Életveszélyes szupermágnesek - atyaég, hányat nyelt le a gyerek?

betegség egészség szupermágnesek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kisgyerekek nevelése, gondozása könyörtelen időszak. Nincs mese, az a jó, ha a szülőnek minimum négy keze, négy szeme és füle van, és ha lehet, egy szuperhős segítségével tud veszélyben lévő gyereke megmentésére sietni. Mert a gyerekek próbára teszi a sorsot, el- és leesnek, kóstolnak, nyelnek és félrenyelnek. Szülő legyen a talpán, aki minden veszélytől meg tudja óvni csemetéjét. 

Persze mindent elpakolunk a gyerekek szeme elől, amit lehet, a lehető legszűkebbre szabva a veszélyes terepet, de a gyerek sokszor leleményesebb a szülőnél, és hajtja a kíváncsiság. Új ízek, illatok, formák. Mindent meg kell kóstolni - a mágnest is. A hírek szerint egyre több gyerek kerül kórházba a különböző, felnőttek számára készített játékokban, ékszerekben és dísztárgyakban lévő, erős, úgynevezett "szupermágnesek" lenyelése miatt.

"Az utóbbi néhány évben a hasonló esetek előfordulása számottevően megnőtt" - nyilatkozta dr. Daniel Rosenfield, a Toronto Egyetem gyermekorvosa. Rosenfield és kollégái a kanadai Beteg Gyermekek Kórházából származó, 2001 és 2012 közötti adatokat megvizsgálva összesen 2700 olyan esetet találtak, amely során a gyerekeket valamilyen idegen test lenyelése miatt kellett kórházba szállítani - írta a Medipress.

Forrás: www.abcnews.go.com

A szülők nincsenek tisztában a veszéllyel

A vizsgált esetek közül 94-ben mágnesek okozták a problémát. Az egészségügyben dolgozók pedig egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet erre a veszélyre. Nem véletlenül, ahogy növekszik a neodímium-vas-bór mágnesek népszerűsége, úgy szaporodik a mágnesnyelések okozta súlyos gyerekbalesetek száma. A szupermágneseket játék, ékszer és dísztárgy előállításakor használják és ugyan az Egyesült Államokban és Kanadában több helyen betiltották ezeknek a játékoknak a forgalmazását, a legtöbbjük még mindig elérhető online. Más országok nem ismerték fel a veszélyt, valamint a legtöbb szülő nincs tisztában a szupermágnesek okozta egészségügyi hatásokkal.

Forrás: www.szupermagnes.hu

"A legnagyobb gondot az jelenti, ha a gyerekek egynél több apró mágnest nyelnek le egyszerre, mert ezek a bélrendszerben összetapadva súlyos problémákat is okozhatnak" - mondta Rosenfield. A pórul járt gyerekek a mostani kutatás során a 7 hónapos és 13 éves közti korosztályból kerültek ki, de az átlagéletkor 4 év volt. "A 13 éves kiskamasz például egy piercinget akart imitálni az egyik mágnessel, és így sikerült lenyelnie."

Néha elég a hashajtó, de van, hogy műteni kell

A gyerekek közül hatot kellett műteni, a többi esetnél elég volt az endoszkópos beavatkozás. Néhány gyereknél hashajtóval sikerült eltávolítani a mágneseket a bélrendszerből.

A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a szupermágnesek lenyelése súlyos, életveszélyes helyzetet teremthet: bélelzáródás, szövetek roncsolódása, bélátfúródás és vérzés jelentkezhet, amely súlyos esetben, vagy amikor a szülő későn kap észbe, akár a kicsi halálát is okozhatja.

Forrás: Thinkstock

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szülők sokszor észre sem veszik, a gyerek mágnest vagy mágneseket nyelt le. Nem hiányzik a fülbevaló zárófeje, csak későn tűnik fel, hogy azért nem működik egy bizonyos játék, mert hiányzik belőle a mágnes. A gyerek hasfájdalmait, rossz közérzetét pedig még véletlenül sem hozzák összefüggésbe az eltünt mágnesekkel. Pedig fontos lenne résen lenni ezen a területen: ahogy a szakember, dr. Rosenfield fogalmazott: "Nagyon fontos, hogy gondoljunk erre az eshetőségre is, ha a gyerekünk látszólag minden ok nélkül hasfájásra panaszkodik. Ilyen esetben röntgenes vizsgálattal kell kizárni az idegentest lenyelésének lehetőségét".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.