Hogyan segít a gyógytorna? – Ízületi gondok megoldása szakértői segítséggel

Forrás: Thinkstock -
gyógytornász megelőzés rehabilitáció egészség ízületvédelem gyógytorna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fájdalommal járó porckopás egy részét nem tudjuk egyedül orvosolni, néhány esetben nem segít a pihenés, sem egyéb csodaszer. Előfordul, hogy gyógytornászhoz kell fordulnunk, akik felmérve a gyulladás mértékét, személyre szabott kezelést biztosít. 

A fájdalommal járó porckopás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte ez csak a munkavégzés során okoz kellemetlenséget, később viszont a mindennapi életben is hátráltathat. A betegség lefolyása rendkívül változatos, viszont az esetek 10%-ban a gyógyszeres kezelés egyszerűen nem elegendő és ilyenkor van szükség az orvosi rehabilitációra.

Forrás: Thinkstock

Mi az első lépés?

A legfontosabb az állapotfelmérés, mely a beteg kikérdezésével, fizikális vizsgálatával, a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal történik. Tulajdonképpen erre azért van szükség, hogy a szakemberek tisztában legyenek a beteg teljesítőképességével. Próbálják felmérni a fájdalom mértékét, azt, hogy napközben milyen megerőltetéseknek teszi ki magát a páciens.
A beteg állapota alapján javasolnak a gyógytornászok aktív vagy passzív kezelést. Az aktív gyógytorna során a gyógytornász diktálással irányítja a beteget, aki egyedül végzi a gyakorlatokat, így aktív izommunkával dolgozik. Ehhez a típusú mozgáshoz gyakran használnak segédeszközöket (labda, súlyzó, gumikötél). A passzív gyakorlatok az ízületi zsugorodások megelőzésére, kezelésére irányulnak, ezekben a gyógytornász is részt vesz és segíti a beteget a mozdulatok kivitelezésében. Ennek a mozgásformának fontos szerepe lehet a mindennapi életben, vagyis a gyógytornász olyan mozdulatokat is megtanít, amiket a betegnek otthon, önállóan kell végeznie. Ezeket ajánlott nem elhanyagolni, hiszen a gyógyulást segítik a jól ismert környezetünkben.

Forrás: Thinkstock


Ha az ízületek gyulladtak a torna fokozhatja a fájdalmat, ezért inkább azok pihentetése szükséges, de a rövid ideig tartó mozgatás ilyenkor is elengedhetetlen, azért, hogy elkerüljük azok zsugorodását. Ilyenkor persze értelemszerűen kevésbé intenzív torna javasolt és azt is csak addig érdemes, amíg nem kezdjük el érezni a fájdalmat.

Vízi torna a gyógyulásért

A szakemberek gyakran javasolják a vízi terápiát, hiszen a vízben egyébként is könnyebb a mozgás, így a gyakorlatok kevésbé fájdalmasak. A gyógyvizek ez esetben különösen ajánlottak, hiszen a felszívódó ásványi anyagok csak a pozitív hatást erősítik. Fontos azonban észben tartani, hogy a betegség gyulladásos szakaszában a gyógyfürdő nem ajánlott, sőt, ha már ezen túl vagyunk, akkor is kerüljük a forró vizet, hiszen az gyulladáshoz vezethet.

Ergoterápia

A terápia lényege, hogy a beteg segédeszközökkel megtanulja a deformált ízületeit helyesen használni, úgy, hogy nem károsítja tovább azok állapotát. Ebben az esetben a segédeszközök tulajdonképpen tehermentesítik és stabilizálják az ízületeket. A leggyakrabban javasolt segédeszköz a bot, melytől sokan idegenkednek, nem szívesen használják, azt viszont kevesen tudják, hogy ha időben és megfelelő mértékben használják, akkor az eszköz később elhagyható. A különböző sínek és tokok szintén az állapot javulását segítik, ráadásul ma már számos olyan eszközt is a piacra dobtak, melyek még inkább megkönnyítik a mindennapi életet (például a speciális kulcsfordító eszköz).

Forrás: Thinkstock


Ha tehát ízületi gondjaink vannak, vagy porckopással kell szembenéznünk számtalan olyan lehetőség létezik, amely segíthet javítani az állapotunkat. Persze sok esetben végül a műtét hoz megoldást, de sohasem ez az első lépés a gyógyulás felé. Minden esetben kérjük szakember segítségét, mielőtt valamiféle öngyógyításba kezdünk, így biztosan nem kezeljük magunkat félre, és nem rontunk az állapotunkon.

Ízületkímélő tippek – nem ciki a tavaszi kesztyűhttp://www.life.hu/drlife/20150216-izuletkimelo-mozgasformak-es-tippek-trukkok-a-mindennapi-eletben-izuleteink-vedelmehez.htmlBár odakint egyre többet süt a nap, nem szabad megfeledkezni arról, hogy bizony még hideg van, így fontos, hogy rétegesen öltözzünk fel. A sapka, sál, kesztyű nem szégyen, sőt, a ruha alatt az ízületvédő eszközök sem látszanak, így nyugodtan viselhetjük őket. Dr. Life--Sport - hogyan óvjuk az ízületeinket?http://www.life.hu/drlife/20150216-mely-sportok-arthatnak-az-izuleteinknek-elsportolok.htmlGyermekkorunk óta tudjuk, hogy a sport jót tesz az egészségnek, a tüdőnek, elősegíti a megfelelő testsúlyt és fitten tart. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy veszélyforrás is lehet és attól eltekintve, hogy szerencsétlen balesetek bármikor történhetnek, az ízületeink is veszélyben vannak. Ám tehetünk óvintézkedéseket és megkímélhetjük magunkat a fájdalomtól. Dr. LifeThinkstockHét étel a gyulladások és az úszógumi ellenhttp://www.life.hu/drlife/20141102-etelek-a-gyulladasok-es-az-elhizas-ellen.htmlNem hiába állítják, hogy sokszor a legkézenfekvőbb megoldások a legjobbak. Néha szinte a lakásból sem kell kimozdulni ahhoz, hogy a napi menüt úgy állítsd össze, az egyszerre óvja meg szervezeted a gyulladásoktól és az elhízástól is. Érdemes akár ma, a következő lista alapján feltúrni a hűtődet és az éléskamrádat.Dr. LifeThinkstock



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.