Narancsbőr és vádligörcs? Most megtudhatod, mit árul el a lábad az egészségedről

Forrás: Thinkstock -
bőr narancsbőr vádli bőrszárazság egészség fájdalom ízület görcs térd visszér láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lábad sok mindent elárulhat arról, milyen veszélyek fenyegetik az egészségedet. Az apró visszerek és a száraz bőr nem csupán esztétikai probléma: az egészségi állapotodról is árulkodik.

Seprűvénák, apró visszerek

Vigyázz velük, mert a komolyabb visszeres problémák előjelei. Az erek falának gyengesége miatt a vénákban pangani kezd a vér, ez teszi a bőrön át is láthatóvá a kékes ereket. A visszerek kialakulása tápanyaghiányra is utalhat: ha rendszeresen fogyasztasz E-vitaminban és magnéziumban gazdag élelmiszereket (például búzacsírát, növényi olajokat, napraforgó- vagy tökmagot), esetleg étrendkiegészítőket, visszafordíthatod a folyamatot. Tornáztasd a lábad, viselj kompressziós harisnyát, és ha súlyosbodik a probléma, fordulj orvoshoz.

Forrás: Thinkstock

Folyamatos késztetés a láb mozgatására

Az úgynevezett nyugtalan láb szindrómát a dopamin nevű agyi ingerületátvivő anyag alacsony szintje okozza, illetve súlyosbítja. Ha erre gyanakszol, kezdj rendszeresen sportolni, mivel a mozgás - sok más mellett - ezt a problémát is képes enyhíteni, vagy megszüntetni. Ha viszont nem változik a helyzet, irány a rendelő.

Fájdalom a térdkalácsban

A vitamin- és ásványianyag-hiány jele lehet, különösen az E-vitaminé. Az E-vitamint és szelént tartalmazó étrendkiegészítők segíthetnek a fájdalom mérséklésében. Ha viszont nem enyhül a kellemetlenség, menj orvoshoz.

Narancsbőr

A zsírlerakódások, illetve a szervezetben felhalmozódott mérgek jele: a laza kötőszöveten átnyomódó, megnagyobbodott zsírsejtek miatt alakul ki a jellegzetesen matracszerű felszín. A legjobban úgy tarthatod kordában ezt a szépséghibát, ha lecitinben gazdag ételek (például tojás, földimogyoró, karfiol vagy szója) fogyasztásával erősíted a sejtek falát, és rengeteg folyadékkal segíted a mérgek kiürülését. A bőrsejtek állapotát a sovány fehérje, például a pulykamell vagy a zsírszegény tej is javítja.

Négy módszerrel a narancsbőr ellen

A bikiniszezon valójában télen kezdődik - legalábbis a felkészülés rá mindenképp. Ha már mindent kipróbáltál, de még mindig nem találtad meg a tökéletes módszert, akkor ez a korábbi cikkünk segíthet neked.

Száraz bőr a lábszárakon

Arra utalhat, hogy a vér megrekedt a vénáidban, így a tápanyagok nem jutnak el a bőrödig. Minél szárazabb a bőröd, annál nagyobb a fertőzés veszélye: ilyenkor ugyanis a sejtek nem alkotnak szilárd "védőfalat" a kórokozókkal szemben. A mozgás, a láb tornáztatása és egy illatmentes testvaj (amely jobb, mint a testápoló) sokat segíthet.

Forrás: Thinkstock

Vádligörcs

Ha éjszaka begörcsöl a lábad, az a kalciumhiány jele, de a magnézium hiányára is utalhat. Szedj kalciumban és magnéziumban gazdag étrendkiegészítőket, és egyél rengeteg zöld leveles zöldséget, ettől hamarosan megszűnnek a görcsök.

Nem gyógyuló sebek

Ha egy seb a lábszáradon hat hét alatt sem gyógyul meg, lehet, hogy lábszárfekély alakult ki nálad. Ezzel mindenképp orvoshoz kell menned, ne próbálkozz házi gyógymódokkal.

Fájdalom a vádliban

Ha megfeszíted a lábujjaidat, és ilyenkor fájdalmat érzel a vádlidban, az akár mélyvénás trombózisra, azaz vérrögre is utalhat, különösen akkor, ha a lábad kivörösödik, megdagad, gyulladásban van. A legjobb megelőzés a mozgás: ha sokat ülsz, időről időre állj fel, és sétálj egyet. Ha pedig mélyvénás trombózisra gyanakszol, egy percet se késlekedj, azonnal fordulj orvoshoz!

Áruházi életmentés: te újra tudnál éleszteni valakit egy plázában?http://www.life.hu/drlife/20141223-aruhazi-eletmentes-defibrillatorral-es-gyors-segitsegnyujtassal-ket-embert-mentettek-meg-iden.htmlMagyarországon évente mintegy 20 ezer hirtelen szívmegállás történik közterületen, utcán, vagy akár bevásárlóközpontban. Kutatások szerint az esetek mintegy 60-70 százalékát meg lehetne menteni, ha azonnal elkezdődne az újraélesztés és volna a környéken defibrillátor.Dr. Life--Csodatévő csonthéjasok, termések - Süss egészséget karácsonyra!http://www.life.hu/drlife/20141217-a-karacsonyi-gyumolcsok-csonthejasok.htmlBár a karácsonyi ünnepek alatt hajlamosak vagyunk degeszre enni magunkat süteményből is, a lelkiismeret megnyugtatása miatt utánajártunk, hogy melyek azok a tipikusan karácsonyi csonthéjasok, termések, amelyek nemcsak szimbolizálják az ünnepet, de gondoskodnak arról, hogy sütifalás közben is egészségesek maradjunk.Dr. Life--Aki először és helyben segít: a védőnőhttp://www.life.hu/drlife/20141215-a-vedonoi-munka-rendkivul-fontos-egeszsegugyi-ertek.htmlMég anyukád gondolatában, majd méhében voltál, amikor a védőnő már figyelt rád. Aztán végigkísérte, ahogyan felcseperedsz. És persze újra felbukkan, amikor te vársz babát. Most megtudhatod, pontosan milyen teendőket lát el szolgálatuk, amely 2015-ben lesz százéves.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.