Élet-halál között egy 6 éves tornászkislány

Forrás: Thinkstock -
rákbeteg élet-halál kislány tornász küzdelem kemoterápia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életéért küzd Papp Kriszta, aki nyáron még ritmikusgimnasztika-versenyeken indult.

Krisztike megpróbáltatásai nyáron kezdődtek azzal, hogy nagyon fájt a hasa. Majd a Tűzoltói Utcai Gyerekklinikán elvégzett vizsgálatok után a kislányt megműtötték és egy 11 és fél centis daganatot találtak nála, amely a mellékvesekéregnél alakult ki. Ennek következtében az áttétek a vesét, a májat és az aortát is érintették. A műtét után kemoterápiát rendeltek el, tíznaponként kapta a kezelést. A hetediknél nagyon magas volt a vérnyomása, 180 fölötti, kiderült, a nyolcadikat már nem lehet beadni neki. Krisztinél a daganatok 95 százaléka így is eltűnt, a maradék kipusztítására még két nagyon erős kemót kap, majd őssejt-transzplantáció vár rá, így pótolják a kiölt sejtjeit. A többhetes kezelést száznapos elzárás követi – írja a Bors.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

"Csodálatos, ahogy harcol, a legnagyobb türelemmel csinálja, amit kérnek tőle" – mesélte Kriszta édesanyja, Judit. „Megértette, mi ellen küzdünk, van egy kis könyvünk, a Bogyó és Babóca szerzője, Bartos Judit készítette az orvosokkal. Ez a mi bibliánk, ezt olvasgatjuk, ebből tanuljuk, mi vár még ránk. Most alig több mint 16 kiló, de óriási harcos, már nagyon várja, hogy újra indulhasson a versenyeken. Hisszük, hogy ez a vágya mielőbb valóra fog válni" – mondta az anyuka.

A tornászkislány történetét olimpiai bajnokunk, Berki Krisztián is megosztotta Facebook-oldalán.

Vizsgálatra gyűjtenek

Kriszti betegségét neuroblasztómának hívják, amely bármikor visszajöhet. Lenne esély célzott kezelésre, ha molekuláris diagnosztikán részt vehetne a kislány. Ennek ára 600 ezer forint, de az OEP elutasította a család igényét. A nemleges válasz nem egyedi.

Aki akar és tud segíteni, itt megteheti:

Karabecsny Judit (Krisztike édesanyja)
Számlaszám: 10401945-66484848-55521037
Nemzetközi számlaszám: HU93 1040 1945 6648 4848 5552 1037

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.