Transzzsírstop! - Vége! Örökre elbúcsúzhatunk a csokis keksztől?

2015.02.16. 17:21

Ismét középpontba került kedvenc témánk, a transzzsír. Az új szabály értelmében február 18-ától már nem kell rettegnünk a transzzsírral agyontuningolt élelmiszerektől.

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak.

Forrás: Thinkstock

Az OÉTI MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megvizsgált közel 900 élelmiszer egyötödében a transzzsírsav-mennyiség meghaladta az egészségügyi határértéket. A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládé ízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő.

Mi az a transzzsír?
A Life.hu cikkéből megtudhatod, mi is az a titokzatos transzzsír. A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának, ezért jobb, ha tisztában vagy vele, mi is ez a rejtélyes összetevő.

 

zsírkekszrendelettranszzsírcsokisegészségszaloncukor