Gyógyító selyem - átszőheti az életet

Forrás: Thinkstock -
Selyem betegség hernyóselyem gyógyítás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Leheletfinom kelmeként már rég meghódította a női szíveket, az azonban újdonság, hogy a hernyóselyem nemcsak természetes, szinte élő, lélegző anyag, de különleges gyógyhatásai is vannak. 

Mi is az a selyem vagy selyemszál? Fehérjeszerű polimerből, fibroinból áll, s a kollagénnel, illetve a pókhálóval van a legközelebbi rokonságban. A kollagén és a selyem hasonló aminosav-összetételének köszönhetően bőrünkön nem vált ki allergiás reakciót. Természetes anyag, a selyemlepke hozza létre.

Forrás: Thinkstock

Selyemmel pótolt bőr - bioanyag a bőrgyógyászatban

Ahogy említettük a selyem a divat világában ősidők óta nagy elismertségnek örvend, de éppen Kínában, ahol a selyemkészítésnek egyébként sok ezer éves hagyománya van, a selyem hasznosításának egészen szokatlan módját fedezték fel. Ez pedig a selyem bőrgyógyító munkája. A Senjangi Egyetem Állatorvosi Karán tízéves kutatómunka eredményeként fejlesztettek ki egy olyan selyem anyagú bőrpótló anyagot, amely segítségével a sebek rendkívül gyorsan gyógyulnak - adta hírül a MIGnews hírportál. A kutatás vezetője - Min Szecsia professzor - állítja, hogy valódi csodaszer ez a bőrbarát bionyag, mely nemcsak rugalmas és puha, de rendkívül jó az áteresztő képessége is. A mesterséges "selyembőrből" bármekkora méretű, akár fél milliméter vastagságú lemezek is készíthetők és az anyag tárolása is könnyű, akár egy hétköznapi hűtőszekrény is alkalmas erre, nem igényel speciális hátteret és hűtést.

Az idegszálak állványzata lehet a selyemháló

Természetes ideghálórendszer kialakítására is alkalmas lehet a selyem, a legújabb angol kutatások legalábbis ebbe az irányba mutatnak. Brit kutatók kísérleteznek ezen a területen, nagyon jó eredménnyel. Jelenleg úgy tűnik, hogy a selyemszál alkalmas lehet arra, hogy az idegsejtek nyúlványai a pókfonalhoz hasonló élő selyemszál segítségével újra növekedésnek induljanak. A kutatók komoly reményeket fűznek ahhoz, hogy idegsérüléseket is lehet majd kezelni, így akár a gerincvelő sérülései is korrigálhatók lehetnek.

Selyemből akár érszakasz is kialakítható Forrás: www.oxfordbiomaterials.com

A Spidrexnek nevezett selyemszálat egyébként génmódosított selyemhernyóktól nyerték a kutatók. John Priestley neurológus professzor vezetésével már nemcsak sejtkultúrában vizsgálták a selyem ideghálózatban való alkalmazását, de állatkísérleteket is végeztek, biztató eredményekkel. A selyem egyik legnagyobb erőssége, hogy akár bonyolult csőrendszert is ki lehet belőle alakítani, és igény szerint a megfelelő méretre tervezni.

A selyemkutással foglalkozó orvoscsoport szerint közel van az idő, amikor jó erdménnyel lehet majd gyógyítani a periferális idegeket, akár súlyos kézsérülés vagy a már említett gerincvelősérülés esetén is.

Ám érsérülések esetén is hatékonyan helyettesíthető a sérült érszakasz selyemből készült érgrafttal.

A selyem a természet kozmetikusa

A selyem kozmetikai felhasználása nem csupán jól csengő névvel ellátott szerek alkalmazásából áll, de a kutatások is alátámasztják, hogy a selyem megfelelő feldolgozás után alkalmas a szépség felragyogtatására. Így nemcsak a sérülések regenerálódásánál, de a bőr esztétikájában is jelentős szerepet kaphat a selyem. A selyem fehérjéi igen nagy hasonlóságot mutatnak az emberi bőr fehérjéihez. Ez a kedvező hasonlóság, valamint a selyem egyéb tulajdonságai - például az, hogy a saját súlyának többszörösét is képes vízből megkötni, jól szűri a káros UV sugarakat, serkenti a kollagén termelését, valamint fertőtlenítő hatása van - tökéletes bőrápolóvá teszi a selymet.

Forrás: Thinkstock

A legmodernebb technikák segítségével, amely a selyem fehérjéit hihetetlenül apró részecskékre bontja a selyemből fantasztikus bőrgazdagító, bőrtápláló krémek gyártását teszi lehetővé.

Ízületkímélő tippek – nem ciki a tavaszi kesztyűhttp://www.life.hu/drlife/20150216-izuletkimelo-mozgasformak-es-tippek-trukkok-a-mindennapi-eletben-izuleteink-vedelmehez.htmlBár odakint egyre többet süt a nap, nem szabad megfeledkezni arról, hogy bizony még hideg van, így fontos, hogy rétegesen öltözzünk fel. A sapka, sál, kesztyű nem szégyen, sőt, a ruha alatt az ízületvédő eszközök sem látszanak, így nyugodtan viselhetjük őket. Dr. Life--Ezért szokj le a nyalókárólhttp://www.life.hu/drlife/20150226-a-cukor-mint-drog.htmlÉdesség utáni kínzó sóvárgásunk éppen olyan, mint a drogfüggők szer utáni vágya. A cukrot drogként emlegetni ugyan szélsőségesnek tűnhet, de a tudósok azt állítják, a cukor a legelső - és tulajdonképpen a legszélesebb körben elterjedt - drog.Dr. LifeThinkstockKétszer került a klinikai halál állapotába: a halál után nincs semmi, minden más illúzióhttp://www.life.hu/drlife/20150301-sasha-eliasson-22-eves-ferfi-ketszer-halt-meg.htmlSasha Eliasson 22 éves Svédországban élő fiatal férfi rövid időn belül kétszer is meghalt. Mindkétszer megtapasztalta a halál mindent elborító sötétségét. Határozottan cáfolja a halál utáni életről szóló "meséket".Dr. LifeThinkstockHárom tabletta, amit eldobhatsz, ha szexelszhttp://www.life.hu/drlife/20150225-erre-hat-a-szex-ezeknel-segit.htmlMielőtt kidobnád a gyógyszeres dobozod, azért fontos elmondanunk, hogy ez a cikk a megelőzésről szól, vagyis az orvosod által felírt és az egészséged szempontjából nélkülözhetetlen gyógyszert ki ne kukázd miattunk. Ám tény, hogy nagyon sok betegség megelőzhető, vagy panaszok enyhíthetők csupán a szex segítségével.Dr. LifeThinkstockSport - hogyan óvjuk az ízületeinket?http://www.life.hu/drlife/20150216-mely-sportok-arthatnak-az-izuleteinknek-elsportolok.htmlGyermekkorunk óta tudjuk, hogy a sport jót tesz az egészségnek, a tüdőnek, elősegíti a megfelelő testsúlyt és fitten tart. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy veszélyforrás is lehet és attól eltekintve, hogy szerencsétlen balesetek bármikor történhetnek, az ízületeink is veszélyben vannak. Ám tehetünk óvintézkedéseket és megkímélhetjük magunkat a fájdalomtól. Dr. LifeThinkstockTavaszi őrület - azt hitted a zöld az igazi?http://www.life.hu/drlife/20150224-a-voroskaposzta-lehet-a-nagyagyu-az-egeszsegugyben.htmlÉvtizedek óta hangsúyozza az egészségügy, hogy a zöldségek - így a káposztafélék is fantasztikus hatással vannak az emberi szervezetre. Nyersen fogyasztva igazi áldás az immunrendszer számára. Most azonban kiderült, hogy nem is a zöld, hanem a vörös az igazi.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.