Te is bármit megtennél, hogy kisebb legyen a pórusaid mérete? Akkor porexiás vagy!

Forrás: Thinkstock -
bőrbetegség porexia betegség önelfogadás egészség szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Első hallásra talán szélsőségesnek tűnik a dolog, de be kell vallani, hogy pórusaink mérete és alakja igenis zavaró lehet.

Persze azok nem érthetik ezt a problémát, akiknek nincs gondjuk ezzel, de a másik véglet bármit megtesz azért, hogy a kellemetlen problémát valamilyen módon eltüntesse. Mániákusan fontos a pórus.

Forrás: Thinkstock

Tavaly a L’Oréal Paris megbízásából a Harris Poll készített egy felmérést, melyben a megkérdezett nők fele érezte úgy, hogy a pórusaik mérete túl nagy. Sokan még a ráncoknál is jobban utálják őket és bármit megtennének azért, hogy a helyzet változzon.

Van, aki az alkoholfogyasztásról mondana le, mások hátra hagynák a közösségi médiát, sőt olyan is akadt, aki a lábszőrtelenítést is hanyagolná, csak a pórusai húzódjanak össze. Az ilyen és ehhez hasonló mániákus viselkedésre alkották meg a bőrgyógyászok a porexia kifejezést. Ez a „betegség” 15-20 éves kor között kezd kialakulni és ők ezt olyan súlyos problémának tekintették, hogy lemondtak a selfie-készítésről, vagy fotót csak és kizárólag szerkesztett formában közöltek magukról.

Savas hámlasztás - házi praktika?

Testünkön közel ötmillió pórus található, ebből húszezer csak az arcunkon (a legproblémásabb terület a T-vonal, azon belül is az orr). El kell fogadnunk, hogy a pórusainkat, csakúgy mint testünk egészét, meghatározza a genetika. A faggyú, a piszok és az elhalt hámsejtek felhalmozódása a pórusok eltömődéséhez vezethet, ezenkívül az erős napfény is árt, sőt a rosszul kezelt pattanások is gondot jelenthetnek. Josh Zeichner, a Mount Sinai Medical Center munkatársa a kiváltó okok közé sorolja a különböző bőrradírok túlzott használatát, illetve azokat a házi arcápoló praktikákat is, melyek savtartalma rendkívül magas.

6 természetes csodaszer pattanásos bőrre

Tele van pattanással a bőröd? Emellett miteszerek csúfítják az arcodat és a mellkasodat? Amikor elmúlik az egyik, máris ott terem mellette a következő? Takács Nóra, a Life.hu szépségszakértője tudja, milyen természetes csodaszerekkel veheted fel a harcot - és el is árulja! Írását ide kattintva olvashatod!
Forrás: Thinkstock

Bőrgenetika, zsírtörlés

Zeichner is elismeri, hogy a genetika rendkívüli befolyással bír a pórusainkra, így teljes mértékben nem lehet a problémát megszüntetni, viszont vannak praktikák, melyek segíthetnek. Javasolja például, hogy nyáron hordjunk széles karimájú kalapot, mely védi az arcot az erős napfénytől. Ha az arcbőr zsírosodásra hajlamos, érdemes minél gyakrabban megfelelő papírral áttörölni, ezzel is frissen tartva a bőrünket.

Dr. Debra Jaliman a Huffington Postnak tett nyilatkozatában szintén elismerte, hogy segíteni lehet a helyzeten, optikailag javíthatunk a pórusainkon, de a problémát nem lehet teljesen kiiktatni. Az A-vitamin illetve retinol tartalmú készítményeket javasolja. Ha fizikailag is szeretnénk változtatni a helyzeten, arra csak bizonyos vényköteles gyógyszerek képesek, de a hatás ez esetben is csak átmeneti.

Koponyatörés orrfújás miatt, aktus után amnézia? - Nagy bajt okozhatnak az ártalmatlan tevékenységekhttp://www.life.hu/drlife/20150112-kulonleges-betegsegek-koponyatores-szex-amnezia.htmlAz emberi leleményesség határtalan, ha arról van szó, hogy kárt okozzunk önmagunknak. Listánkon olyan, látszólag "ártalmatlan" tevékenységek szerepelnek, amelyek súlyos egészségkárosodásokat okozhatnak.Dr. Life--Fagyallergia - akikkel szemben könyörtelen a télhttp://www.life.hu/drlife/20150107-a-fagyallergia-szedi-aldozatait.htmlA hideg, nyirkos időjárás, a nulla fok közeli hőmérséklet vagy a zord mínuszok nem csak kellemetlenséget okozhatnak. Néhány ember szervezete hevesen reagál a fagyos környezetre.Dr. Life--Az alkohol ökölcsapás az immunrendszerre, a nők meg „drámáznak” a piátólhttp://www.life.hu/drlife/20150106-az-alkohol-tonkreteszi-az-immunrendszert.htmlMár el is felejtetted a szilveszteri nagy alkoholmámoros elhajlást, a macskajajon túl vagy, mégis úgy érzed, továbbra is jajgat a szervezeted? Nem csoda. Egy kutatás szerint már egyetlen nagy ivászat is durva ökölcsapás az immunrendszer számára.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.