Gazdasági Versenyhivatal víz jogsértés deutérium gyógyító megtévesztés rák (betegség) bírság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Gazdasági Versenyhivatal jogsértést állapított meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban. Így 30 millió forint bírságot szabott ki a cégre.

A GVH közleménye szerint a Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A versenyhivatal megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutériumcsökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el. Ráadásul részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt. Korábban a GVH kétszer már jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban.

Közben reagált a Preventa is. Egyebek mellett azt írják, a deutériummegvonás daganatellenes és egyéb élettani hatása több mint húsz éve igazolt. Alkalmazásával a daganatos betegségek hatékonyan kezelhetők, kiújulásuk megelőzhető, ezért a cég kommunikációjának ezzel kapcsolatos állításai megfelelnek a valóságnak, a tudomány mai állásának, és nem tekinthetők megtévesztőnek... A teljes közleményért kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.