Betöltötted a negyvenet? Közelít az ötven? A legfontosabb szűrővizsgálatokra még ma jelentkezz be!

Forrás: Thinkstock -
szűrővizsgálatok betegség ellenőrzések fogászat Szemészet egészség rákszűrés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
“Csak egészség legyen!” - halljuk elégszer, de aztán a mindennapi rohanásban pont csak ezek a mondatok maradnak, a lényeg viszont elsikkad. Az egészségmegőrzés egyik alappillére a rendszeres szűrés. Negyven éves kor fölött még inkább oda kell figyelned erre. Milyen vizsgálatokra érdemes bejelentkezned még ma? Összegyűjtöttük.

A kerek évforduló tökéletes arra, hogy lezárd az életednek egy szakaszát. Néhány nagyon fontos dolog: kezdj el rendszeresen mozogni, mert az hasznos. Szokj le a dohányzásról három bevált módszer közül az egyikkel, ne csak hidd, hogy egészségeset eszel, hanem tényleg csináld jól és igyál annyi folyadékot, amennyire a szervezetednek szüksége van, különben nagy baj lehet. De ne ez legyen az első, hanem az, hogy még ma bejelentkezel a legfontosabb szűrővizsgálatokra!

Forrás: Thinkstock

Mit mond a háziorvos?

Vannak olyan szűrések, amelyekhez nem kell szakrendelőbe menned. A háziorvosnál nézesd meg a vérnyomásodat, a vércukor- és koleszterinszintedet. Ha már ott vagy, kérj beutalót egy átfogó laborvizsgálatra, amellyel a pajzsmirigy-működés is ellenőrizhető, főleg akkor, ha valamelyik tünetet ezek közül észrevetted magadon.

A magas vérnyomás népbetegségnek számít Magyarországon, de természetes módszerekkel felveheted ellene a harcot. A cukorbetegséget is gyakran emlegetjük, viszont még mindig számtalan tévhit él vele kapcsolatban. Korábbi cikkünket olvasd el a legfontosabb tudnivalókért. A koleszterinszint csökkentése sem lehetetlen: összegyűjtve találod a leghatékonyabb módszereket.

Hívd fel a nőgyógyászodat!

A háziorvos mellett keresd fel a nőgyógyászt is. Az emlőrák elkerülésére a rendszeres, otthoni önvizsgálatot 20 éves kortól havonta ajánlják a szakemberek, 30 éves kortól háromévente érdemes a nőgyógyászoddal is elvégeztetni, 40 éves kor felett pedig évente egyszer vizsgáljon meg az orvosod is. A mammográfiára, amelyből már létezik 3D-s változat is, 40 éves kortól háromévente érdemes elmenned, de ha betöltötted a 45. életévedet, akkor kétévente vegyél részt a szűrésen.

Forrás: Thinkstock


Ebben a korban évente érdemes elvégeztetned méhnyakrák-szűrést is. A rutinvizsgálat azonban kevés: kérd a kibővített vizsgálatot, amelyről nagyon részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Küldd el párodat urológushoz

Ahogy nőként negyven felett elengedhetetlen a rendszeres és átfogó jellegű nőgyógyászati szűrővizsgálat, úgy az erősebb nem számára is megkerülhetetlenné válik ivarszerveinek gondos vizsgálata. A prosztatadaganat kiszűrése életmentő lehet, ha azt a kezdeti stádiumban észleli az egészégügy.

Life.hu tipp

Negyven éve élsz együtt önmagaddal, tudod, melyik típusba tartozol: inkább egyszerre szeretnél túllenni mindenen vagy elosztod a kötelező tennivalókat. Minden esetben szabj magadnak határidőket. A Life.hu korábbi cikkéből kiderült: tudjuk ugyan, hogy szükség van a szűrésekre, mégsem megyünk el. Sokan időhiányra hivatkozva nem járnak, ezért ahol lehet, jelentkezz be, kérj időpontot. Ugyan a csúszást így sem kerülheted el száz százalékosan, de nagyobb az esélye, hogy nem kell sok-sok órát a váróban töltened.

Keresd fel a belgyógyászt!

Nem kell megvárnod azokat a tüneteket, amelyek valamilyen bél- vagy gyomorbetegségre utalnak. Negyvenéves kor felett évente egyszer érdemes széklettesztet elvégeztetni, amellyel a gyomor és a belek egészségi állapotát ellenőrzik.
Néhány évente vegyél részt endoszkópos vastag- és végbélvizsgálaton. Évente ötezer ember halálát lehetne megelőzni ezzel Magyarországon. De hogy ne menjünk ilyen messzire, számtalan olyan végbéltáji megbetegedés van, amelyet egyszerű vizsgálattal lehet szűrni, hogy aztán kezelni lehessen.

A székletvizsgálat mellett a vizeletvizsgálat is fontos. Az egy dolog, hogy számtalan betegséget ki lehet szűrni belőle, de felhasználására több ötletet találtunk, többek között a fertőzések kezelésére vagy ránctalanításra használják. A veseműködés ellenőrzését se hanyagold, főleg azért, mert hazánkban évente körülbelül ezer ember válik veseelégtelenné.

Forrás: Thinkstock

Miről mesélnek az anyajegyek?

Évente egyszer keresd fel a bőrgyógyászt és nézesd meg az anyajegyeidet. Ha tetoválásod van, különösen figyelj oda, mert ezek a bőrdíszművek elrejtik a rákos anyajegyeket.

Ne feledkezz meg a fogorvosról!

A fogfájás és az ínybetegségek góctünetként is funkcionálnak, de nem csak akkor érdemes felkeresned a fogorvost, ha fájdalmaid vannak. Tudtad például, hogy a fogkőminta ma már rákszűrésre is alkalmas? Negyven fölött akár félévente is érdemes részt venned fogászati szűrésen, de évente egyszer mindenképp jelentkezz be.

Tüdőszűrő? Évente ajánlott

A tüdőben kifejlődő rosszindulatú daganatokat mellkasröntgennel tudják kiszűrni. Hazánkban a tüdőrák az egyik leggyakribb ráktípus, ezért sem véletlen, hogy negyvenéves kor fölött évente egyszer térítésmentesen vehetsz részt szűrésen. Ezzel egyébként a TBC is kiszűrhető, amely a nyugati világban egyelőre nem okoz problémát, de nem szabad elfelejteni, hogy globális szinten még mindig a vezető halálokok között szerepel – írja korábbi cikkében az Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

Szemesnek áll!

Negyvenéves kor fölött már nemcsak a rövid- vagy távollátásra kell figyelned, hanem magas kockázatúnak számítasz például a zöldhályog megjelenésében is. A fel nem ismert zöldhályog, melynek tüneteiről itt olvashatsz bővebben a szem súlyos károsodásához, előbb-utóbb vaksághoz vezethet. Negyvenéves kor fölött szürkehályog is egyre gyakrabban fordulhat elő, amely sebészeti műtéttel gyógyítható, de elhanyagolása szintén vaksághoz vezet.

Life.hu tipp

A Life.hu Ez zsír! rovatában mindent megtalálsz, ami segít abban, hogy életmódot válts. Találsz otthon is végezhető gyakorlatokat. Megmutatjuk a kedvenc egészséges ételeinket. Inspirációként pedig bemutatunk olyan embereket is, akiktől érdemes tanulnod.

Kapd el a frakkját! Az egészségügyi hatalom a nők kezében van? http://www.life.hu/drlife/20150312-hamarabb-fordulnak-szakemberhez-a-nok-mint-a-ferfiak.htmlAzok a nők, akik krónikus betegséggel küzdenek, a férfiaknál 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak szakemberhez, ha mentális problémák tüneteit észlelik magukon – derült ki egy friss amerikai kutatásból.Dr. LifeThinkstockEpilepszia vagy pánikbetegség? Alattomosan megbújik a tünetek mögötthttp://www.life.hu/drlife/20150309-epilepszia-vagy-panikbetegseg-sokszor-felrediagnosztizalhato.htmlA 43 éves Louise Thomas orvosai szerint pánikbeteg volt. A kétgyermekes anyuka terápiára járt és antidepresszánsokat szedett, de semmi sem segített. Késve ugyan, de kiderült, hogy mi a probléma forrása: epilepsziás rohamai voltak.Dr. LifeThinkstockHogyan segít a gyógytorna? – Ízületi gondok megoldása szakértői segítséggelhttp://www.life.hu/drlife/20150216-a-gyogytornasz-feladata-munkaja-izuletvedelem.htmlA fájdalommal járó porckopás egy részét nem tudjuk egyedül orvosolni, néhány esetben nem segít a pihenés, sem egyéb csodaszer. Előfordul, hogy gyógytornászhoz kell fordulnunk, akik felmérve a gyulladás mértékét, személyre szabott kezelést biztosít. Dr. Life--A farmer felmentést kap, a nyakkendő mosásszűz marad - atyaég, tényleg koszosak vagyunk?http://www.life.hu/drlife/20150305-a-mosas-gyakorisaga-farmer-melltarto-agynemu-eseten.htmlA melltartókat kétnaponta, a lepedőt havonta kéne víz alá nyomni, de még a farmernadrágot sem elég két-három hetente mosni. Minket is ellepnek a baktériumok?Dr. LifeThinkstockGyógyító selyem - átszőheti az életethttp://www.life.hu/drlife/20150303-a-hernyoselyem-gyogyitani-tud.htmlLeheletfinom kelmeként már rég meghódította a női szíveket, az azonban újdonság, hogy a hernyóselyem nemcsak természetes, szinte élő, lélegző anyag, de különleges gyógyhatásai is vannak. Dr. Life--Ízületkímélő tippek – nem ciki a tavaszi kesztyűhttp://www.life.hu/drlife/20150216-izuletkimelo-mozgasformak-es-tippek-trukkok-a-mindennapi-eletben-izuleteink-vedelmehez.htmlBár odakint egyre többet süt a nap, nem szabad megfeledkezni arról, hogy bizony még hideg van, így fontos, hogy rétegesen öltözzünk fel. A sapka, sál, kesztyű nem szégyen, sőt, a ruha alatt az ízületvédő eszközök sem látszanak, így nyugodtan viselhetjük őket. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.