lenne!

Forrás: Thinkstock

2. A délutáni pihenés csak álmosabbá tesz!

Ugye te is érezted már kómásnak magad, miután felébredtél a sziesztából? Nos, ez egy valós probléma (szakszóval: alvás utáni tehetetlenség), de mindez attól is függhet, hogy mennyi időt szántál az alvásra. A szakértők abban viszont egyetértenek, hogy maximum 30 percet kéne alvással töltenünk. Ha rosszul érzed magad felkelés után, annak az az oka valószínűleg, hogy túl sokat aludtál és az alvás legmélyebb fázisába kerültél, amiből nagyon nehéz felébredni.

3. A munkahelyen tilos pihenni!

Senkit nem akarunk konfliktushelyzetbe sodorni a főnökével, de egy irodai környezetben mindenki megejt egy-két szemhunyást munka közben. A legtöbb cég létrehozott már külön szunyókálásra kijelölt területeket, mivel egyre több munkáltató gondolja úgy, hogy jóval nagyobb haszonnal jár egy jól kipihent munkaerő. Ezzel nem is vitatkozunk!

4. A kávé nem helyettesíti az alvást!

Hiszed vagy sem, még a koffein is segíthet a pihenésben. Igyál meg egy csésze kávét vagy teát szundítás előtt, amíg alszol, a koffein hatni kezd (általában 30 perc alatt), így amikor felébredsz, sokkal frissebbnek érzed majd magad.

Életünk egyharmadát töltjük alvással. Vajon mit csinál az agyunk, amíg pihenünk? Klikkelj IDE és megtudod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.