Mindent az özvegycsináló artériáról: a magyarok találják meg az "ellenszerét"?

Forrás: www.semmelweis.hu -
betegség halál szívderítő egészség szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Időben lehetne kezelni az özvegycsináló artériát - állítja a Harvardról hazacsábított Maurovich-Horvat Pál kardiológus. A neves szakember a Lendület program keretében tért vissza Magyarországra, és néhány éven belül szeretne kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel még szívinfarktus előtt megtalálhatnák a legnagyobb veszélyben lévő embereket.

Maurovich-Horvat Pál a Szívderítő.hu-nak elmondta, hogy hatalmas népegészségügyi probléma ez. "Magyarországon háromszor többen halnak meg szívinfarktus miatt, mint amennyi az európai átlag. Ugyanakkor az is nagy gond, hogy a betegek többségénél a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál az első tünete annak, hogy valami nincs rendben a koszorúereivel. Előtte panaszmentes."

Forrás: www.semmelweis.hu

"A szívizom-infarktusos betegek egyharmada a helyszínen meghal. Ha túlélik az első néhány percet, akkor már azon múlik a sorsuk, hogy milyen gyorsan cselekszünk. Minden perccel szívizomsejteket vesztünk, minden egyes óra késlekedés 15%-kal csökkenti a túlélés esélyét. Sajnos Magyarországon ebben sem vagyunk túl jók: a szomszédos Ausztriához képest átlagosan egy órával később hívunk mentőt" - állítja a szakember, akinek teljes interjúját ide kattintva érheted el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.