Sport - hogyan óvjuk az ízületeinket?

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség ízületvédelem ízület sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyermekkorunk óta tudjuk, hogy a sport jót tesz az egészségnek, a tüdőnek, elősegíti a megfelelő testsúlyt és fitten tart. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy veszélyforrás is lehet és attól eltekintve, hogy szerencsétlen balesetek bármikor történhetnek, az ízületeink is veszélyben vannak. Ám tehetünk óvintézkedéseket és megkímélhetjük magunkat a fájdalomtól. 

Az ízületek bizony nemcsak időskorban vannak veszélyben, a fiataloknál is gyakran előforduló probléma az ízületi fájdalom. Ennek egyik oka lehet, ha egy-egy edzés során túlzott terhelésnek tesszük ki saját magunkat. Ekkor előbb vagy utóbb fájdalom jelentkezik, leggyakrabban a térdízületben és sokszor talán nem is sejtjük, hogy mi lehet a probléma. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy ezt biztosan az egyszeri megterhelés okozza és egy kis pihenő után el is múlik a fájdalom. Csakhogy ezekben az esetekben a pihenő egyfajta felületi kezelést nyújt, és bár egy időre valóban elmúlik a kellemetlen érzés, a következő edzés alkalmával valószínűleg újra jelentkezik.

Forrás: Thinkstock

Mit tehetünk ez ellen?

Alapvetően mindenki azt gondolja, hogy a sport jót tesz az erőnlétnek, az egészséges életmód alapköve, ami persze igaz is, de vannak bizonyos sportágak, amelyek megterhelik az ízületeket és ez különösen azok számára veszélyes, akiknek voltak már ízületi problémái. A mozgás javítja a porcszövet vérellátottságát, így egyértelműen jót tesz az ízületeknek, de csak akkor, ha betartunk néhány szabályt. A legfontosabb, melyet testnevelés órákon is számtalanszor meghallgattunk, de sose láttuk értelmét, a bemelegítés. Talán gyerekfejjel ez értelmetlennek tűnt, de bizony fontos lépés és szükséges, hogy az ezt követő megterhelőbb feladatokat bírja a szervezet. Attól függően, hogy milyen sportot választunk, használjuk a megfelelő védőfelszerelést és öltözetet, ezeket sem azért találták ki, hogy plusz terhet jelentsenek, hanem hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék a mozgást. Ha rendszeresen edzünk, figyeljünk oda, hogy a testünket egyenletesen terheljük, és ne erősítsünk csak az egyik oldalra.

Forrás: Thinkstock

Ütközés, hirtelen mozdulatok

Ha már javában tart az edzés és hirtelen fájdalom jelentkezik, akkor vegyünk róla tudomást, azonnal függesszük fel a tevékenységet és győződjünk meg a sérülés súlyosságáról, ha szükséges, forduljunk orvoshoz, hogy a megfelelő kezelést kaphassuk. Egyéni vagy csapatsportokban is a leggyakrabban a boka, az ujj, a könyök, valamint a térd sérül, ha veszélyességi sorrendet kellene felállítanunk, akkor biztosan az élen végezne a kosárlabda, a kézilabda és a futball. Ezekben a sportokban általában a játékosok mozgására a gyors irányváltás és a váratlan ütközések jellemzőek, ezek terhelik a legjobban az ízületeket és ilyenkor történhetnek a legsúlyosabb sérülések is. Általában ha önállóan szeretnénk mozogni, akkor a futást választjuk, de ez is rendkívül veszélyes a kezdők és a túlsúlyosak számára. Egyrészt sokan a már korábban említett bemelegítés nélkül kezdenek neki egy hosszabb távnak, másrészt sok emberben a lelkesedés nagyobb, mint a teherbírási képesség, így hajlamosak megerőltetni magukat, amely káros lehet az ízületekre.

Forrás: Thinkstock

Az élsportolók hogyan védekeznek?

Nos, talán sokan azt hiszik, hogy az ő edzettségi állapotuk miatt nem kell aggódni, de ez nem így van. Ráadásul az ő testüket sokszoros terhelés éri, így fokozott figyelmet kell fordítaniuk a védelemre, és bár mindent megtesznek, így is sok esetben jelentkeznek komoly ízületi problémák. Amellett, hogy a legjobb védőfelszereléseket választják, a legjobb futócipőket vásárolják, sokat költenek különböző védőkrémekre is. Ezek többségével a nagyobb megmérettetések előtt dörzsölik be a legtöbb ízületi pontot. A rendkívüli óvatosság mellett különleges, fehérjében gazdag étrenddel is a megelőzést segítik elő, illetve ha már megtörtént a baj, akkor személyre szabott gyógytornával erősítik újra a sérült testrészt.

Senki se essen önámításba, a sportolók is emberek, így ugyanúgy veszélyeztetve vannak, de a legnagyobb különbség abban fedezhető fel, hogy a védekezésre és a gyógyulásra is nagyobb figyelmet fordítanak, mint a nem élsportoló emberek.

A Tai Chi csillapítja az ízületi fájdalmathttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/alternativ-gyogyaszat/20101112-a-tai-chi-csillapitja-az-izuleti-fajdalmat.htmlAz Arthritis Alapítvány Tai Chi programjának keretein belül kimutatták, hogy a keleti mozgás-technika segítségével csillapítható az ízületi fájdalom, a fáradtság, a merevség, fokozódik az egyensúlykészség, és a résztvevők jóllét-érzése.Alternatív gyógyászatÍgy előzheted meg a sportsérüléseket!http://www.life.hu/ez-zsir/20140421-edzes-kozben-sportserules-igy-elozheted-meg.htmlKözismert, hogy a sport mennyire pozitívan hat az egészségre, az önbizalomra, de nem szabad elfeledkezni a lehetséges sérülésekről sem.Ez Zsír!OrigoNapi 5 perc jóga csodát tesz a hideg, elgémberedett végtagoknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150109-jogaiskola-a-jogaklikkel-napi-5-perc-joga-nagyon-jo-a-vegtagoknak.htmlNem mindig van idő egy alapos jógaórára, de 5-7 perced biztosan minden nap van egy felfrissítő átmozgatásra. Télen legtöbbször hidegek, fáznak a végtagok, így különösen jólesik beindítani a vérkeringést és felmelegíteni az elgémberedett tagjainkat.Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.