Dr. Agy - Így gyógyítja az agyad a testedet!

Forrás: Thinkstock -
agy betegség gyógyítás agyműködés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Agyunk, a működésünk szempontjából felbecsülhetetlen és valójában alig ismert biológiai számítógép újabb csodás tevékenységére derült fény. Az agy képes legyinteni a fájdalomra, valamint gyógyító folyamatokat indíthat be.

Évszázadokig tartotta magát az a nézet a fájdalommal kapcsolatban, hogy az idegek egyirányú jelzést küldenek az agyba, és a fájdalom intenzitása arányos a sérülés súlyosságával. Más szóval, a fájdalom fontos üzenet, amely pontos kárjelentést ad a sérülés mértékéről, és az agy szerepe kimerül annyiban, hogy láttamozza ezt a jelentést.

Forrás: Thinkstock

Piros jelzés a fájdalomnak

Ezt az egyirányú kapcsolatot és elvet azonban a hatvanas években megkérdőjelezték, ma pedig már tudjuk, hogy a fájdalomérzékelő rendszer rendkívül komplex: az egész agyra és gerincvelőre kiterjed, és az agy meghatározott feltételek mentén szabályozza, mennyit és azt milyen intenzitással érzünk. Amikor fájdalomüzenetek érkeznek a sérült szövetekből, ezek az üzenetek csak akkor érnek el az agyba, ha az agy erre „engedélyt” ad. Ha az engedélyt megadja, megnyílik egy kapu, és annak köszönhetően fokozódik a fájdalomérzetünk, hogy megengedi bizonyos agysejteknek, hogy aktiválódjanak, és továbbítsák jelzésüket. Az agy azonban le is zárhatja ezt a kaput, és gátolhatja a fájdalomjeleket a szervezetünkben természetesen termelődő endorfinok felszabadítása révén, így csillapítva a fájdalmat.

Mikor tilthatja le a fájdalmat az agy?

Például akkor, amikor az életben maradás a tét. Nagy trauma esetén, például egy szikláról való zuhanás után a törött csont fájdalmát is képes tökéletesen elnyomni annak érdekében, hogy a sérült a menekülésre, segítséghívásra tudjon koncentrálni. Az elviselhetetlen fájdalom ugyanis lehetetlenné tenné azt - így a fájdalom szabályozása, elnyomása az önvédelmi rendszer fontos eleme.

Érzelmek miatt is képes azonban az agy ilyen jellegű döntést hozni, elég csak azokra az anyákra, apákra gondolni, akik egy-egy balesetnél a saját súlyos sérüléseik ellenére is képesek megmenteni a gyereküket. Pedig egy külső szemlélő számára lehetetlennek tűnik, hogy felemeli, kiráncigálja, arrébb vonszolja - megmenti azt, akit szeret a sérült.

Néha még csak szülői érzések sem kellenek ehhez, csak a felelősség mindent átható érzése. Nem is olyan régen történt például az az eset, amikor egy fiatal mentős fiú, a gépkocsibalesetét követően, törött bokával rúgta ki a szikrákat pattogó akkumulátort a totálkáros autóból, hogy megakadályozza az autó lángra lobbanását. Később elmondta, hogy egyáltalán nem érzett fájdalmat - csak az autóban tartózkodó kollégájára és a betegre koncentrált. A fájdalom csak akkor jelentkezett, amikor konstatálta, hogy mindenki biztonságban van.

A kapcsolók létezésének ismerete azonban csak egy dolog, megint más ismerni azt a módszert, amellyel aktiválni lehet azokat, amikor fájdalmaink vannak. Itt kerül a képbe az agy neuroplaszticitásának elve. A neuroplaszticitás az agy saját szerkezetének megváltoztatására irányuló képessége, illetve annak módosítására, hogyan reagál a mentális tevékenységekre és a tapasztalatokra. Az ezredforduló környékén a kutatók elkezdték bizonyítani, hogy a felnőtt agyi áramkörök folyamatosan újrakonfigurálódnak és változnak. Több száz kutatás mutatja, hogy a mentális tevékenység nem csupán terméke az agynak, hanem alakítja is azt.

Forrás: Thinkstock

Ez nem partizánakció - neuroplaszticitás

Dr. Michael Moskowitz egyike azon tudósoknak, aki arra használja fel ezt az elvet, hogy reményt adjon a „kezelhetetlen” betegségekben szenvedő embereknek. Azt próbálja bebizonyítani, hogy az agy rendkívüli gyógyító képességének kiaknázásával nemcsak a fájdalom ellen lehet küzdeni, hanem segíteni lehet az agyvérzésből való felépülést is, a látási zavarokat, és fel lehet venni a harcot olyan betegségek ellen, mint például a Parkinson-kór.

Dr. Moskowitz azt követően kezdte alkalmazni a neuroplaszticitást a fájdalom leküzdésében, hogy saját krónikus fájdalmának kezelése közben számos úttörő felfedezést tett.

A krónikus fájdalom útja

Az akut fájdalom szerepe az, hogy az agyba továbbított jelzés segítségével jelezze számunkra a sérülést vagy betegséget. Időnként azonban sérülés éri a testet és az agyi idegsejteket. Amint az akut fájdalom folytatódik, ezek a neuronok hiperérzékennyé válnak, így kisebb stimulációra is könnyebben „kisülnek”. Itt kerül képbe az agy változásra való képessége: mivel a neuronok állandóan kisülnek, a köztük lévő kapcsolatok megerősödnek, ennek következtében pedig az akut fájdalomnak utóélete is lesz – mégpedig az, hogy krónikus fájdalommá válik.

Dr. Moskowitz 2007-ben 15 ezer oldalnyi kutatási anyag áttanulmányozásával megpróbálta megérteni a neuroplasztikus változások törvényszerűségeit. Rájött, hogy a krónikus fájdalom esetén aktiválódó agyi területek közül sok gondolatokat, érzeteket, képeket, emlékeket, mozdulatokat, érzelmeket és hiedelmeket is feldolgoz, persze csak akkor, amikor nem a fájdalmat dolgozzák fel éppen. Ezzel magyarázható az, hogy amikor fájdalmat érzünk, képtelenek vagyunk koncentrálni, elviselni bizonyos hangokat vagy a fényt, illetve kontrollálni az érzelmeinket, mert az ezeket a területeket szabályozó részeket eltérítették a fájdalomjelzések feldolgozása céljából.

Forrás: Thinkstock

Szabályozott "gondolatok" - szabályozott fájdalom

A kutató módszere egyszerű volt. Amikor fájdalma elkezdődött, ahelyett, hogy megengedte volna, hogy ezek a területek eltérüljenek, visszairányította őket eredeti főtevékenységeikhez úgy, hogy rákényszerítette magát e tevékenységek elvégzésére – függetlenül attól, mennyire intenzív volt a fájdalom.

2007 áprilisában elméletét a gyakorlatba is átültetve vizualizációs gyakorlatokkal kerekedett a fájdalom fölé. Tudta, hogy két agyi terület, a poszterior cinguláris és a poszterior parietális lebeny dolgoznak fel egyaránt vizuális információkat és fájdalmat. Valahányszor tehát fájdalomrohamot tapasztalt, elkezdte vizualizálni az agyát a krónikus fájdalomban, majd azt próbálta maga elé idézni, hogy a problematikus területek zsugorodnak. Az első három hétben nagyon kis enyhülést tapasztalt a fájdalmában. Egy hónap múlva sosem engedte, hogy a fájdalma vizualizálás nélkül előtörhessen. A módszer végül bevált. Hat hét elteltével a balesetéből származó váll- és hátfájdalma elmúlt, és soha nem tért vissza.

Dr. Moskowitz úgy véli, hogy miután a betegek megtanulták és több száz óráig gyakorolták a technikát, a feladatot a tudat alatti gondolkodásuk veszi át. A hatás pedig valóban tartósnak tűnik. Vannak olyan betegei, akik már öt éve tapasztalják a fájdalom enyhülését annak ellenére, hogy sokan közülük még mindig szenvednek testi sérülésektől (amelyek időnként kiválthatnak akut fájdalmat).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.